tiistai 9. joulukuuta 2014

Lohjalainen kaivoskaaos

Mediaahan ei saa koskaan kehua... mutta nyt on pakko sanoa, että kaivosasiassa suuresti negatiivisesti kummeksumani Länsi-Uusimaa yllätti tänään neutraalisti: lehdessä oli Elämyskaivoksesta sellainen toimituksen juttu, jota voi kutsua pohtivaksi, melkein jopa tutkivaksi journalismiksi.

Otsikko jutussa oli toki tuttua kaivoshapatusta, tosin tällä kertaa pienellä kriittisellä mausteella lisättynä. Jutussa sivistysjohtajallemme esitetyt kysymykset olivat ihan hyviä. Mutta minkäs toimittajakaan sille sitten voi, että vastaaja vastailee kieputellen asiat mieleisikseen.

Melkein tutkivaa journalismia. LU 9.12.2014


Tuosta jutusta saakin hyvin kiinni siitä, mikä minua tämän kaivoshankkeen menettelytavoissa ärsyttää. Juuri tuo selvien asioiden kääntely ja vääntely. Katsokaas nyt tätäkin aivan äärimmäisen hämmentävää "logiikkaa":

Käsittämätön lausunto.

Eli muita sijoittajia kutsutaan apajille sitten, jos hanke on osoittautunut menestykseksi?! Ei ole todellista! Juuri silloinhan kaupungin kannattaa pitää se 100 % itsellään, kun se on kerta riskitkin ottanut 100 % yksin. Tämä vastaus on käsittämätön. Tottakai sijoittajat pitää hakea mukaan nyt heti alussa! 

Eikä kaivos- ja hissiyhtiö ole niitä kumppaneita, mitä tässä pitäisi edes yrittää hakea! Nythän pitää etsiä matkailualan yrityksiä ja sijoittajia kumppaniksi! 


Kunnolla tekeminen vaatinee lisämiljoonia...

Kyllähän lehtijutussa oli myös mukana jo selittelyn makua, kun suurimmaksi riskiksi sivistysjohtaja nostaa sen, jos "ei tehdä kunnolla". Eli lisämiljoonia tullaan ruinaamaan ja sitten mennään sen tekosyyn taakse, että "kyllähän tästä olisi tullut lisämiljoonilla hyvä, mutta..." 

Se on nyt sillä lailla, että hankkeen on onnistuttava täydellisesti tuolla vaaditulla n. 6 miljoonalla tai puuhastelijat ovat epäonnistuneet. Sen verran tähän unelmaan on rahaa nyt vaadittu ja se summa valitettavasti saattaa huomenna pakotettuna langeta valtuustosta. 

Ei sitten mitään selittelyjä enää ikinä! Sitten tehkööt sen täydellisen turistirysän. Vai joko on alkanut puuhastelijoitakin epäilyttää? Siltähän se tässä nyt jo haiskahtaa.


Kaivos raivostuttaa laajasti

Muutenkin lehdessä oli tänään hyvä kolumni ja todella monta muuta kriittistä mielipidekirjoitusta kaivoksesta. Erinomaista. Nyt on herätty. 

Poliitikoista harmittavan harva on vaan uskaltautunut sanomaan mieliteensä julki, mutta pinnan alla sentään kytee. Valitettavasti tätä asiaa nyt pakottamalla pakotetaan läpi. Surullista demokratian halventamista.


Omituinen valtuustoinfo

Eilinen valtuustoinfo oli mielenkiintoinen kokemus. Olin etukäteen päättänyt, etten kysy yhtään mitään, mutta sitten alkoi tulla niin ufoa juttua totena, että ihan pakko oli kysyä tuon "ufon" perään. Ja reaktion arvaatte: kimpaantuminen meikäläiselle oikein useamman lobbarin taholta. 

Osui. Ja upposi. Tämä on aivan liian helppoa välillä.

Vieläkään emme kuulleet yhtä ainoaa perusteltua syytä sille, miksi ihmeessä 50 000 turistia tulisi kaivostamme ihmettelemään. Mutta siitä meille puhuttiin vuolaasti, mitä kaikkea ihmeellistä hanke tuo tullessaan Lohjalle. 

Siis jos se onnistuu. Tuo jossittelu vain jäi puheista pois! Menestys otettiin lähtokohdaksi ja sitten alettiin paasata meille. 

Ei. Hyvää. Päivää. Sentään. Ne turistit vaan tulee jotenkin ihmeellisesti ja varmasti.

Hohhoijaa. Tätä haaveiluahan on huomenna luvassa runsaasti lisää valtuuston kokouksessa. 

Tämä on sitä lohjalaista kaivoskaaosta: asia on vajavaisesti valmisteltu, tavoitteilla hämärretty, väkisin eteenpäin työnnetty ja kiireellä silattu epätoivon Elämys


Kummallista tunnelmaa ilmassa valtuustoinfossa

Valtuustoinfothan eivät ole julkisia tilaisuuksia enkä viitsi siksi sanasta sanaan ketään siteerata. Yleisellä tasolla sanottakoon siis, että jotain aivan outoa vihjailua oli aistittavissa eilisessä infossa siitä, että ei virkamiesten suurella innolla valmistelemia juttuja olisi oikein suotavaa kritisoida tai muka jotenkin "halveksia". 

Itse olen ainakin vain nostanut hankkeen vetureiden omia lausumia lehdistä ja asiakirjoista tänne ja kommentoinut niitä ihan ilman halveksuntaa. Jos ei omia lausumiaan kestäisi nostettavan esiin, vaan tulkitsisi sen halveksunnaksi, kannattaisi sitten ehkä miettiä, että mitä lausumia ylipäänsä antaa. 


Outoa kohtelua on tullut havaittua

Olen tämän kaivosprosessin aikana itse saanut monesti kokea, että jos et ole samaa mieltä kaivoksen puuhaihmisten kanssa ja kyselet kriittisiä juttuja, vastauksissa käydään pahimmillaan tunnekuohussa piikittelemään ja tivaamaan asiasta vastakysymyksillä. Jolloin itse vastaus jää joskus saamatta! 

Valtuutettuna olen muutamaan kertaan joutunut todella hämmästelemään joidenkin tahojen käytöstä. Ei asioita noin ainakaan kannata ajaa... vink vink.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti