lauantai 15. marraskuuta 2014

Valitettava veronkorotus

Pahoitteluni sinulle lohjalainen veronmaksaja: valtuuston enemmistö kaikessa "viisaudessaan" päätti raskauttaa Sinua 0,5 %-yksikön veronkorotuksella. Ensi vuonna palkastasi napsaistaan byrokratian pohjattomaan pussiin (ja näin Lohjalla jopa sinne pohjattomaan Kankkulan kaivokseen....) peräti 20,5 % kuntaveroa. Siihen sitten valtion vero päälle ja jiihaa... Meistä muutamat yrittivät taistella valtuustossa korotuksia vastaan, mutta ryhmäkurin ruoskan soidessa etenkin Kokoomuksessa jäimme vähemmistöön.

Perussuomalaisten ryhmä oli tuloveron korotusta vastaan, mutta olisimme voineet sulattaa maltillisen kiinteistöveron korotuksen. Koska kuitenkin tuloveroa mentiin korottamaan, emme voineet siinä tapauksessa enää kannattaa kiinteistöveron korotusta ja äänestimme sitäkin vastaan. Minulle tämä sopi mainiosti, sillä alun perin olin itse kaikkia veronkorotuksia vastaan, mutta pitkin hampain olisin voinut äänestää kiinteistöveron korotuksen puolesta. Pakko ei olisi ollut, mutta olin valmis menemään ryhmän enemmistön näkemyksen tueksi. Mutta onneksi ei tarvinnut sitäkään korotusta kannattaa.

Ryhmäpuheenvuoro veroprosentista

Pidin ryhmäpuheenvuoromme veroprosenteista. Lähdimme siitä, että veronkorotukset eivät saa olla automaatio, johon turvaudutaan joka vuosi. Viime vuoden korotus 20 prosenttiin oli todella vaarallinen ja nyt vaikuttaa siltä, että sokka lähti irti, kun tuo 20 %:n raja rikottiin.

Kuntavero on ikävä vero: sitä maksavat lähes kaikki ansiotuloja tai korvauksia saavat, kun taas valtionveroa maksaa harvempi. Jännä juttu sinänsä, että suurempi yhteiskunnallinen parku on silti aina valtionverosta. Todellisuudessahan "veropeli "käydään kuitenkin kunnissa. Siksi tämä korotus oli oikeasti vakava paikka: näillä kuntaveroilla Suomi toimii, mutta näitä veroja loputtomiin korottamalla Suomi myös kuristuu. Tuloveron korotus vaikuttaa suoraan perheiden toimeentuloon ja alueemme asukkaiden ostovoimaan. Tällä tuloveron korotuksella kiusataan siten myös alueemme yrittäjiä, etenkin kauppiaita ja palveluntarjoajia.

Kiinteistövero on veroteorioiden mukaan "helpompi" verolaji korottaa, koska kiinteistöjä ei voi siirtää pois, mutta kyllähän kiinteistöverokin vaikuttaa. Se alentaa alueen kiinteistöjen houkuttelevuutta ja vaikuttaa suoraan veroa maksavien kuntalaisten toimeentuloon.

Verolla on väliä! Vaikka sen perusteella ei ratkaistakaan maalle muuttoa, saattaa korkea vero houkutella takaisin Espooseen tai Helsinkiin sitten kun elo maalla on muuttunut arjeksi. Ja vaikka asunnot pääkaupunkiseudulla ovat kalliimpia, jää siellä samasta palkasta enemmän käteen asunnon rahoittamista varten ja se asunto sentään jää lopulta itsellesi! Tällä hetkellä lohjalaisen nopein tapa järjestää itselleen tavallaan 2 %:n (ensi vuonna 2,5 %:n) "palkankorotus" on muuttaa Espooseen.
Korkean veron kunnissa rahaa katoaa yhteiseen pussiin ja sitä kautta välillä mitä mielikuvituksellisimpiin kohteisiin. Vastineeksi korkeille veroille lohjalaisille ei suinkaan tule parempia palveluita. Ei meillä ole, eikä meille tule esim. suurkaupungin joukkoliikennettä, vaan meidän arkea on pitkä työmatka ruuhkaisella moottoritiellä säässä kuin säässä. Ja ne korkeammat verot :)

Tuloveron korotusten sijaan me perussuomalaiset olisimme halunneet selkeän ja riittävän suuren lomautusohjelman läpiviemistä, talouskuria, järkevästi (kunnan ei-ydintehtäviin) suunnattuja säästöjä ja tarvittaessa lisävelan ottamista.

Yt-neuvottelut, lomautukset ja irtisanomiset ovat yksityisen sektorin arkipäivää. Samaan aikaan Lohjan kaupungilla elellään 5 vuoden irtisanomissuojan luomassa kuplassa. Kuntaveroa maksetaan työttömyyskorvauksistakin ja kiinteistöverot on työttömänkin perheen maksettava. Mitäköhän valtuutetut luulevat työttömyyden kohtaamissa perheissä mietittävän veronkorotuksista, kun samaan aikaan kaupungin organisaatiossa ei suostuta ryhtymään edes parin viikon lomautuksia toimeenpanemaan? Päinvastoin on kuultu jopa heittoja ns. italialaisen hidastelulakon suuntaan! (Uskomatonta mutta totta, tällaistakin on joutunut todistamaan...!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti