maanantai 15. joulukuuta 2014

Hyviäkin päätöksiä tehtiin valtuustossa

Joulukuun valtuustossa tehtiin ainakin yksi päätös, jonka läpimeno tuntui minusta todella hyvältä ja oikealta ratkaisulta. Tämä koski valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten mahdollisuutta halutessaan saada kokousasiakirjat edelleen paperisina. 

Valtuusto päätti, että tämä mahdollisuus säilyy. Hienoa! Kaupunginhallitushan oli tehnyt ilkeän ehdotuksen, jossa kaikki luottamushenkilöt olisi pakotettu käyttämään vain sähköisiä asiakirjoja. Tämä ehdotus äänestettiin kumoon komeasti äänin 31 - 20. Kaupunginhallituksessahan valtuutettu Maittilan esitys papereiden puolesta ei ollut saanut kannatusta, mutta valtuustossapa sitä kannatusta löytyi näin paljon! Hienoa.

Tuosta äänestyksen nimilistasta voi tarkistaa ja miettiä, ketkä ymmärtävät vaikkapa ikääntyvien tai hahmotusvaikeuksista kärsivien ihmisten arkisia tarpeita todellisuudessa. Toisille meistä erilaisuus on ratkaistavissa oleva käytännön seikka, kun taas toiset näemmä kylmästi vaativat kaikkia muita toimimaan heidän parhaaksi katsomallaan tavalla...


Minulle sähköinen systeemi sopii hyvin, toisille taas paperit ovat paras työväline

LU 13.12.2014
Itsehän olen luopunut paperisista asiakirjoista vapaaehtoisesti jo aikoja sitten ja koen sen sopivan minulle hyvin. Mutta en silti oleta, että kaikille sopii tämä työskentelytapa!

Asia ei ole pelkästään ikäkysymys, vaan meillä on myös sellaisia seniorempia valtuutettuja, joilla sähköiset asiakirjat ovat mieluisin työskentelytapa. Mutta kaikille nuoremmillekaan ne eivät välttämättä ole. Lisäksi joskus jokin asia olisi minunkin mielestäni parempi opiskella paperiversiona, mutta pärjään nyt näinkin ilman papereita.

Olen itse jo niin erkaantunut papereista, että viime viikolla laukustani ei löytynyt edes muistilapppua, vaan minun piti kirjoittaa puhenlinvastaajan viesti nenäliinaan - puhtaaseen sellaiseen onneksi. Hätä keinot keksii :)


Ei hiillosteta ketään

Muistetaan nyt, että meidät on valittu ensisijaisesti hoitamaan yhteisiä asioita. Teknisillä seikoilla tätä tehtävää ei pidä lähteä vaikeuttamaan. En ymmärrä, mistä moinen papereiden kiellon ajatus oli edes keksitty! Sillä kun ei ole kaupungin taloudenkaan kannalta yhtään mitään merkitystä. Mutta yksittäisille valtuutetuille asialla voi olla suurikin merkitys. Ikävää tällainen hiillostaminen, joka käytännössä kohdistuu vain osaan valtuutetuista. Vapaaehtoisestihan papereista on voinut luopua jo aikoja sitten, kuten esimerkiksi minä ja yli 20 muuta on jo tehnyt.

Tein itse kulisseissa tämänkin päätöksen puolesta töitä ja olen todella iloinen, että kaupunginhallituksen inhottava, melkein härnäämistä muistuttava esitys kaatui selkein luvuin! Hienoa, Lohjan valtuusto! Me emme alistu kaupunginhallituksen ylimielisyydelle ja besserwisser-asenteelle, vaan puutumme asioihin, jos niihin on aihetta puuttua.

Itse en todellakaan ollut valmis kiusaamaan ketään pakottamalla häntä sellaisiin työvälineisiin, joiden käyttö ei syystä tai toisesta suju tai joiden käyttö hidastaa hänen työskentelyään huomattavasti. Asiat ensin, välineet vasta sitten. Tämä paperiasia muuttuu kyllä ajan kuluessa ja joskus tulevaisuudessa tilanne lienee se, että juuri kukaan ei papereita käytä.


Käytöskoulun sivujuonne?

Viime aikoina on alkanut tuntua, että  valtuuston olemusta koetetaan rajoittaa kovasti eri tavoin. "Käyttäkää näitä välineitä, älkää puhuko noin, olette teatteria, päättäkää kuten lautakunta ja kaupunginhallitus määrää".

Juuei muuten käy.

* * *


Kaivoksesta kuuluu vielä

Elämyskaivoksestakin vielä pirskahtelee kommentteja. Juttelinpa tuossa viikonloppuna joidenkin lohjalaisten pienyrittäjien kanssa ja he eivät todellakaan ole Lohjan yrittäjäjärjestön puheenjohtajan ylitsepursuavan myönteisellä linjalla kaivosasiassa. Samaa kommentoidaan tänään LU:n tekstaripalstalla alla olevalla tavalla. Myös itseänikin edelleen vaivaava vinokuiluhissikysymys esitetään:

Tätä odotellessa... LU 15.12.2014
Kysytty on, vastaus vaihtelee! Asia on kai
vain päätetty olevan näin ja pulinat pois...
LU 15.12.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti