maanantai 1. joulukuuta 2014

Elämyskaivos on EU-säädösten vastainen hanke

Missä EU, siellä aiheeseen kuin aiheeseen sopiva säännös...

Olen nyt tutkinut ja kysellyt tähän Elämyskaivokseen liittyen valtiontukisäännöistä ja tulos on, että Elämyskaivos on EU-säädösten vastainen hanke. Sääntöjen tarkoituksena on estää kilpailun vääristäminen.

EU lähtökohtaisesti kieltää valtion tuet. Valtion tukia ovat myös kuntien antamat tuet. Tueksi taas katsotaan myös takaukset, mitä Elämyskaivoksellekin ollaan siis antamassa.

Valtiontukisäännöt koskevat toimenpiteitä, joissa julkinen sektori myöntää yrityksille tukea tai muuta etua. Tässä kaivostapauksessahan siis Lohjan kaupunki antaa matkailuyritykselle pääoman ja takaa kaikki sen velat. Tätä kiellettyä tukea on siis julkisten varojen (eli myös kuntien verovarojen) kanavoiminen yrityksiin. Eli meidän lohjalaisten veronmaksajien verovarojen antaminen matkailuyritykselle menee tähän kategoriaan ja on väärin.

Komissio tulkitsee valtiontukisääntöjä aina vain laveammin. Kärjistäen voidaan sanoa, että "lähes kaikki mikä liikkuu", on sellaista, että sitä ei saisi julkisin varoin tukea.


EU-artiklan mukaiset julkisen tuen tunnusmerkit ovat:

1. Julkisia varoja kanavoidaan yrityksiin/taloudelliseen toimintaan.
    -> Tunnusmerkki täyttyy tässä Elämyskaivoksessa selkeästi.

2. Etu on valikoiva eli tuki kohdistuu vain tiettyyn yritykseen tai tiettyihin yrityksiin. 
    -> Tunnusmerkki täyttyy tässä selkeästi. 

3. Toimenpide vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua. 
    -> Tunnusmerkki täyttyy tässä selkeästi. Elämyskaivos vääristää kilpailua suhteessa muihin esim.       Uudenmaan tai koko Suomen tai esim. Viron ja Ruotsin matkailukohteisiin nähden.

4. Toimenpide vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. 
    -> Tunnusmerkki täyttyy matkailualalla selkeästi. Turismi on jäsenvaltioiden välistä "kauppaa".         Elämyskaivoksestahan on lisäksi nimenomaan mainostettu tulevan "kansainvälinen                             matkailukohde".


Kaikkien 4 kohdan tulee täyttyä, että kyseessä olisi kielletty tuki. Tässähän täyttyy. Näiden tietojen
valossa Lohjalla ollaan siis ajamassa läpi laitonta järjestelyä. Tähän täytyy puuttua.

Tekstarit aiheesta LU 1.12.2014
Pääsääntöisesti kaikki julkiset tuet tulee lisäksi hyväksyttää etukäteen Euroopan komissiossa. Eli laillinenkin tuki pitäisi ennakkoilmoittaa komissiolle. Tietojeni mukaan Lohjalla ei ole edes harkittu tukien hyväksyttämistä.

En ole näiden pykälien syväasiantuntija, mutta pintapuolisella tutustumisellakin asia vaikuttaa selvältä. Tässä ei nyt ole mistään kulttuurijutustakaan kyse, vaan nimenomaan minullekin on moneen kertaan hehkutettu virkamiesten taholta, että kaivos ei sitten ole enää mikään kaivosmuseo, vaan siitä tulee "Elämyskaivos". Eli täysverinen businesshenkinen matkailukohde. Businekseen ei pitäisi mennä julkisella rahalla sähläämään. Kilpailu näet vääristyy. Oi EU! ;)

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä ! Mutta valtuuston todennäköisesti siunatessa asian ensi viikolla, kenellä riittää ( toivottavasti sinulla ) aikaa ja asiantuntemusta tehdä valitus EUn asianomaiseen elimeen ?
  Vai voisitko saada valtuuston ainakin siirtämään päätöksentekoa edellä mainitsemillasi perusteilla ?

  VastaaPoista
 2. Asia on kaupungintalolla selvittelyssä. Hieman vaan näyttää kestävän. Taisi nimittäin tulla yllätyksenä tämä asia, joka olisi pitänyt olla päivänselvää jo ennen kuin laitettiin kymmeniä tuhansia ensimmäiseenkään konsulttiselvitykseen vuonna 2011...!

  Valituksen tekeminen ei liene vaikeaa. llmoitetaan vain komissiolle tämä hurjastelu ja komissio varmaan tarttuu tähän innolla.

  VastaaPoista
 3. Hienoa toimintaa ! Omalta osaltani yritän tuoda asiaa esille vielä Länskärin mielipidekirjoituksen avulla.

  VastaaPoista
 4. Ensimmäinen vastaushan kaupungintalon suunnalta oli, että asiassa ei ole mitään ongelmaa. Sitten kun hieman väänsin enempi rautalankaa ja avasin ongelmaa tarkemmin, ääni muuttuikin kellossa ja sitten tuli hiljaista. Nyt odottelen joko asian myöntämistä tai seikkaperäisempiä selityksiä. Ennen valtuustoa asian on oltava kirkas tai sitten tämän kanssa on odotettava.

  Itse olen politiikkaan lähtiessäni ajatellut, että yhtään hävittyä poliittista taistoa en sitten ala lakitupien kautta venyttää. Vaikka onhan näitä terveysasemia ja kouluja viety meillä valitusprosesseihinkin asti. Mutta jos/kun tässä Elämyksessä on laittomuus tekeillä, on tietenkin hirveän vaikea juristina & kansalaisena sulkea tältä silmiä. Säännöt on säännöt. Ainakin autan mahdollisia valituksen tekijöitä mielelläni. Eikähän tässä muuta tarvitse kuin käräyttää homma komissiolle.

  VastaaPoista