perjantai 12. joulukuuta 2014

Tori, turismi ja turhautuminen

Eihän tämä elämyskaivosasia vielä mihinkään loppunut, vaan jälkipyykkiä pestään vielä näemmä muutama päivä. Jatketaan siis!

Rahaa kyllä annettiin jo! Kyllä se väkisin hivuttamalla tulee. LU 12.12.2014

Tässä on nyt tullut kuultua tuohtunutta syytöstä siitä, että Lohjalla ei muka ole yhtään mitään muuta tulevaisuutta kuin matkailu ja nyt se on menetetty, kun Elämyksen kanssa meni jahkaamiseksi. Ohhoh.

Katsotaanpas miten kaupungin nettisivuilla Lohjan elinkeinorakennetta kuvaillaan:


"Monipuolinen elinkeinorakenne on Lohjan vahvuus. Kaupungissa on runsaasti metsä-, metalli-, rakennustuote-, elektroniikka-, nano- ja muoviteollisuutta. Lohjan ovat sijaintipaikakseen valinneet mm. Cembrit, Enics, Finnforest, Hyrles, Mahogany, Mondi, nLight, Orthex, Plastex, Saajos, Sappi, Seliö Boats ja Valon Kone.

Lohjan kaupalliset keskittymät sijaitsevat kaupunkikeskustan lisäksi Lempolassa, Tynninharjulla ja Virkkalassa. Pääkaupunkiseudulla Lohja tunnetaan erityisesti autokaupan keskuksena."

Monipuolisuus on siis ykkösvahvuus. Emme ole todellakaan pelkän matkailun varassa.

Lohja on mielestäni ihan tavallinen mukava uusmaalainen teollisuuskaupunki, jossa on kaunista luontoa (kuten koko Suomessa on) ja joistain kuvakulmista katsoen kaunis tai sitten arkisen näköinen keskusta. Yhdellä kaivosmuseolla tästä ei tule mikään matkailun kuumin nimi. Ei vaan tule.


Tori ja turismi vaivaavat

Olen nyt tämän kahden valtuustovuoden aikana kiinnittänyt huomiota kahteen joitakin meitä lohjalaispäättäjiä vaivaavaan ikuiseen kipupisteeseen, jotka ovat:

a) tori
b) turismi

Torista sen verran, että kaupunkisuunnittelulautakunnan opintomatkalla Mikkelissä tuli kuultua sikäläisiltä virkamiehiltä ääneen se, mitä olen itsekin mielessäni pallotellut: torikauppa ei ole missään enää entisensä. Ihmiset eivät osta enää nykymaailmassa "kalsareitaan torikauppiaalta", vaan nyt pitää saada "marketista tekniset alushousut". Torilla käydään joskus fiilistelemässä ja ostamassa ne muutamat hiukan kalliit mansikat. Suunnilleen näin ja etenkin juuri näillä esimerkeillä meille torikaupan nykytilaa avattiin. Siinä ei parit uudet kukkaruukut ja uusi maali Lohjan torilavan kaiteissa vaikuta suuntaan eikä toiseen, vaikka paremmaltahan ne silmään toki näyttävät.

Matkailusta on nyt tullut opittua Lohjan osalta se, että täällä on tosiaan jo vuosikymmeniä kipuiltu matkailun kanssa varsin vaimein tuloksin. Silti se matkailu on aina vaan muka se tulevaisuuden ainoa elinehto. Pitäisiköhän jo vaihtaa levyä tai hankkia edes toinen siihen rinnalle? Matkailua ei pidä unohtaa, mutta sitä ei voida pakottaakaan. Pelkästään sen varassa emme tule elämään. Jos vain siihen uskoo, voi sitten sammuttaa valot jo vaikka etukäteen ;)


Yhteiskunta luo edellytykset ja poistaa turhat esteet

Byrokratian ja poliitikkojen tehtävänä on luoda edellytykset yritystoiminnalle esimerkiksi kaavoituksella ja ripeällä lupaprosessilla. Mutta loppu lähtee yrittäjistä itsestään. Eikä missään ole odottamassa sitä tulevien yrittäjien joukkoa, joka odottavat juuri Lohjalle loikkaamista. Kyllä Uudenmaan kunnat kaikki omistaan kiinni pitävät.

Meidänkin pitää huolehtia siitä, että ainakin omat nuoremme palaavat opiskelujen jälkeen tänne yrittämään ja että nykyiset yritykset pääsevät laajentamaan ja kenties houkuttelemaan muita yrityksiä lähelleen.


Kova verotus karkottaa pienyrittäjät

Pienet yritykset syntyvät usein sinne, missä yrittäjän koti on. Ja kotikuntaan maksetaan ne kuntaverot. Yrittäjät, joilla on verissä eurojen ja prosenttien tarkka tutkiminen, varmasti säikähtävät Lohjan ensi vuonna jo 20,5 %:iin nostettua tuloveroprosenttia!

Perusasiat pitäisi siis olla kunnossa. Ruohonjuuritasolta asiat versovat. Mutta meilläpä täräytettiin vaan veronkorotusta kehiin.

Toivoisin nyt, että Elämyskaivokseen kaiken toivonsa heittäneet lopettavat aiheettomat syyttelyt. Poliitikkojen tehtävä ei ole "valita voittajia" eli keksiä uusia yrityksiä. Emme elä suunnitelmataloudessa. Alan itse kohta turhautua sen kanssa, että talouden peruslainalaisuudet ovat hakusessa.


Kaivostekstareita piisaa vielä

Tekstaripalstallakaan ei ole vaiennuttu Elämyksestä. Muista valtuuston työskentelyyn liittyvistä lehtijutuista kirjoittelen tänne blogiin vaikkapa huomenna. Nyt on meinaan paras vetää henkeä... Sen verran ottaa aivoon aamun lehden jutut ;) Palaillaan!

LU 12.12.2014


LU 10.12.2014


LU 10.12.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti