lauantai 13. joulukuuta 2014

Valtuustoa ei saa vaientaa

Aamuvirkun lauantaiaamun aikainen tervehdys! Nyt sitten siihen valtuuston käytösasiaan, mistä en vielä eilen viitsinyt täällä avautua, ettei tule sanottua liian pahasti tuoreeltaan.


Aiheetonta käytöskoulutusta valtuuteille

Lohjalla on siis läksytetty valtuutettuja marraskuun talousarviokokouksen jälkeen "huonosta käytöksestä". En itsekään pitänyt siitä valtuuston kokouksessa kuullusta sättimisestä, jossa piikiteltiin ihmisiä nimeltä mainiten enkä sitä itse tietenkään harrasta, mutta kestin sen menon ja kasvattelin nahkaani paksummaksi. 

Minulle on aina tärkeämpää se, mitä sanotaan kuin se, kuka sanoo. Asioita on sillä tavoin helpompi hoitaa järkevään suuntaan. Pärstäkertoimen ratkaistessa tulee huonoja päätöksiä - aivan kuten tässä kaivosasiassa kävi! Kirjoittelen siitä kohta lisää erikseen.


Törkeää leimata valtuusto teatteriksi

Kas näin. LU 12.12.2014
Ennen joulukuun kokousta kaupungintalollamme on pidetty kurinpalautusta ryhmänjohtajille ja ennen kokouksen alkua puheenjohtaja opetti meitä vielä keskustelun tyylistä. Sitten kaiken huippuna kokouksen loputtua ja joulukukat saatuaan puheenjohtaja katsoi asiakseen vielä moittia valtuustoa kertomalla huonon tarinan "hänelle soittaneesta kansalaisesta", joka pitää valtuustomme menoa teatterina

Voi "kiitos" näistä sanoista, joilla leimattiin koko porukka!

Tästä käytösasiasta oli sitten huokailtu eilisessä lehdessä oikein pääkirjoituksessa ja puheenjohtajan teatterijoulupuheesta oli tehty vielä erillinen juttu.
Pääkirjoituksesta LU 12.12.2014

Sanonko mitä? No sanotaanko vaikka näin, että tuo tarinointi oli rimanalitus. Jos minä kertoisin mitä puheluita kansalaisilta on tullut esimerkiksi Elämyskaivokseen liittyen, niin sitä ei monen korvat kestäisi. Mutta en minä ala tämmöisillä mässäilemään. En tietenkään! 


Valtuustoa ei saa vaientaa

Valtuustomme tekee työtään ja keskustelee näemmä välillä kipakastikin, mutta sitä ei kyllä pidä alkaa vaientaa leimaamalla toiminta teatteriksi tai huonoksi käytökseksi. Jotain rajaa nyt hei. Sekä liian kiihtyneille keskustelijoille kuin etenkin näille kurinpalauttajille!

Ryhmämme puheenjohtaja Linnavirta kirjoitti tänään hyvän mielipidekirjoituksen, jossa totesi, ettei valtuusto tarvitse käytöskoulua eikä hyssyttelyä. Ei tarvitsekaan!

Olen itsekin siis kipuillut liian ärhäkän keskustelun tyylittömyyden takia, mutta se on näemmä kestettävä. Olen lisäksi itsekin kutsunut valtuuston menoa esim. sanalla show, mutta positiivisessa mielessä ja olen sanonut nauttivani siitä. Elämyskaivoskokouksen kakofoniaksi kutsumani meno oli lisäksi huonon valmistelun syytä eikä siis valtuutettujen vika! Ja sen kuuluikin olla kakofoniaa eikä hiljaista nöyrää nyökyttelyä! Esitetyt teatterisyytökset olivat kuitenkin nimenomaan moitteita ja mielestäni valtuuston vähättelyä.

Oma mielipidekirjoitukseni julkaistiin myös tänään Länsi-Uusimaassa ja se kuuluu näin:

* * *

Valtuusto teki työnsä 
LU 13.12.2014


En itse katsonut tarpeelliseksi pitää valtuustossa varsinaista puheenvuoroa Elämyskaivoksesta, koska kaikki tuli jo sanottua muutenkin. Kannatin vain asian palauttamista valmisteluun todeten illan monivaiheisten tapahtumienkin puoltavan sitä. Keskityin siis seuraamaan tilanteen kehittymistä aitiopaikalta.

En pidä valtuutettujen käytöksestä viime aikoina esitettyä arvostelua enkä teatterisyytöksiä perusteltuina, vaikka talousarviokeskustelua olikin välillä ikävä kuunnella. Valtuuston keskustelu Elämyskaivoksesta oli kuitenkin aivan aiheellista enkä osannut tunnistaa niitä kohtia, jolloin ei muka olisi pysytty totuudessa. Esimerkiksi valmistelu todellakin oli salaista viimeksi vielä 16.6.2014 pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa eikä siis ainoastaan vuonna 2011. Syyskuun valtuustoinfossa vilautetusta materiaalistakin osa jäi tuolloin vielä viranhaltijoiden lukkojen taakse.

Ennen kokousta totuuden suhteen oli kyllä elämyskaivosasiassa välillä hienoista huojuntaa. Itselleni esimerkiksi todisteltiin valmisteluvaiheessa parikin kertaa nykykaivoksen kävijämääriä rankasti todellista suuremmiksi.

Teatteriksi meno valtuustossa meni mielestäni korkeintaan siinä vaiheessa, kun äänestimme yhden työlään kierroksen turhaan puheenjohtajan asetettua väärät esitykset vastakkain. Mutta ihmekös tuo oli, kun illan aikana muutosesityksiä oli ilma sakeanaan! Tämä esitysten runsaus ei ollut ehkä tyylikästä, mutta muutosesityksille oli ilmeisen suuri tarve.

On hyvä, että valtuusto on valppaana ja ottaa paikkansa ylimpänä päättävänä elimenä. Valtuuston velvollisuuksien hoitaminen leimataan nyt kuitenkin teatteriksi ja kiperä keskustelu koetetaan vaientaa pitämällä sitä huonona käytöksenä. Tämä leimaaminen on vaarallista demokratian kannalta. Siistimpää toki olisi, ettei henkilöitä valtuustossa sätittäisi, vaan keskityttäisiin itse asian sisällön ruotimiseen. Tällä hetkellä tunnelmaa painetaan kuitenkin jo siihen suuntaan, että tohtiiko kohta sanoa enää mistään mitään vähänkään kriittistä. Kumileimasimiksi meitä ei kuitenkaan ole valtuustoon valittu. 

Pääkirjoituksesta LU 12.12.2014
Lobbauksestakin valtuustossa keskusteltiin ja sitähän elämyskaivosasiassa nähtiin runsaasti. Lobbaus eli asioihin vaikuttaminen kuuluu päätöksentekoon. Liika on kuitenkin liikaa ja kohtuuton lobbaus kääntyy itseään vastaan.

Piritta Poikonen

Kaupunginvaltuutettu (ps), Lohja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti