lauantai 11. huhtikuuta 2015

Pakkoruotsi on pikkukoulujen kuolinisku

Torstain 9.4.2015 Länskärissä oli kirjoitukseni siitä miten pakkoruotsin varhentaminen alakoulujen puolelle tulee olemaan pikkukoulujen kuolinisku. Tekstini perustuu ihan viranhaltijoilta saatuun tietoon. Tänään sitten RKP:n ehdokas "vastineessaan" vääristelee sanomisiani ja väittää minun vastustavan kielten opiskelua! Törkeää, mutta ah niin RKP: kun ei pystytä faktoilla väittelemään, siirrytään leimaamiseen ja vääristelyyn. Vastine tästä toki tulee minulta. Jatkuu siis seuraavassa numerossa... ;)


Pakkoruotsi on pikkukoulujen kuolinisku

LU 9.4.2015
Eduskunta päätti aikaistaa pakollisen kouluruotsin opetusta yhdellä vuodella eli opetus alkaa jo kuudennelta luokalta. Tämä tarkoittaa pakkoruotsin opetuksen järjestämisen taakkaa myös alakouluille. Erityisen raskaasti tämä velvoite koettelee pienimpiä koulujamme, jotka ovat sinnitelleet lakkautusuhan alla jo muutoinkin.

Olen itse käynyt alakoulua sekä suuressa helsinkiläiskoulussa että pienessä maalaiskoulussa. Pidän isoja kouluja erinomaisina opinahjoina enkä allekirjoita kaikkea sitä hyvää, mitä pikkukouluissa väitetään olevan - enkä sitä pahaa, mitä suuriin kouluihin leimataan liittyvän.

Pienten koulujen erityinen valttikortti on niiden sijainti, jolloin koulumatkat pysyvät kohtuullisina myös maaseudulla. Sillä on merkitystä, kestääkö pienen koululaisen koulumatka 20 minuuttia vai yli tunnin aamuin ja illoin. Paljonko sallimme aikaa kuluvan koulutaksin kyydissä viikossa ja vuodessa? Jos haluamme järjestää kohtuulliset koulukyydit, hupenevatko lakkautusten väitetyt säästöt niihin?

Nyt pakkoruotsin aikaistamisen myötä taloudellinen vaaka kallistuu yhä herkemmin pienten koulujen lakkautuksen puolelle. Mielestäni tämä on väärin. Pakkoruotsi syö opetuksen raharesursseja ja oppilaiden tunteja ennestäänkin jo kohtuuttoman paljon. Sama raha ja tuntimäärä tulisivat paremmin sekä yksittäisen oppilaan että koko yhteiskunnan hyödyksi, jos opiskelemansa kielet saisi valita vapaasti nykymaailman kansainvälisen kanssakäymisen edellytysten mukaisesti.

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (ps), eduskuntavaaliehdokas
Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti