tiistai 18. marraskuuta 2014

Kankkulan kaivos

Voisin vaikka vannoa, että kaikki me lohjalaiset (asukkaat, päättäjät ja virkamiehet) haluamme Lohjalle lisää työpaikkoja, lisää matkailijoita, lisää asukkaita ja lisää taloudellista hyvää. Noita asioita havitellaan myös Elämyskaivoksella. Eri asia sitten on, voiko Elämyskaivos olla sellainen tekijä, millä noita asioita saavutetaan lainkaan, vai uppoavatko veronmaksajien takaamat rahat Kankkulan kaivokseen. Tästä on nyt kyse. Ei siis kannata tapella siitä, haluaako joku Lohjan kasvavan ja kehittyvän tai muka ei halua, vaan millä keinoilla kasvua ja kehitystä uskotaan saatavan!

Itse en usko Elämyskaivokseen ainakaan siinä muodossa mitä nyt on kaavailtu. Kaivoksen sisältö jää vaisuksi ja elämystä saa suunnitelmista hakea suurennuslasilla mitään löytämättä. Kaivoksen päälle kyllä meinataan rakentaa miljoonia maksava hulppea vastaanottorakennus konserttisaleineen. Se vaan ei sitä elämyksellisyyttä tuo yhtään itse kaivokseen. Maisemakuppilatkin on niin nähty jo.

Otsikko Länsi-Uusimaassa 14.11.2014
Yritän päättäjänä päästä kärryille näistä suunnitelmista, mutta vaikeaa on. Hanketta on valmisteltu salassa ja toistaiseksi olen rivivaltuutettuna kuullut hankkeesta vartin esittelyn epävirallisessa infossa. Loput on sitten lehtijuttujen varassa. Viranhaltijoilta olen koittanut kysellä tietoja, mutta niiden saamisen kanssa on välillä kestänyt kuukausikaupalla. Välillä ei ole jopa vastattu lainkaan eikä ainakaan suoraan kysymykseen. Tee tässä sitten harkittuja päätöksiä, kun tietoihin ei arvaa luottaa ja koko homma alkaa epäilyttää aina vaan enemmän! Mikä tässä oikein mättää näin pahasti? Sekä sisällössä että tässä prosessissa? Ja nyt asiasta pitäisi päättää kiireellä sillä uhkauksella, että "se on tehtävä nyt tai ei koskaan". Oijoijoi...


Mikä houkuttelisi 50 000 kävijää?

LU 14.11.2014
Esimerkiksi se, mihin perustuu arvio 50 000 vuosittaisesta kävijästä, on edelleen täysi mysteeri. Olen saanut ainoastaan sen tiedon, että "arvio on varovainen ja tehty alakanttiin". Joojoo, mutta mitenkä niin? Mikä houkuttelee 50 000 vierailijaa katsomaan kaivosmuseota, jonne  pääsylipun hinnaksikin on kaavailtu huikeat 32 ja lapsilta 19 euroa?

Lehtijuttujen perusteella kävijämääräarviota on haarukoitu vertaillen Espoon Haltian luontokeskuksen ja Fiskarsin kävijämääriin. Selvä...Kovin on erilaiset kohteet ja noin kallis museo ei esim. Fiskarsissa vierailevien reissuun mahdu budjetin eikä aikataulunkaan suhteen. Haltian luontokohteessa päivän vaeltaneet taas eivät enää jatka Lohjalle, vaan palaavat koteihinsa Kehä III:n sisälle. Tiedän itse kokemuksesta, koska pyöritin kahtakin turistiporukkaa alueellamme viime kesänä. Päivään mahtuu vain määränsä verran tekemistä. Se, että nämä turistit saataisiin erilliselle reissulle Lohjalle, onkin jo oma temppunsa. Voiko kaivosmuseo tuolla hinnalla olla niin kiinnostava? Jopa niin kiinnostava, että sinne tullaan lentäen...? Kun lentokentän läheisyyskin (45 minuuttia) on mainittu houkutustekijänä... Hei kamoon nyt jo :D


Rahaa palaa

Elämyskaivoksen suunnitteluun on käytetty jo huomattavia määriä aikaa ja tähän on valjastettu voimavaroja kaavoitusta myöten. Olisikin syytä pitää erillistä kirjanpitoa siitä, kuinka paljon tähän kohteeseen uppoaa oikeasti työaikaa ja siten veronmaksajien rahaa. Sitä saa siihen toki hiukan upotakin, koska asia on kuitenkin selvittämisen väärti, mutta se pitää vaan kertoa avoimesti. Kaivoshankkeen pitäisikin olla selkeä oma eränsä kaupungin kirjanpidossa. Nythän sille koitettiin ujuttaa esimerkiksi tierahaa talousarviossa piilotettuna nimen "Hiidensalmi" sisään. Asia paljastui vanhingossa talousarvioseminaarissa.

Tällä tyylillä mennään. Pysy tässä nyt perässä. Selkeää, avointa tietoa on vaikea saada. Toinen taktiikka, jota käytetään, on tukahduttaa kysyjä tiedolla ja lyödä laajoja laskelmia ja raportteja suut ja silmät täyteen. Saatesanoin "Nyt tulee luettavaa ;)" (hymiö oli todellakin mukana) Selkeisiin kysymyksiin vastauksia ei kuitenkaan saa. Jepjep... Tällä tyylillä todellakin mennään.

2 kommenttia:

 1. Millä keinoin sinä toisit lisää verorahoja lohjalle?

  VastaaPoista
 2. En ainakaan leikkimällä matkailuyrittäjää veronmaksajien takauksella. Tuossa kaivoksessahan juuri olisi oikean yrittämisen paikka, jos kerta hanke on niin kannattava...

  Julkinen valta voi ennen kaikkea luoda maaperää yritystoiminnalle ja poistaa byrokraattisia hidateita ja esteitä. Mutta yrittäjää ei pidä verovaroilla leikkiä.

  Omalta osaltani olen omissa rooleissani ollut pitämässä huolta siitä, että asumisen ja yrittämisen kannalta tärkeät kaavoitushankkeet etenevät (esim. Nahkurintorin kauppakeskus, Porlan hanke, case Keksitehdas), mutta hyvistäkään kaavoista huolimatta joko rahoittajat eivät usko kaupunkimme kaupallisen elämän kannattavuuteen tai sitten kiivailla suojeluvaateilla yritetään estää niiden alueiden kehittäminen, joihin olisi yrittäjä tulossa omalla riskillään rakentamaan ja joiden myynnistä kaupunki voisi saada rahaa.

  Tässä taloustilanteessa uusia yrityksiä ei ole Lohjalle(kaan) ryntäämässä, vaikka kaupungin maksamana olisi Yritystalossa hautomotilojakin vaikka kuinka paljon vapaana. Siinä muuten yksi paha esimerkki julkisen vallan businessvainusta. Pakko oli puskea eteenpäin, vaikkei olisi kannattanut.

  Samoin missään ei ole olemassa paljon kaivattujen "hyvien veronmaksajien" reserviä odottamassa pääsyä maksamaan Lohjan 20,5 %:n kuntaveroa. Kyllä ihmiset osaavat laskea.

  Meidän on kuitenkin pidettävä huoli siitä, että omat nuoremme palaavat opintojensa jälkeen tänne asumaan ja jotkut jopa yrittämään. Tontteja, Yritystalon hautomo ja Novagon apuhan ovat jo täällä.
  Muutoin on keskityttävä tarkkaan taloudenpitoon ja kestäyvyysvajeen taklaamiseen. Ne verot, joista päättäminen on meidän omissa käsissä, on pidettävä asiallisella tasolla.

  VastaaPoista