lauantai 29. marraskuuta 2014

Elämyskaivoksen epätoivoinen lobbaus jatkuu

Hohhoijaa taas tätä kaivospropagandaa... Mutta siitä huolimatta: hyvää lauantaita hyvät lukijani. Teitä liikkuu täällä nykyään aika paljon joka päivä ja välillä tulee palautetta eri reittejä. Kiitos!

Jatketaan siis taas tätä vajoamista maan alle...


Kaupunginjohtaja lobbaamassa lehtien palstoilla

LU 29.11.2014
Päivän Länskärissä kirjoittajavieraaksi on ängennyt itse kaupunginjohtaja Juva ison omakuvan kanssa lobbaamaan kaivosmuseohankettaan. Nyt ei Elämyksessä ainoastaan haise epätoivo, sehän suorastaan jo löyhkää! ;D

Juva ei pahasti vääristele asioita, mutta maalailemalla "mahdollisuutta" hämärretään taas kerran sitä, että nyt pitäisi puhua ennen kaikkea kaivoselämyksen sisällöstä keinona muuttaa mahdollisuus todeksi. Onko se riittävän kiinnostava? Näillä tiedoilla ei ole. Ontto on.

Tottakai pitäisi puhua myös hankkeen taloudellisesta riskistä. Kuinka suuri se on? Ennen kaikkea pitäisi kuitenkin puhua siitä, onko oikein, että veronmaksaja pakotetaan ottamaan tämä liiketoiminnan pyörittämisen taloudellinen riski. 

Miksei tätä "kultakaivosta" halua kukaan oikea yrittäjä ottaa harteilleen riskeineen ja näine valtavine mahdollisuuksineen? Yksityisenäkin matkailukohteena menestyskaivoksesta hyötyisi kaupunki työllistämis- ja ulkoisvaikutuksineen aivan yhtä paljon! Vastaus: kukaan yrittäjä ei pidä tätä kannattavana hankkeena.


Kävijämääriä käännellään taitavin sanankääntein

Pahin maalailu Juvan tekstissä koskee nykymuseon kävijämääriä, vaikka sanamuoto onkin valittu niin, että se sinänsä on lähes totta: parhaimmillaan nykymuseossa kävi n. 28 000 vierailijaa (ei siis 29 000, kuten Juva sanoo). Mutta siis vain yhtenä ainona vuotena, 2002. Ei todellakaan monena vuonna, vaikka lukijan ajatusta siihen suuntaan koitetaankin vietellä!

Muina vuosina silloin museon parempina aikoina liikuttiin vain noin 20 000 kävijän kieppeillä (1999 - 2004 ja vielä 2006). Sitten kävijämäärät lähtivät laskuun ja hiipuivat pahasti, kun vinokuiluhissi hajosi vuonna 2007. Kävijämäärät riippuivat jollain maagisella  tavalla vinokuiluhissistä, mutta silti on päätetty, että sitähän ei korjata. Aivan hämmentävää logiikkaa.

Haluaisin muuten tietää, kuinka paljon rahaa nuo huippuvuosien kävijät museoon ja Lohjalle toivat. Kuinka paljon noista oli esimerkiksi Lohjan omia koululaisryhmiä tms. ilmaiskävijöitä? Juvan käyttämä sanamuoto "tutustunut enimmilläään 29 000 vierasta vuodessa" pitää sisällään hyvinkin sen, että ilmaiskävijöitä on voinut olla paljonkin.

LISÄYS 30.11.2014: Kaupunginjohtaja mainitsee kirjoituksessaan keskimääräisen lipun hinnan olevan muka 23 €. Ihan hiukan menee pieleen tämäkin. Aikuisilta näet lippu on 32 €, lapsilta 16 € ja ryhmiltä 26 €. Näistä on laskettu painotettu keskiarvo 25,40 €/kävijä, mikä on ilman arvonlisäveroa 23 €. Tätä verotonta hintaa sitten hän sitten käyttää maanitellessaan yleisöä hankkeen taakse! Huh huh. Mihin voi luottaa?

Tämä epätoivon tuoksahdus saa minut entistä enemmän epäilemään hankkeen järkevyyttä. Kaupunkimme johtoeliitti etenee ilmeisen heikoilla jäillä. Lobbaus on niin raivokasta, että mieleen hiipii epäilys arvovaltakysymyksestä. Se on aina tuhoisaa.


Keskustakahvilan asiakasmäärät perusteina museon kävijämääräarvioille?!

Kävijämääräarvioita Juva perustelee mm. kaupunkimme keskustassa olevan Cafe Laurin 50 000 vuotuisella asiakasmäärällä. Kas kun ei Lohjan keskustan Prisman asiakasmäärillä! Eihän nämä kahvilan kävijät ole mitään museovieraiden potentiaalia, vaan meitä ihan tavallisia kaupunkilaisia tavallisilla päiväkävelyillämme kaupungilla! Moni meistä käy monta kertaa vuodessa samassa kahvilassa! Mutta museossa käy ilmeisen harva, kun kävijämäärätilastoja katsoo. Ei edes sitä yhtä kertaa vuodessa.


Lainvastainen hanke?

Niin joo... hanke saattaa hyvinkin olla EU-lainsäädännön vastainen. Asia alkaa selvitä. Palailen tähän aiheeseen tässä ihan parin päivän sisällä. Olen haastatellut kahta asiantuntijaa. Itse kun en ole noiden pykälien taitaja. Mutta koitan päästä jyvälle.

Ai että mua tympii haaskata aikaa tämmösten älynväläysten setvimiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti