torstai 9. heinäkuuta 2015

Robottiautot tulevat

Tässä uusin kolumnini Länsi-Uusimaasta 7.7.2015:Robottiautot tulevat

Olen kuitannut puheet robottiautoista utopistisena haihatteluna. Miten voisi olla mahdollista, että autot liikkuisivat ilman kuljettajaa? Ei muka enää tarvetta omistaa autoa, vaan robottiauto saapuisi tilauksesta tarpeen mukaan ja poistuisi väliajaksi toisille keikoille? Eikö enää pysäköintiongelmia? Maksu kyydeistä menisi käytön mukaan ja hintaan sisältyisi vieläpä ”kuljettaja”? Huh huh.

Havahduin todellisuuteen, kun kuulin, että eurooppalainen vakuutusala varautuu jo täyttä päätä robottiliikenteeseen. Vastuuta koskevia ongelmia ratkotaan jo ja lakipykäliä kirjoitetaan. Uskomattomasta onkin tulossa totta.

Yhtä uskomattomalta olisi omassa lapsuudessani 1980-luvulla tuntunut, jos joku olisi kertonut ”internetistä”, ”selaimista” ja ”hakukoneista”. Että sen kuin vain kirjoitat, mistä haluat jotain tietää, ja napin painalluksella maailman joka kolkasta käsin tuotettua tietoa on saatavilla. Virallista ja epävirallista, tärkeistä ja vähemmän tärkeistä aiheista. Tai että voit päivittäin vaihtaa kuulumisia ystäviesi kanssa vaikka Australiaa myöten - jopa kuvien ja videoiden kera. Nyt se on arkeamme.

Robottiliikenteen vaatimat järjestelmät eivät ole vielä valmiita, mutta osa niistä on jo käytössä, kuten esimerkiksi kaistavahdit, jarruassistentit ja navigaattorit. Ongelmia on, mutta ne ovat ratkottavissa, kunhan ei jäädä tumput suorina voivottelemaan.

Robottiliikenne on mahdollisuus haja-asutulle ja ikääntyvälle Suomelle. Vanhusten ja vammaisten liikkuminen monipuolistuu, koulukyydit helpottuvat ja työmatkalaiset voivat käyttää matka-ajan nykyistä hyödyllisemmin robottiohjatuissa autoissa.

Lohjankaan ei tarvitse laskea tulevaisuuttaan vain ehkä joskus saatavan junaradan varaan. Ketterään robottiliikenteeseen verrattuna raskastekoinen raideliikenne ja VR:n sanelemat aikataulut tuntuvat jopa (k)ankealta vaihtoehdolta. Ja jos se junakin saadaan, ratkoo robottiliikenne junien tarvitseman syöttöliikenteen sekä liityntäpysäköinnin ongelmia.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen teknologiaintoilija ja kaupunginvaltuutettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti