sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Talousarvio olisi joutanut palauttaa valmisteluun

Jatkan viime valtuuston kokouksen ruotimista. Hampaissamme oli budjetti vuodelle 2015.

Sen jälkeen, kun veroprosenteista oli äänestetty, oli aika siirtyä varsinaiseen talousarvion sisällön käsittelyyn. Tuloveroa siis korotettiin, mutta kiinteistöveron korotus onnistuttiin kaatamaan, kun SDP alkoi sentään tässä vaiheessa kopeloida käsijarrua. Kokoomushan olisi korottanut tätäkin veroa. Hämmentävää, mutta näin se kuntatasolla voi olla ;)


Valmisteluun palauttamisen perustelut
LU 14.11.2014

Valmistelussa ei ollut suostuttu tarttumaan niihin toimenpiteisiin, mitä valtuustoseminaareissa oli
selkeästi oli tuotu esiin. Sen sijaan oli lähdetty veronkorotusten tielle ja valmistelu oli ajautunut jossain määrin sivuraiteelle. Tästä syystä me perussuomalaiset esitimme, että koko talousarvio olisi palautettu takaisin valmisteluun. Lisäperustelumme olivat seuraavia:

1) Talousarvio oli laskettu sen varaan, että myös kiinteistövero nousisi. Koska sen nosto estettiin, budjettiin tuli 1,8 miljoonan euron aukko. (Mutta tämä ei ollut ongelma, vaan 1,8 miljoonaa taiottiin kasaan puolen tunnin tauon aikana... Olisipa aina näin helppoa).

2) Olisi pitänyt laatia konkreettinen ja selkeä selvitys siitä, minkälaisilla lomautusjärjestelyillä saavutetaan vähintään kolmen miljoonan euron nettosäästöt. Lomautukset tulisi ajoittaa ja kohdentaa siten, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa kuntalaisille ja työntekijöille sekä työyhteisöille. (Jotain lomautuksiin liittyvää epämääräistä lisättiin lopulta talousarvioon illan kuluessa.)

3) Kaikki Tytyrin Elämyskaivokseen liittyvät tavoitekirjaukset halusimme poistattaa, samoin siihen varatut rahat tulisi kohdistaa tärkeämpiin kohteisiin. Elämyskaivoksestahan ei valtuusto ole päättänyt vielä yhtään mitään eikä ole saanut oikein mitään tietojakaan paitsi kerran 15 minuuttia valtuustoinfossa. (Tämä kaivoskirjausten poisto toteutui, vaikka talousarvio hyväksyttiin.)

4)  Olisi ollut syytä arvioda uudelleen asumispalveluiden ja vuodeosastojen henkilöstömitoituksen kiristäminen. Mekaanisia mitoituksia ei pidä koskaan tehdä, vaan jokaisen laitoksen ja osaston tilanne on arvioitava tapauskohtaisesti ja mitoituksen on vastattava todellista tarvetta. (Tähän saatiin jotain muutosta lopulta.)

Liika konsensus johtaa harvainvaltaan

Yllättävän moni oli valmisteluun palauttamisen kannalla, vaikka palautus olisikin ollut aivan skandaali Lohjalla. Ei meillä näin ole ikinä toimittu eikä toimittu nytkään, mutta saatiinpa edes älähdettyä äänekkäästi. Tämä traditio talousarvioiden pyhästä palauttamattomuudesta tosin selvisi minulle vasta lehdestä myöhemmin ;)

Lohjalla ilmeisesti oletetaan kaikkien toimivan hyvässä yhteishengessä hymistellen ja kabinettien konsensusratkaisuja kumarrellen. Eipä käy minulle. Eikä onneksi joillekin muillekaan.
Yhteistyötä minä teen mielelläni ja joustavasti, mutta asioista väännän vaikka maailman loppuun saakka. Lopulta äänestetään ja sitten siirrytään seuraavaan asiaan! Ryhmäkuri ja liiallinen konsensukseen painostaminen halventavat demokratiaa ja johtavat muutamien harvojen määräysvaltaan. 


Konsensuksen vastapainona toki perusteetonta möykkääkin...

LU 14.11.2014
Ehkä se, että valtuustossamme välillä tuntuvat ihmiset riitelevän eikä asiat, saa tietyt tahot jatkuvasti hokemaan yhteistyön perään. Politiikka ei kuitenkaan ole jatkuvaa konsensusta, vaan asioista on myös lupa olla eri mieltä! Se on jopa suotavaa ;) Mutta asiallisesti.

Kirjoitin jo aiemmin sitten tuosta toisesta puhetyylistä, siitä inhottavasta tavasta nälviä ja ymmärtää tahallaan väärin. Pöntössä nimeltä muita mainiten lytätään toisten mielipiteitä ja yleensä sen kummemmin perustelematta. Pärstäkerroinpuheita. Esimerkki tästäkin voisi tulla taas vihreiden suunnalta: kun me perussuomalaiset kannatamme lomautuksiakin säästökeinona, aivan kuten yksityisellä sektorilla ja muissa kunnissa pakon edessä tehdään, vihreiden valtuutettu mesosi taas KOVALLA ÄÄNELLÄ, että perussuomalaiset haluavat tuoda liike-elämän kylmiä sääntöjä kuntatyön tekemiseen. Eikä hänellä sitten mitään muita perusteluja ollutkaan. Tuo kauhea kylmyys vain piti huutaa meidän päälle. Siis pitäisiköhän hänen mielestään kunnalla tehdä töitä siten, ettei välitetä tehokkuudesta ja siitä, onko työ tarpeellista tai ei? Että kunhan vaan lillutaan ja veronmaksaja maksaa? Siihen lopputulokseen sitä puhetta kuunnellessa jäi. Koska muu on niin kylmää... ;)

***

Illan kuluessa selvisi, että talousarvio repsotti sieltä sun täältä. Äänesteltiin yli keskiyön. Olisi todella joutanut palauttaa valmisteluun, sen verran repaleista oli meno. Ensi vuonna talousarvioseminaarien ryhmäkannantoilla on toivottavasti jokin merkityskin eikä kaupunginhallitus sorru tällaiseen jyräävään menettelyyn. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti