lauantai 30. toukokuuta 2015

Ennakoidun epämukava hallitusohjelma

Olen aivan liian realisti politiikkaan. En pysty kuorruttamaan huonoja juttuja hyviksi, enkä toisaalta haukkumaan aiheetta kilpailevan puolueeen hyviä juttuja huonoiksi. Asiat on miten on ja hallitusohjelmakin on nyt mikä on "kipeine" ratkaisuineen. Näillä mennään.

Eilistä Länsi-Uusimaata lukiessa tuli jo mieleen, että ilmeisesti kaikki Smolnassa mukana olleet eivät taida ihan ymmärtää, mitä ovat sopineet. Pakko oli tarttua "kynään" ja kirjoittaa hieman faktoja hallitusohjelmasta päivän lehteen. En siis moiti ohjelmaa, kunhan vaan totean, että tätä oli tulossa ja tätä nyt on käsissä.

Paitsi sen paljon puhutun koulutuksen osalta. Sen suhteen kaikki kolme käänsivät takkiaan. Siinä ei tehty mitään "kompromissia", vaan kaikki koulutusta ennen vaaleja puolustaneet kolme suurinta puoluetta yhdessä tuumin päättivät kääntää takkejaan. Se ei ole kompromissi. Sanoisivat ennemmin rehellisti, että oho, haluttiin sittenkin säästää koulutuksesta. Pokkaa on oltava.

Se olisi ollut kompromissi, jos esim. kaksi olisi jo ennen vaaleja vaatinut koulutusssäästöjä ja kolmas olisi siihen joutunut taipumaan. Nyt taipuivat kaikki ja söivät sanansa. Koulutuspäätöstä en pidä viisaana. Minä haluan vaalia osaamista, en vain uskoa sen syntyvän itsestään.

Tässä se mielipidekirjoitus 30.5.2015 Länsi-Uusimaasta:


Ennakoidun epämukava hallitusohjelmaHallitusohjelma vastaa omia, varsin karuja odotuksiani. Varoittelin ankeista ajoista monesti ennen vaaleja. Talous sakkaa, väki vanhenee. Jotenkin on kitkuteltava tästä läpi.

Hallituksen miljardiluokan leikkaukset eivät todellakaan ole mikään ”mahdollisuus” Lohjalle. Vaikeuksia ne tarkoittavat, mutta vaikeat ovat ajatkin.

Hallituksen suosima ”kuntien velvoitteiden vähentäminen” on mukavan kuuloista menoa. Totuus on toinen: niitä kuntien ”velvoitteita” ovat mm. opettaminen, hoitaminen, teiden auraaminen ja muut tarpeelliset asiat! Lohjalta ei juurikaan löydy turhia, valtion väkisin määräämiä palveluja. Odotan mielenkiinnolla vähennettävien ”velvoitteiden” listaa.

Joitain kalliita, ei-pakollisia palveluja Lohjalla kuitenkin on, kuten kaupunginorkesterimme. Sitä ei siis ole valtio meille velvoittanut, vaan olemme sen ihan itse ottaneet maksettavaksemme. Mielestäni selkeä säästön paikka.

Hallitus ei lupaa lisää rahaa kunnille. Pikkukoulujen ylläpito ei muutu nykyistä yhtään kevyemmäksi. Päinvastoin, koulutuksesta leikataan. Suomalaiseen osaamiseen uskotaan kuitenkin lujasti – mainitaanhan se hallitusohjelmassa 24 kertaa.

Päätösvallan siirtyminen sote-asioissa kuntien yläpuolelle tarkoittaa sitä, että siellä maakuntatasolla mm. keravalaiset ja porvoolaiset ovat mukana päättämässä Lohjan terveysasemien sijainnista ja lukumäärästä. Ja me heidän. Sitä aikaa meidän ei kuitenkaan pidä jäädä odottamaan kädet ristissä!

Mitä pidempään Lohjalla ylläpidetään vanhanaikaista palveluverkkoa, sitä enemmän hukkaamme rahaa joka hetki. Palveluverkkotyöryhmä on tehnyt hyödyllistä selvitystyötä ja aikalisien aika on nyt ohi. Epätietoisuudella piinaamisella on rajansa.

Myös ikäihmiset saavat osumia hallitusohjelmasta. Hoivan maksuja korotetaan. Hoitajamitoituksia puolestaan pienennetään ja vaatimuksia ”väljennetään” eli siis epäpätevätkin voidaan laskea mitoitukseen mukaan - jakamaan esim. lääkkeitä ruuan ohella.

Mitä tulee Lohjan strategiaan, sitä on turha alkaa taas vatuloida. Lohja on jo liiankin kallis ”kulttuurikunta”. Tavoittelemme tietenkin ”elinkeinokunnan” asemaa ja ”hoivakunta” tulemme olemaan aivan vääjäämättä. Näitä päivänselviä asioita taivastelemaan ei tarvita enää yhtään uutta strategiatyöryhmää.

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (ps)

1 kommentti:

  1. Pirre teet rehellistä ja selkeää politiikkaa.Voimia ja jaksamista.

    VastaaPoista