lauantai 2. toukokuuta 2015

Näin hallintokoneisto turpoaa

Olen aivan totaalisen kyllästynyt siihen, että samat tahot, jotka toisaalla paasaavat "norminpurkutalkoista" tai voivottelevat "liian suurta" julkista sektoria ja runsasta byrokratiaa, kuitenkin toisaalla palkkaavat lisää väkeä hallintokoneiston rattaisiin. 

Teki mieli kirjoittaa tästä vaihteeksi taas ihan lehteen asti, että kuntalaiset näkevät tämän touhun. Kun olen asiasta kaupungintalolla huomauttanut, minulle on nuppi punaisena muutamakin tyyppi huutanut siitä, miten tarpeen tämä kaikki on! Eipä vaan oikeasti ole ja meillä jo ennestäänkin olevalla väellä tämä asia hoituisi ihan ilman uusia virkojakin.


Näin hallintokoneisto turpoaa


Jokaiselle turhallekin lakipykälälle löytyy kyllä perustelut. Samoin kuin jokaiselle uudelle julkisen sektorin viralle. Näiden yksittäisten pienien lisäysten summana elämme lopulta liiallisen byrokratian ja suuren julkisen sektorin keskellä. Pari esimerkkiä Lohjalta:

Palveluverkkoamme uudistetaan lakkauttamalla kouluja ja terveyskeskuksia. Tämän yksinkertaisen, mutta ikävän faktan kertomista varten Lohjalle on nyt palkattu erillinen tiedottaja. Mielestäni selkeiden, vaikkakin tympeiden uutisten kertominen suoraan ja rehellisesti ei ole niin vaikeaa, että sitä varten pitäisi ihan erillinen pesti perustaa - edes määräajaksi. Palvelujen lakkauttaminen ei muuksi muutu, vaikka se kerrottaisiin minkälaisin sanankääntein.

Vakituistakin uutta lisävirkaa pukkaa. Pitkäaikaistyöttömien nimilistojen järjestelemiseksi suunnitellaan uutta monen tonnin kuukausipalkan virkaa. Lisävirkaa perustellaan säästöillä, vaikka oikeasti kyseessä on tehtävä, jonka pääsisältönä on vain siirtää verovaroja valtion ja kunnan taskujen välillä. Tästä syntyvä ”säästö” ei oikeasti näy veronmaksajien pussissa. Lohja vain sysää työmarkkinatuen maksamisen valtiolle, mutta veronmaksajat sen valtionveronkin maksavat. Ja kunhan tällainen listanjärjestelijän lisävirka perustetaan jokaiseen Suomen 317 kuntaan, sitä maksettavaa riittää!

Lisävirka olisi aiheellinen, jos sen ansiosta pitkäaikaistyöttömät työllistyisivät oikeasti ja pysyvästi. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Etenkin kun se silmänkääntötemppu, jolla verorahan siirto valtion ja kunnan taskujen välillä tapahtuu, on minimissään vain yhtenä päivänä viikossa ainoastaan neljäksi tunniksi tapahtuvaa tempputyöllistämistä.

Ainoa pysyvä työllistyminen tulleekin olemaan tämän listanjärjestelijän oma uusi vakituinen julkisen sektorin virka.

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (ps)
Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti