maanantai 23. toukokuuta 2016

Lohjan talous ei saa olla pyramidihuijaus

Ihan hirveän hyvin ei etene tämä suunnitelmani olla valtuuston loppukausi jäitä hatussa ja suu supussa... ;) Perjantain valtuustoseminaaria kuvaavat mielestäni nämä termit: pyramidihuijaus, varjonyrkkeily ja organisaatio-Hubbabubba. Mutta siitä riitti hehkutusta, kun virkamiehet olivat saaneet myönnettyä kesäkahvilalle luvat sujuvasti. Eli siis johtajamme kehuivat kilpaa sitä, että tulipa tehtyä työ kuten oletuskin on... Samalla tavalla sujuvastihan niitä lupia myönnetään muissakin Uudenmaan kunnissa. Business as usual.

On se nyt kumma, etteivät nämä 7000 - 9000 euron kuukausipalkkaa nauttivat johtavat virkamiehet saa tätä hommaa raiteille. Ei tule mitään järkeviä esityksiä päätettäväksi. Olen niitä vaatinut jo aiempinakin vuosina. Mutta eiköhän syksyn budjettivalmistelu mene taas kerran niin, että poliitikkojen pitää joko keksiä kaikki itse keskenämme (eikä niitä ehdotuksia noteerata kuitenkaan) tai sitten meiltä pyydetään vain numeroina vuosikate ja veroprosentti. Vaikka sisältöähän meidän pitäisi käsitellä. Sisällön taas tuntevat nämä huippuliksaaa vetävät johtajamme eikä me poliitikot. 

Tässä mielipidekirjoitukseni päivän Länskäristä:

Länsi-Uusimaa 23.5.2016
Lohjan talous ei saa olla pyramidihuijaus

Lohjan valtuuston kevätseminaarissa kuultiin talouslukuja ja hämmästeltiin uuden organisaation erikoisia koukeroita. Paljon melua, vähän villoja.

Talouden tila ei ole hyvä. Menot kasvavat tuloja nopeammin ja rakennuskanta on homeessa. Muuttotappiokin kiihtyy.

Taloustilanteen käsittely oli kuitenkin epämääräistä. Koko seminaaripäivän ajan annettiin kyllä ymmärtää, että on olemassa ”vaikeita päätöksiä”, joita tekemällä valtuusto saisi talouden syöksylaskun korjattua. Mitä ne vaikeat talouspäätökset oikein ovat? Yhtään esimerkkiä tällaisista päätöksistä ei annettu.

Samoin annettiin ymmärtää, että valtuustolta on jäänyt jotain tärkeää päättämättä. Ilmeisesti koska emme ole vielä lakkauttaneet kaikkia kouluja ja terveyskeskuksia, kaikki on nyt sen takia pilalla? Totuus on kuitenkin se, että vaikka lakkauttaisimme loputkin pienet koulut ja haalisimme niistä muutamien kymppitonnien säästöt, olisimme silti tässä samassa tilanteessa. Sylissämme on kymmenien miljoonien kouluremontit, koska suuret koulumme ovat homeessa. Myöskään loput terveyskeskukset lakkauttamalla emme vähentäisi sairauskuluja mitenkään merkittävällä tavalla.

Enemmän pitäisi siis tehdä. Ratkaisevin menoerämme eli henkilöstömenot on kuitenkin asia, johon ei saa koskea. Lohjallahan ei tunnetusti lomauteta, vaikka valtuusto niin julisti tekevänsä toissavuoden budjetin yhteydessä. Irtisanomisista taas ei saa valtuustossa enää puhua, vaikka kuntaliitosten viiden vuoden suoja-ajasta on kulunut jo 3,5 vuotta. Päinvastoin on kehitetty uusia ”prosessinomistajan” tehtäviä asioihin, jotka eivät edes ole prosesseja, saati mitenkään merkityksellisiä kuntalaisen kannalta! Miljoonaluokan orkestereihin ja muuhun viihteeseen ei myöskään saa koskea.


Pahoin pelkään, ettemme tule ikinä saamaan virkamiehiltämme tehtäväksi mitään ”vaikeita päätöksiä”, vaikka niitä kuitenkin vihjaillaan olevan. Ainoat oikeasti talouden tilaan tehoavat päätökset ovat sellaisia, joita virkamiehet eivät tule meille esittämään, koska henkilöstömenot ja elitistiset viihdepalvelut ovat tiukassa erityissuojeluksessa.

Kaiken huippuna, vaikka meillä on nyt jo kymmenien miljoonien pakolliset kouluinvestoinnit maksettavana, ympäristöjohtaja vaati seminaarissa taas veronmaksajia kustantamaan monen miljoonan euron hukkainvestoinnin eli Elämyskaivoksen. Kaupunkimme johdolla on ilmeisiä vaikeuksia järkevän priorisoinnin kanssa.

Ylipäänsä puheen kääntäminen ”tulopuolen kohentamiseen” ja muuhun positiivisuushöttöön kasvavine asukasmäärineen on suosittu tapa sulkea silmät oikeilta ongelmakohdilta. Oikeastihan meidän tulee korjata taloutemme siten, että se on myös tällä nykyisellä väkimäärällä tasapainossa. Eihän kunta voi olla mikään pyramidihuijaus, joka perustuu aina vain uusien maksajien houkuttelemiseen. Pitää muistaa, että jokainen uusi veronmaksaja tuo tullessaan myös omat menoeränsä koulupaikkoineen, sairasteluineen ja muine palvelutarpeineen.

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (ps), Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti