lauantai 18. huhtikuuta 2015

Jokaiselta jotakin

LU 16.4.2015

Ilma on sakeanaan vaateita veronalennuksista ja etuuksien korottamisista. Itse en pysty näitä kaikkia samaan yhtälöön tasapainoisesti asettamaan.

Euroalue laahustaa edelleen muun maailman perässä. Epäonnistunut euro on Suomelle erityisen kallis: valuuttamme ei pääse asettumaan oikeaan arvoonsa itsenäisesti, vaan kellumme ylivahvan Saksan määräämään tahtiin ja hoidamme Kreikan velkoja omilla verovaroillamme, jotta tämä euroeliitin ylläpitämä hulluus voisi jatkua.

Lääkkeeksi EU tarjoaa sisäistä devalvaatiota eli palkka-alea ja miljardileikkauksia eli olojen kurjistamista sekä kolmatta Kreikan tukipakettia ensi kesäkuussa. Että vielä kehtaavatkin jotkut muistella euron ”hyviä” alkuaikoja, jotka perustuivat pelkkään harhaan!

Suomella riittäisi talousongelmia ilman euroakin. Huoltosuhde on keikahtamassa ennätyksellisen hyvästä 1980-luvun tilanteesta ennätyksellisen huonoon. Meille tärkeät tietoliikenne- ja paperiteollisuus ovat kyykänneet ja vetäneet koko talouttamme alas. Onneksi muut toimialat ovat jo toipumassa. Ja onneksi metsästä saadaan jalostettua muutakin kuin paperia, kuten esimerkiksi biokomposiitteja ja tulevaisuuden tekstiilikuituja.

Edessämme eivät juuri nyt ole veronalennusten, etuuksien korotusten tai valtion velan takaisinmaksun ajat. Päinvastoin joudumme haalimaan kasaan jokaiselta jotakin.

Kun verrataan Suomen veroastetta muun Euroopan vastaaviin lukuihin (eli otetaan esim. Saksaltakin eläkemaksut veroasteeseen mukaan), ei Suomi edes ole mikään poikkeuksellisen korkean verotuksen maa. Etuuksien korottajilta puolestaan vaadin tietoa siitä, miten korotukset rahoitetaan. Miten kovan palkan sivukulujen korotuksen he kuvittelevat yrityksiemme kestävän ilman konkurssiaaltoa?

Sen aallon jälkeen huonotkin indeksit olisivat pelkkä muisto vain ja joutuisimme miettimään etuuksien tasojen leikkauksia. Silloin ei riittäisi palkkoihin nollalinja tai indeksiin taitos, vaan menisimme niissä miinukselle. Se miinus on muuten juuri sitä sisäistä devalvaatiota eli EU-eliitin meille keksimää ja käskemää lääkettä.

PIRITTA POIKONEN
Kaupunginvaltuutettu (ps) ja eduskuntavaaliehdokas
Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti