lauantai 1. marraskuuta 2014

Kankkulan kaivokseen

Tässä eiliseltä (31.10.2014) tuorein Länsi-Uusimaan kolumnini. Ulkopaikkakuntalaisille taustaksi sen verran, että valtuuston suuren enemmistön vielä syyskuussa ilmaisemaa kantaa vastaan kaupungihallituksessa onkin jo lokakuussa suurella enemmistöllä äänestetty tuloveroprosentin korottamisen puolesta. Melkoinen yllätys. Vastahan sitä vuosi sitten korotettiin ja silloin piti niin alkaa tapahtua talouden oikaisutoimia... Eipä ole tapahtunut, joten eikun lisää vaan verorasitetta duunarin niskaan...?!

Tuo otsikon Kankkulan kaivos taas viittaa kaivosmuseoomme, jota on kaupungintalon kabinettien suojissa alettu hieman "kehittää". Eli halutaan työntää 5 MILJOONAA euroa museon maanpäällisiin rakenteisiin, joihin tulisi kuppilaa ja konserttisalia ja muuta huuhaata. On se kumma, ettei upea Laurentius-salimme riitä tämän kaupungin konserttien tarpeisiin...! Jos tuollaisia summia on aivan pakko päästä Kankkulan kaivokseen lappamaan, tehtäisiin niillä nyt sitten edes sinne itse kaivoksen puolelle jotain kiinnostavaa... 

Lisäksi tällaiset hankkeet pitäisi altistaa kunnon kansalaiskeskustelulle ja avoimelle ideoinnille. Siinä vaiheessa, kun johtavat virkamiehet ja poliitikot alkavat "ideoida" ja suunnitella miljoonien investointia "kansainväliseen museomatkailukohteseen", ja vieläpä salassa, kannattaa veronmaksajan pitää lompakostaan tiukasti kiinni ja juosta ja LUJAA. Minä pidän omalta osaltani puolianne niin hyvin kuin suinkin kykenen.

*****

Kankkulan kaivokseen


Vielä kesäkuun talousarvioseminaarissa valtuuston ote budjetista oli napakka. Veronkorotusten tielle ei oltu lähdössä ja säästökuurista puhuttiin tosissaan. Talousarvion työstäminen jatkui syyskuun seminaarissa ja ote piti edelleen: tuloveroprosentti oltiin pitämässä ennallaan ja lomautusten välttämättömyys nähtiin yllättävän hyvin. Sittemmin on kuitenkin tapahtunut jokin merkillinen poliittinen mureutuminen, joka on tehnyt seminaarien aikomukset tyhjiksi. Purematta meinataan niellä virkakoneiston lepsu talousarvioesitys, jonka mukaan tuloveroa korotetaan peräti 20,5 %:iin ja oikein mitään muuta ei sitten tapahdukaan. Meno irtisanomissuojan turvassa jatkuu entisellään ja asioita vain selvitellään. Parempi olisikin, ettei monipäiväisiä valtuuston talousarvioseminaareja enää jatkossa järjestetä, kun kerran niillä ei ole yhtään mitään merkitystä. Kalliita opintopiirejä.  

Veronkorotuksen aiheuttamaa tuskaa eivät yhtään lievennä esimerkiksi vaatimukset siitä, että veronkorotusten vastinpariksi edellytetään organisaation ja palvelurakenteen muuttamista (eli karsimista). Päinvastoin: silloinhan tarjolla olisi siis sekä korkeampia veroja että karsittu palveluverkko. Itse lähden siitä, että organisaatiota ja palvelurakennetta karsitaan mm. siksi, että veroja ei tarvitsisi korottaa. Lomautukset taas eivät edellytä sitä, että ensin muka pitäisi korottaa veroprosenttia. Jos lomautukset henkisesti edellyttävät veronkorotusta, voin kertoa, että se korotus tehtiin jo viime vuonna. Nyt olisi oikeiden tekojen ja toiminnan vuoro.

Syksyn mittaan paljastunut uskomattomin viritys on rivivaltuutetuilta salassa puuhasteltu Tytyrin elämyskaivos.  Siinä hankkeessa kun ei ole elämystä muualla kuin nimessä. Ja laskun loppusummassa. Ei kannata investoida useita miljoonia valtaisaan matkamuistomyymälään, kun sen alla olevaan itse kohteeseen ei ole osattu suunnitella mitään kiinnostavaa. Luulisi miljoonilla saatavan edes kaivosmuseon jännittävin asia eli vinokuiluhissi kuntoon, mutta ei. Sen sijaan ollaan vuokraamassa museon käyttöön huippuhintaan tavallista hissiä, jolla kulkeminen ei eroa metroluolaan laskeutumisesta mitenkään. Kuiluhissin - ja miksei kaivoksen muunkin sisällön - suhteen voisivat auttaa vaikka huvipuistojen laitesuunnittelijat. Maan päälle kaivosmuseosta ei tarvitsisi näkyä muuta kuin luolan suuaukko, jolloin kaikki toiminta olisi maan alla.
Tekstaripalsta LU 1.11.2014

Ja vaikka virkakoneistomme toisin esittää, oikeasti ei ole olemassa mitään matkailuinvestointien nyrkkisääntöä, jonka mukaan raha palautuu kuntaan moninkertaisesti takaisin. Raha palautuu vain, jos matkailukohde on kiinnostava ja menestyy! Tavoitellut 50 000 henkilön vuotuiset kävijämäärähaaveet ovat epärealistisia. Jos tuohon elämyskaivokseen joku yrittäjä omalla rahallaan alkaisi uskoa, sitten uskoisin minäkin. Veronmaksajien rahoilla en kuitenkaan halua tällaista miljoonien riskialtista kenttäkoetta tehtävän.

Nykyinen valtuusto ennättää tätä menoa korottaa tuloveroprosentin ties minne ja tehdä kalliita riski-investointeja ennen kuin sen kausi päättyy. Tarvetta paljon hoetuille ”isommille rakenteellisille muutoksille” todellakin olisi. Mutta näihin muutoksiin ei ikinä ryhdytä, jos aina voidaan käydä ahneesti veronmaksajan kimppuun. Kaupungin hallintokoneisto tarvitsee nyt painetta alkaakseen toimia oikein. Paineistaminen tapahtuu estämällä tuloveron korottaminen.

Piritta Poikonen
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (ps)

www.pirittapoikonen.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti