torstai 11. joulukuuta 2014

Velliä pussissa


Lohjan valtuusto päätti eilen ehkä Elämyskaivoksen rakentamisesta. Tai ehkä ei. Viimeisen äänestyksen voittaneessa päätösesityksessä Kaivosmuseo (ei siis Elämyskaivos…) pidetään edelleen Lohjan yhtenä kärkihankkeena, mutta yhtiön mahdollisesta perustamisesta ja pääomittamisesta päätetään myöhemmin. "Päätimme" siis jotain :)

36 äänesti tämän "velliä pussissa" esityksen puolesta, 9 meistä (kuten minä) äänesti hankkeen toteuttamista vastaan siinä muodossa mitä kaupunginhallitus on esittänyt ja 6 äänesti tyhjää.

Itse olen tähän lopputulokseen siltä osin tyytyväinen, että se tavallaan pitää sisällään valmisteluun palauttamisen ajatuksen. Tai jotain :) Kukaan ei vissiin oikein tiedä.

Mutta ainakin monta tuntia meni tämän vesitetyn päätöksen hinkkaamiseen. Nautin showsta  ja olen ylpeä valtuustostamme, koska se jälleen yritti sinnikkäästi ottaa paikkansa ylimpänä päättävänä elimenä. Mutta eihän tästä tyylipisteitä voi jakaa.


Asia olisi joutanut palauttaa valmisteluun

Itse olin lopullista äänestystä edeltävässä äänestyksessä tietenkin valmisteluun palauttamisen kannalla, mutta asia ei valitettavasti palautunut. Vaikka syytä olisi ollut!

En pitänyt yhtään varsinaista puheenvuoroa kaivosasiasta. Olin sanonut kaiken sanottavani julki jo aiemmin. Lumipallo oli tullut jo tyrkättyä liikkeelle. Eilen sitten vain seurasin lumipallon paisumista ja sitä miten se lopulta tönäisi Elämyksen polvilleen.

Pidin vain yhden minipuheenvuoron, jossa kannatin asian palauttamista valmisteluun. Mielestäni eilinen kakofoninen käsittely valtuustossa ja viime päivien tapahtumat paniikkikompromisseineen olivat jo sinänsä riittävä todiste siitä, että asia ei ollut lainkaan valmis päätettäväksi. Heitinkin ilmaan kysymyksen, että mistäköhän moinen karuselli johtui… :) No tuosta lumipallon liikkeelle lähtemisestä tietenkin ja sen syynä taas oli huono, jyräämiseen perustuva ja pitkän aikaa salaisena tapahtunut valmistelu. Ei tällä tavalla asioita pidä eikä saisi tehdä. 


Tyylitön, mutta jokseenkin tyydyttävä prosessi

Olen tähän tyylittömään prosessiin kuitenkin jokseenkin tyytyväinen. Epäkohdat tuli omalta osaltani tehokkaasti paljastettua ja asia ei mennytkään heittämällä läpi siten kuin kaupunkimme "ylähuoneelta" oli käsky käynyt. 

Eilinen kokous oli kakofoniastaan ja kehnosta lopputulemastaan huolimatta ihan ok ja eilisen päivän yksi kirsikka kakussa oli tämä eilinen paniikkikompromissiesitys. Katsotaanpas tätä otsikkoa vielä kerran ja herkistytään hetkeksi sen äärelle:

Mikä ilo silmälle! LU 10.12.2014

Kompromissilehtijutussa oli erittäin hyvää se, että nyt Kokoomuskin myönsi, että ei tähän kaupungin "nappula" riitä. Tältä pohjalta siedän, että hankkeeseen joudutaan palaamaan vielä myöhemmin. Myös toimitusjohtajakysymyksen linjaaminen eilisessä lehdessä oli hienoa. Olin tuosta itse jo pari päivää aikaisemmin todella huolissani täällä blogissa ;)

Kokoomuksen ryhmä-pj linjaa.
Juuri tämän halusinkin kuulla!
LU 10.12.20143 

Lobbauksen epätoivoinen viimeinen parkaisu
LU 12.12.2104

Valtuutettujen pöydille oli vielä ennen kokousta jaettu Lohjan yrittäjäjärjestön puheenjohtajalla allekirjautettu lausuma siitä, että kannattavat kaivosta. Eivät tosin rahalla. Mutta silleen henkisesti vaikuttivat olevan mukana. Jep... Sitä voi vaikka siellä Yritystalon tyhjissä tiloissa kannatella ihan mitä mieleen juolahtaa, koska veronmaksajahan sen tyhjän tilan maksaa. Siinä esimerkki julkisen sektorin businessvainusta.

Mitähän muuten Fiskarsin yrittäjät ovat mieltä siitä, että Lohjalla tehdään verovaroin matkailukohde, jonka on tarkoitus kilpailla heidän kanssaan ja vähentää heille kulkeutuvaa matkustajavirtaa? Ja että lohjalaisen yrittäjäjärjestön puheenjohtaja kannattaa tätä suunnitelmatalouden mallia?

Tästä viime viikkojen raivokkaasta lobbauksesta puhuikin eräs valtuutettu eilen todella hyvin ja asiaa! Kyllähän se meni liiallisuuksiin ja oli erittäin tyylitöntä sekä epäsopivaa.

LU 12.12.2014
Teen itse ansiotyöni lobbausorganisaatiossa ja kannattaa uskoa, jos minä sanon, että ei asioita näin saa eikä kannata hoitaa. Lobbauksen ykkösasioita ovat totuus, faktoihin nojaaminen, avoimuus ja kohtuullisuus. Tässä Elämyskaivosasiassa nähdyt ylilyönnit ja pakottamismentaliteetti eivät aidosti toimi. Niillä voidaan saavuttaa lyhytnäköisiä erävoittoja, jotka eivät lopulta maistu voitolta. Kuten tässä kaivosasiassa. Ei eilen näkynyt tuuletuksia eikä voiton riemua miltään suunnalta, vaikka Elämyksestä tavallaan päätettiin myönteisesti. Ehkä :)

Rahaa syydettiin jo - ylimääräistä siis tuntuu olevan…

Rahaahan hankkeelle myönnettiin eilen jo useita satoja tuhansia, vaikkei jatkon toteutuksesta ole mitään tietoa. Mutta varan vuoksi pitää jo tammikuussa päästä törsäämään louhimiseen ja upottamaan maan uumeniin verovaroja. Koska Kone käskyttää aikataulun näin.

Minä en tietenkään kannattanut tätä rahojen myöntämistä.


Jos tehdään, pakko on onnistua

Jos elämystä lopulta aletaan tehdä, toivon toki sen onnistuvan, vaikken siihen uskokaan. Mutta sen on vaan aivan pakko onnistua. Ja jos hanke ei onnistu sillä n. 6 miljoonalla, mitä tähän havitellaan, hanke on sitten julistettava epäonnistuneeksi. Eurokin enemmän tai yksikin asiakas alle 50 000 tarkoittaa epäonnistumista. Se kaikki tulee olemaan hankkeen nokkaihmisten ja kannattajien vastuulla. Luulen, ettei tätä asiaa ole oikeasti näin pitkälle vielä sisäistetty. Että mitä se sitten oikeasti tarkoittaisi.

6 miljoonaahan on auttamattomasti aivan liian vähän minkään vaikuttavan Elämyksen aikaan saamiseksi. Mutta sillä määrällä sen on luvattu toimivan ja sillä mennään sitten aikanaan.

Onnistuessaankin hanke olisi kuitenkin minun periaatteiden vastainen. Julkisen vallan tehtäviin ei Suomessa kuulu matkailukohteiden pyörittäminen. Ei edes 100 % omistetun yhtiön kautta. Yhtiö on vain silmänkääntötemppu. Muoto ei saa koskaan hämärtää sisältöä.

Julkinen valta määritteli ja "tiesi" ihmisten vapaa-ajanviettomieltymyksiä keskuskomiteasta käsin siellä entisessä Neuvostoliitossa. Siitä olemme yrittäneet Suomessa pyristellä irti muutaman kymmenen vuotta jo ja sitä minä ainakin yritän myös käytännössä toteuttaa. Mutta olen huomannut, että valta sokaisee pikkupoliitikotkin. Kuvitellaan, että verovaroin voidaan saada aikaan mitä vain ja byrokratiakoneisto muka tietää ihmisten mielihalut heitä itseään paremmin.

Oi suuri ja mahtava.


Kiitos kaikille mukana ja tukena olleille!

Tämä kaivoskeikka on ollut hauska elämys ainakin minulle. Otsani ei ole ollut rypyssä, vaikka totista asiaa on tullut paahdettua. Jos jotain, niin hymy tässä on huulilla ollut. 

Toivottavasti te blogini lukijat olette viihtyneet kyydissäni! Ainakin teidän lukumäärä on noussut räjähdysmäisesti viime viikkoina. Asioita on saatu edistettyä haluamallamme tavalla. Kiitos tuesta. Kiitos tuesta myös sinne kulisseihin niin kaupungintalolla kuin muualla. Muistan teitä vielä hyvällä. Enkä koskaan tule teitä paljastamaan.

Palaillaan!

Rauhalla ja rakkaudella,
Pirre, taistelijanne :)

2 kommenttia:

 1. Hyvä tiivistelmä asiasta. Seurasin käsittelyä netin kautta. Vaikutti melkoiselta suhmuroinnilta. Onko normaalia, että hallituksen yksimielisesti päättämä asia onkin valtuustossa aivan levällään ? Näytti siltä, että vaikka asiaa on valmisteltu kohta 4 vuotta, oli homma vielä keskeneräinen päätettäväksi. Oliko Kyttälän vastaehdotus mielestäsi todellinen, vai tehty vain ajatuksella, että se äänestyksessä pudottaisi vaihtoehtoisen ehdotuksen pois ja lopulta viimeisessä äänestyksessä olisi ollut vastakkain alkuperäinen ehdotus vastaan Maittilan ehdotus, jolloin alkuperäinen ehdotus olisi todennäköisesti voittanut?
  Muuten, nettikatsojia varten tulisi saliin saada lisää mikrofoneja, jotta istumapaikoilta pidetyt puheenvuorot kuuluisivat myös.
  Tsemppiä jatkoon, peli ei ole vielä ohi.

  VastaaPoista
 2. Lohjalla tuo on nykyään normaalia... En tiedä mitä siitä ajattelisi. Onhan se kuitenkin hyvä, että valtuusto uskaltaa puuttua asioihin! Ei kyllä pitäisi olla ihan näin kaoottista touhua.
  Unohdinkin tuohon tekstiin laittaa, että "muutosesityksiä oli ilma sakeanaan" :)

  Asiaa on tosiaan valmisteltu jossain kabineteissa jo vuosia, mutta minä ja moni muu kuultiin tästä ensimmäisen kerran syyskuussa. Kaksi n. 20 minuutin valtuustoinfoa oli se ohjelmoitu tiedottaminen tästä ja sitten eikun päätöksentekoon. Ilmankos piti kysellä suoraan niin paljon kuin minä tein. Pakko.

  VastaaPoista