maanantai 27. lokakuuta 2014

Työllistämisen hallinnoinnin lisähallinnointia luomassa

Pitkästä aikaa hei täällä bloginkin puolella! Työelämä on vienyt syksyllä mennessään ja politiikan "pakolliset kuviot" vievät kohtuullisesti aikaa nekin, joten koska haluan elää myös normaalia elämää perheen ja harrastusten parissa, joku kärsii. Se joku on nämä politiikan "mausteet" eli blogit ja muut vapaaehtoiset menot. Sienimetsä päihittää blogin kirjoittamisen, myönnän sen täysin ja mielelläni.

Päivittäin selailen ja kommentoin Twitterissä uutisvirtaa. Sieltä minut löytää tunnuksella @pirittapoikonen.

You Tubessa julkaisen uusia videoitani, jotka on kyllä kevyempää tavaraa eikä siis ainakaan vielä mitään poliittisia juttuja - jos nyt yhtä Porlan videota ei sellaiseksi lasketa.
Osoitteesta https://www.youtube.com/user/pirittapoikonen löydät videoitani.


Julkisen sektorin koko puhuttaa taas

Julkisen sektorin koko näyttää olevan taas päivän puheenaihe, tällä kertaa sen nosti tällä kertaa esiin viime viikonloppuna Keskustan Sipilä. Hän väittää, että julkisella sektorilla on kymmeniä tuhansia ylimääräisiä työntekijöitä. Näin voi aivan hyvin ollakin. Samaa toteaa myös Soini päivän netti-Hesarin jutussa.

Julkisen sektorin puolustajat ovat käyneet vastaiskuun ja väittävät, että Sipilän esittämä julkisen sektorin 58 %:n osuus BKT:sta on väärä tapa ilmaista sektorin kokoa. Mielestäni tuo on ihan hyvä mittari. Tosin itse en puhuisi julkisen sektorin osuuden noususta tai peräti paisumisesta, jos osuuden kasvuun on johtanut yleinen BKT:n lasku julkisen sektorin koon pysyessä ennallaan. Osuus on kasvanut, mutta ei sen oman kasvun takia, vaan muun taloudelllisen ympäristön kuihtumisen vuoksi. Myös väen vähentämisestä on koitettu maalata pirullisempaa kuvaa kuin mikä on ollut tarkoitus.

Julkinen sektori tuottaa paljon tarpeellista, kuten kouluja, vanhainkoteja, sairaaloita ja moottoriteitä. Mutta tuottaa se paljon hallinnollista tyhjäkäyntiäkin ja jopa suoranaisia viihdepalveluja, kuten miljoonia nielevä orkesterimme Lohjalla.


Lohjalla pöhölle ei näy loppua - päinvastoin!

Yhtä kaikki, lirissä ollaan, laskettiinpa miten päin vaan. Julkisen talouden kestävyysvaje on sylissä. Mutta mitä tehdään Lohjalla?! Talousarvioseminaarissa vielä suurin osa ryhmistä oli kuntaveron korotusta vastaan ja jopa lomautusten kannalla. Mutta niin vaan me "alahuoneen" jäsenet saimme lukea viime viikon lehdestä, että valtuustomme "ylähuoneessa" oli hierottu sopimusta siitä, että veroprosentti nostetaan muka 20,5 %:iin ja lomautukset tehdään joinain ihmeen vapaaehtoisina lässynlässytyksinä. Ei, ei ja ei. Pöyristyttävää.

Hallinto kyllä osaa puolustaa omiaan ja turvota. Hermo vinkui viimeksi tänään, kun tutustuin Lohjan työllistämistyöryhmän kaavailuihin. Minutkin oli tuohon työryhmään nimitetty. Jutun juoni ei ole miettiä työllistämistä Lohjalla, vaan hallinnon lisähallinnon kehittämistä. Jo toimeksianto sisältää uuden hallintohärvelin suunnittelun. Nykymallin ongelmia ei vaan oikein osattu nimetä, mutta lisää hallintoa ja keskitettyä koordinointia ja herraties mitä kyllä silti tarvitaan.

OK, koordinoidaan vaan, mutta minä jo vaadin ja tulen loppuun asti vaatimaan, että tätä koordinointia varten ei palkata yhtään lisää työntekijöitä kaupungin palkkalistoille! Työllistämisen hallinnointi työllistää jo nyt kunnioitettavan määrän hallintotyöntekijöitä ja pysyvät tulokset ovat silti aika vaatimattomia. Tässä(kään) taloustilanteessa kun työllisyyttä ei kohenneta poppakonsteilla.

Itse olen perustulon kannattaja ja siksikin kaikki tempputyöllistäminen ja työttömien pompottaminen ärsyttää. Työllistymisen pitäisi tapahtua alhaalta ylöspäin, ei keskuskomiteasta sanellen. Siis pysyvä, aito ja taloudellisesti kannattava työllistyminen. Kun työmarkkinoilla on imua eli työpaikkoja tarjolla, työllistyy moni "hankalaksikin" nyt luokiteltu tapaus. Nyt kun töitä ei ole, ihmisille kuuluu maksaa heille kuuluvat työttömyyskorvaukset ilman työllistämiskikkailuja. Minä en usko työttömyysturvan "laiskistavaan" vaikutukseen. Minä uskon siihen, että kun on tilaisuus tehdä työtä, jonka voi kokea aidosti hyödylliseksi (ei silti välttämättä miksikään kutsumukseksi), valtaosa ihmisistä kyllä valitsee työn. Osa ei valitse, mutta koko systeemiä ei kannata virittää heidän mukaansa.    

Valtakunnan talousviisastelijoiden jutuista mainittakoon, että en muuten usko työvoiman tarjonnan lisäämiseenkään talouslääkkeenä. Tajuan kyllä älyllisellä tasolla, mistä siinä teoriassa on kyse, mutta ei se näytä käytännössä vaan toimivan...! Työvoiman tarjontaa olisi nyt liikaakiin, mutta töitä ei vaan synny. Kutsumalla Suomeen runsaasti lisää pahimmillaan luku-, kirjoitus, kieli- ja ammattitaidottomia työttömiä tilanne ei parane. Ei ainakaan vuosikymmeniin. Ja kun nykyistenkin työikäisten ikäluokkien tilannetta on ajateltava.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti