tiistai 9. joulukuuta 2014

Elämyskaivos veronmaksajan riskillä

LU 8.12.2014

Tässä eilinen Länsi-Uusimaan kolumnini. Aiheena Elämys, kuinkas muuten :) Olen saanut tästä tekstistä paljon kehuja sekä kuntalaisilta että valtuustokollegoilta yli ryhmärajojen. Kommentit ovat lämmittäneet mieltäni suuresti. Iloiseksihan sellaista tuli, kiitos.

Elämyskaivos veronmaksajan riskillä

Tuskin on muste kerinnyt talousarviostamme kuivua, kun siihen jo tehdään mittavia lisäyksiä Elämyskaivosta varten. Apuomenalle ei löytynyt muutamaa kymppitonnia, mutta kaivokseen hulautetaan miljoonia.

Lopultakin Elämyskaivoksen tarkempia suunnitelmia ja laskelmia on saatu julkisiksi. Käsitykseni hankkeen laadusta on entisestään huonontunut. Asiaa ajetaan niin kiireellä läpi, ettei edes rakennusmaan vuokrasopimusta ole varmistettu, vaikka toisen maalle aiotaan rakentaa. Kävijämääräarviot ovat paljastuneet pelkäksi uskon asiaksi. Arvioita kyhätään jopa Lohjan keskustan kahvilan asiakasmäärien mukaan. Kas kun ei Prisman! Ihan yhtä epäolennainen vertailukohta sekin olisi.

Kaivoksen lobbaus on ollut kiivasta, suorastaan epätoivoista. Keskustelua on viety hakoteille maalailemalla vain sitä taloudellista hyvää, mitä hanke onnistuessaan toisi. Nyt pitäisi kuitenkin keskustella hankkeen onnistumisen edellytyksistä ja todennäköisyydestä. Elämyksen sisältö pitäisi ruotia huolellisesti. Mutta ei, sitä elämystä tästä hankkeesta nimenomaan puuttuu aina vaan.

Paikkansapitävän tiedon saaminen lobbauksen keskellä on ollut vaikeaa ja ajoittain hidasta. Suoriin kysymyksiin saa liian usein kiertelevän vastauksen – jos sitäkään. Miljoonahankkeen kokonaissummaa pilkotaan paloiksi, ettei veronmaksajien taattavaksi tuleva karmea noin kuuden miljoonan kokonaispotti (ja tuskin riittääkään!) kävisi ilmi. Nykykaivoksen kävijämääriä reilun vuosikymmenen takaa koetetaan pyöristellä rankasti ylöspäin ja tulevan kaivoksen lippujen hintoja taas esitellään todellisuutta edullisempina verottomina keskiarvohintoina.

Nelihenkiseltä perheeltä liput Elämyskaivokseen maksaisivat oikeasti kuitenkin yhteensä peräti 96 euroa. Seikkailukierrokselle perheeltä taas menisi 190 euroa - ja jos he haluaisivat sen lisäksi museoon, tuo 96 euroa tulisi vielä siihen päälle. Kyllä paljon halvempi HopLop ja ilmainen Haltian luontokeskus vievät voiton jatkossakin ja kirkkaasti.

Ihmetyttää sekin, miksi näin ”varmasti” kannattavaan hankkeeseen ei saada yhtään taloudellista taakkaa jakavaa yhteistyökumppania. Asiaahan ei edes selvitetä. On ilmeisesti niin selvää, että sijoittajia ei olisi tulossa mistään. Kukaan ei halua sijoittaa omiaan näin epävarmaan kohteeseen. Mutta veronmaksajan rahoilla voidaan kokeilla näemmä vaikka mitä. Ilmankos sitä veroprosenttia piti kiirehtiä korottamaan. Rahareikä odotti jo ahneena.

Elämyskaivoksen laillisuudenkin suhteen on epäselvyyttä. EU nimittäin kieltää kilpailun vääristämisen julkisella rahalla. Matkailukohteen rahoittaminen veronmaksajien takauksella on matkailualan kilpailua vääristävää julkista tukea. Matkailukohteena Elämyskaivoshanke olisi siis EU-lainsäädännön vastainen, museona tuki saattaisi mennä läpi. Mutta nythän on korostettu, että tehdään matkailukohdetta. On surkeaa, jos laittomuus selviää vasta valitusprosessin tai jälkikäteistarkastuksen myötä.

Jos kaivosta kuitenkin aletaan tehdä, se on mielestäni ehdottomasti tehtävä juuri sellaiseksi kuin hankkeen puuhaihmiset sen ovat visioineet. Ei pidä tinkiä mistään, ettei vaan jätetä puuhastelijoille yhtään tekosyyn ja selittelyn paikkaa. Heidän on pakko onnistua. Kaivos ei nimittäin kestä yhtään kävijämäärän notkahdusta. Laskelmat ovat niin kireät. Jos ne pettävät, sinä maksat.Piritta Poikonen

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (ps)www.pirittapoikonen.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti