sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Elämyskaivos haisee epätoivolle

Kyllä on mennyt Lohjan "matkailuvirastolla" homma epätoivoiseksi. Näemmä henkiset rystyset valkoisena puristetaan Kankkulan kaivoksen kanssa väkisin eteenpäin. Odottelen myös ansiokasta tutkivaa - tai edes pohtivaa - journalismia tästä hankkeesta. Turhaanko?

Katsokaas nyt tätäkin otsikkoa viikonlopun Länsi-Uusimaasta;

Harhaisten otsikoiden aatelia, LU 22.11.2014

Ensinnäkään Elämyskaivoksella ei ole ensimmäistäkään kumppania! Ei yhtään. Nolla.

Ainoa sijoittaja ja velkojen takaaja tälle riskihankkeelle on veronmaksaja. Veronmaksaja on siis ainoa ja tämän hankkeen yksinäinen "kumppani". KONEttahan ei mikään museo kiinnosta, vaan sen oma business alueella. Samoin kaivosyhtiö haluaa vain museovieraat pois tieltään vaarallisilta reiteiltä.

Euroakaan ei ole tulossa pääomia miltään muulta taholta eikä euronkaan edestä ole mikään yritys takaamassa Kankkulan kaivoksen velkoja! Miten joku paikallinen tanssikoulu tai urheiluopisto voisikaan tätä kaivosta oikeasti rahallisesti tukea? No ei tietenkään mitenkään. Ei siis pidä luoda sellaista valheellista kuvaa. Jotain vastuullisuutta. Ja laatua.


Avoimet ovet on lavastus

Toisekseen nämä Avoimet ovet kaivoksella ovat tekemällä tehty tapahtuma, jollaista ei olekaan ennen järjestetty. Sen verran vähän on kaivos ketään aidosti kiinnostanut! Nyt sitten lavastetaan kaivokseen tällaiset messut, joilla ei ole yhtään mitään tekemistä lopullisen kaivoksen kanssa. Ihan kiva, että nyt touhutaan, mutta eihän viisas mene tällaiseen vipuun. Lavastus on lavastus. Messut on messut. Kankkulan kaivos on Kankkulan kaivos. Vaikka kuinka paljon tanssisi.

Tämä koko Elämys haisee nyt pahasti epätoivolle. Kiva yritys, mutta yrittäisivät nyt Lohjan matkailuvirastossa oikeasti tehdä kaivoksesta kiinnostavan. Sehän heidän työtään on. Mutta tyhjästä on ilmeisen paha nyhjästä...?


Rohkeasti vaan, uskallusta peliin, päättäjä. Veronmaksajan rahoja ne vaan on!

Ja taas muuten päättäjiltä huudettiin rohkeutta - tai siis tällä kertaa uskallusta - viikonlopun lehdessä:


Rohkeudestahan kirjoittelinkin jo edellisessä postauksessani. Se teksti levisi laajalle ja blogissa kävi valtavasti lukijoita. Sain myös paljon positiivista palautetta, "peukutuksia" ja mainintoja mm. "Lohjan Guggenheimista". Jopa ihan arvovaltaisilta tahoilta tuli tunnustusta.... :) Eipä ole menneet taloustieteen ja matkailualan opinnot tältä juristilta ihan hukkaan :)

4 kommenttia:

 1. Presidenttimme arvosteli hallitusta illuusion luomisesta jossa teot ja päätökset puuttuvat.Tämä Tytyrin elämyskaivoskin on epätoivoinen illuusio.Hyvä Piritta että sanot suoraan.

  VastaaPoista
 2. Jos tähän hankkeeseen uskoisivat oikeat yrittäjät oikealla markkinaehtoisella rahalla, sitten uskoisin minäkin. Veronmaksajan riskillä on niin helppo kokeilla tällaisia vähän huonompiakin juttuja :(
  Uskomatonta tämä hankkeen vyörytys. Ihan kuin järki olisi paennut takaovesta kovaa vauhtia eikä saisi kyseenalaistaa mitään! Haisee todellakin epätoivo.

  VastaaPoista
 3. Kiitos yllä olevasta ja päivän LU: ssa olevasta kirjoituksestasi. Olen itse miettinyt kirjoittavani LUn mielipidepalstalle samasta asiasta, mutta nyt minun ei tarvitsekaan. Jo tavallisen maallikon yksinkertainen matematiikka antaa vastaukseksi : täysin kannattamaton hanke. 5 miljoonan investointi varovaisella 3 % korolla tekee 150.000 € / vuosi. Kone Oylle maksettava vuokra hissinkäytöstä 70.000 €, Käyttökulut ja ylläpitokulut sekä henkilöstön palkat ainakin muutaman 100.000 € / v. Kaupunginjohtajan mukaan kaupungin perustama yhtiö hoitaisi ko hanketta. Se tarkoittaa toimitusjohtajaa ja reilusti henkilökuntaa, koska rahasta ei tarvitse välittää, sitä saa veronmaksajilta.
  Eli kaiken kaikkiaan, kustannukset nousevat sellaisiksi, että edes 50000 maksavan kävijän lipputuloilla hanketta ei saa kannattavaksi. Jos kaupunki uskoo tämän kaivos- / museohomman olevan tuottoisa business, kaupungin kannattaa kilpailuttaa yksityisiä yrityksiä ja myydä idean eniten tarjovalle.

  VastaaPoista
 4. Hei Jouko!
  Kirjoita ihmeessä mielipidepalstallekin! Tässä on enää muutama viikko aikaa. Kulisseissa hankkeelle on paljon vastustusta, mutta asia on junailtu kaupungin "ylähuoneella" niin pitkälle ja siihen ollaan siellä niin hurjan ihastuneita, että kriittisten mielipiteiden esittäminen vaatii nyt erityistä pokkaa! Kun itse kuulin suunnitelmasta ensimmäisen kerran tänä syksynä, hälytyskellot alkoivat soida saman tien ja lujaa.

  Jos homma menee läpi, tuleekin seuraavaksi olemaan mielenkiintoista seurata, kuka nimitetään Kankkulan kaivoksen tj:ksi ja ketkä saavat paikkansa hallituksessa ym. Sitten meille saattaa selvitä jokunen motiivi.

  VastaaPoista