sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kyllä rauhalle, ei Natolle

LU 18.4.2015

Jos Nato-jäsenyys etenee, tahdon asiasta kansanäänestyksen. Itse äänestäisin ”ei”.

Suomen kannattaa pysyä liittoutumattomana. Suomi ei ole enää suomettunut, mutta maantieteellinen sijaintimme ei ole muuksi muuttunut. Jaamme yli 1300 kilometriä rajaa ison ja omapäisen naapurimme kanssa. Natoon liittyminen toimisi yhtä diplomaattisena eleenä kuin pystyyn nostettu keskisormi. Osaamme toimia tuota viisaammin ja itsenäisemmin.

Venäjä ei määrää Suomen ratkaisuja ja halutessamme saamme liittyä ihan mihin meitä huvittaa. Tai olla liittymättä. Kannattaa punnita liittymisen hyödyt ja haitat tarkasti. Itse en pidä riidanhaluista Natoa ja sen jäsenyysvelvoitteita houkuttelevina.

Sotauutisten ja uhkakuvien lietsomisen keskellä pitää muistaa vaatia rauhaa. On käsittämätöntä, että vaikka keskuudessamme elää vielä viime suursotien kauhuista kärsineitä, olemme jo kokeneet Euroopassa sodan Balkanilla ja nytkin Euroopan reunoilla räjähtelee.

Välillä kaiken uhon keskellä meinaa unohtua, että koko EU on perustettu rauhan ylläpitämiseksi. Etenkin kun EU:n silmäterän eli euron pitkittämä talouskriisi ja kriisin aiheuttama ahdistus ovat Euroopan riesana. EU:lta on sen perustehtävä unohtunut byrokratian syövereihin ja jäljet näkyvät nyt ympäri Eurooppaa.

Edes korkeaksi kohonnut elintaso ei näytä taltuttaneen ihmisen intoa sotia, valloittaa ja tappaa. Kehittyneiden yhteiskuntien on pystyttävä parempaan. On muistettava ja uskallettava puhua rauhasta ja tulevaisuudesta, vaikka sotaintoilijoilla onkin tällä hetkellä kiihko päällä ja kovat puheet ovat kovaa valuuttaa.

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (ps), eduskuntavaaliehdokas
Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti