torstai 12. toukokuuta 2016

Solidaarisuutta Lohjan valtuustossa äänin 29 - 22

Voitimme eilen Lohjan valtuustossa paperisia asiakirjoja koskeneen ensimmäisen äänestyksen luvuin 27 - 24. Seuraavan samanlaisen äänestyksen voitimme hieman suuremmin luvuin 29 - 22, koska ryhmäkuri alkoi murentua asian ratkettua ensimmäisessä äänestyksessä.

Todellisuudessa ajamallemme kannalle olisi ollut enemmänkin aitoa kannatusta, mutta keinotekoisella ryhmäkurilla voidaan julmasti talloa valtuutettujen oma järki ja tahto maan rakoon. Onneksi tämä asia ratkesi tuosta iljettävästä ryhmäkurinäytelmästä huolimatta järkevällä tavalla.

Hienoa, että solidaarisuutta ja yhteishenkeä löytyy edelleen edes hitunen Lohjan valtuustosta, vaikka poliittinen eliitti ja virkamiehet sitä ryhmähenkeä yrittävätkin näivettää. Tiukan paikan tullen puhallamme yhteen hiileen myös kollegoiden puolesta!

Tästä asiasta on nyt siis äänestetty reilun vuoden sisään 3 kertaa aina samoin tuloksin ja kuvittelen hitaampienkin nyt ymmärtävän yskän... :)

Uuteen hallintosääntöön tulee siis tämä lisäys, joka haluttiin nykyiseenkin hallintosääntöön jo joulukuussa 2014:

"Valtuutetuilla on kuitenkin aina niin halutessaan oikeus saada asiakirjat paperimuotoisina."


Kokoomuksen koominen kompurointi

Huvittavaa eilisessä kokouksessa oli Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pullistelu siitä, että "Kokoomus on valmis siirtymään tälle vuosituhannelle." Kun oikeasti se ei sitä ole. Sen mitä olen seurannut ja kuullut kokoomuslaisten "digitaiturointia" puheenjohtajina Lohjalla eri instansseissa, niin todella haparoivaa se on ollut. He pärjäävät vain tuettuina ja melkoisesti sekoillen sittenkin - ja välillä sitten kesken kokouksen lopetetaan koko sähköisen systeemin käyttäminen heidän käskystään, kun eivät osaa! Antakaa mun nyt vähän nauraa! 

En yleensä tykkää kertoa näin ikäviä totuuksia kenestäkään, ei kuulu tapoihini, mutta kun tuo eilinen Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro oli noin ylimielinen ja valheellinen, en voi olla paljastamatta asian oikeaa tilaa. Heillähän siis oli tämä ryhmäkuri isketty tiukkaan eilen tässä asiassa ja etenkin he vaativat paperiasiakirjojen estämistä. Eipä olisi kannattanut... :) Nythän me muut sitten pelastimme heidän poropeukalot tulevaisuutta ajatellen, mutta menkööt nyt samaan hintaan. Olemme solidaarisia ja ymmärrämme heidänkin tuskan.


Hallinnollisesta härnäämisestä on tehtävä loppu!

Tähän asiakirjajuttuun on liittynyt monia ikäviä hallinnollisen härnäämisen piirteitä virkamiestenkin suunnalta. Kerron tässä räikeimmät.

1) Valtuutetuilta on vuoden 2014 äänestyksen jälkeen vaadittu perusteluja sille, jos ovat halunneet paperiasiakirjat. Jyrähdin tästä kulisseissa todella ankarasti heti asian havaittuani. Pykälä ei oikeuta ketään virkamiestä vaatimaan yhdeltäkään valtuutetulta mitään perusteluja.

2) Nytpä sitten hallintovirkamies on ehdottanut, että niiltä, joille annetaan paperit, otetaan tietokone pois.
Eipä oteta. Tätä eivät pykälästä päättäneet ole tarkoittaneet.
Mietitäänpäs nyt tämä tilanne:
*Tarkoitus on siirtyä sähköisiin systeemeihin ennen pitkää kokonaan.
*Kaikki eivät ole vielä sinut koneiden kanssa.
*Kaikkien halutaan kuitenkin pikku hiljaa totuttelevan koneisiin.
*Koneita EI siis oteta pois etenkään niiltä, joiden halutaan opettelevan niiden käyttöä.
*Päinvastoin kaikkia opastetaan ja innostetaan käyttämään koneita.

3) Virkamiehet ovat nyt olleet innostuneita myös siitä ajatuksesta, että papereita tarvitseville hommataankin printterit kotiin ja tulostelkoot jokainen itse kotona. Ei näin. Pykälän sanamuotohan on tämä:

"Valtuutetuilla on kuitenkin aina niin halutessaan oikeus saada asiakirjat paperimuotoisina."

Siis saada. Ei askarrella itse. 

Ja kun otetaan huomioon se, että tämä pykälä on tässä muodossa siksi, että osalla on vaikeuksia tietokoneiden kanssa, niin emme todellakaan ala kiusata heitä tällaisella printteriv*ttuilulla. Jokainen printterin omistaja kyllä tietää, minkälaisia oikuttelijoita ne laitteet voivat olla. Ei, ei, ei. Ei näin.

Summa summarum: Varsinaisia tolloja nämä virkamiehet välillä ovat, tekisi mieleni sanoa. Ja tämän kerran sanonkin. Koska todisteet ovat niin murskaavia.


Ei pelkästään ikäkysymys

Tämä paperiasiakirjajuttu ei ole pelkästään ikäkysymys, vaikkakin hankaluudet tietotekniikan kanssa kieltämättä korreloivat iän kanssa. Itse en pidä kenenkään tietoteknistä taitamattomuutta minään miinuksena tai vähättelyn aiheena. Kyseessä on vain fakta, olosuhteiden muovaama juttu. Asia, jonka suhteen pitää löytää toimivat menettelytavat ja koettaa vain saada asiat sujumaan. Ilman pilkkaamista, räyhäämistä, vähättelyä ja muuta koulukiusaajamaista toimintaa.

Moni seniori varmasti kokee jonkinlaista huonommuutta tai potee huonoa omaatuntoa siitä, ettei osaa käyttää kaikkia laitteita näppärästi. Ei siihen tarvita enää eliittipoliitikkojamme huutamaan ja pilkkaamaan eikä virkamieskuntaa syyllistämään ja heittämään teknisiä kapuloita rattaisiin!

Minulle on tärkeää, että kaikki valtuutetut voivat tehdä työtään häiriöttä iästä ja tietoteknisistä taidoista riippumatta. On käsittämätöntä, että meidän seniorivaltuutettuja on edes haluttu piinata tällaisilla äänestysepisodeilla kerta toisensa jälkeen. Häijyä, vastenmielestä. Epäaikuismaista.

Hävetkää. Minua ainakin hävettää teidän puolesta.


***

PS: Äänestäjät: tsekatkaa ne äänestyslistat. Näette keneltä löytyy ymmärrystä kaiken ikäisille ja keneltä ei sitten tipan tippaa. Häijyt ja hyvät on taas eroteltu.

2 kommenttia:

  1. Hienoa Pirre! Olet selkeästi asettautunut ikärasismia vastaan. Vaikka itse pyrinkin kaikessa sähköiseen papereiden käsittelyyn, ei se tarkoita sitä, että nimenomaisesti haluaisin pakottaa muut samaan käytäntöön mukaan. Meissä valtuutetuissa ja luottamushenkilöissä on Nurmijärvelläkin hyvin eritasoisia tietotekniikkaosaajia ja sieluni silmin näen heidän epätoivon ruumiillistaman printterisodankäynnin sekä papereiden paniikinomaisen selaamisen sähköisesti. Mennään nyt näin ja siirrytään sitten kokonaan sähköiseen käytäntöön, kun tulevat jo syntymästään saakka tietotekniikkaa käyttäneet peruskoululaiset astuvat valtaan. Ymmärrän toki virkamiehen tuskan hänen seistessään printterin vieressä printtaamassa papereita!

    VastaaPoista
  2. Kiitos sanoistasi, Maiju! Ikärasismi, tosiaan. Olinkin tuon termin jotenkin ohittanut. Sitähän tuollainen ankara suhtautuminen ja ehdoton vaatiminen on!

    VastaaPoista