tiistai 24. toukokuuta 2016

Jotain alkaa tapahtua Lohjalla?

LU 24.5.2016
Kiitos kaikesta palautteesta eiliseen mielipidekirjoitukseeni liittyen. Sitä on tullut Facebookissa, sähköpostissa, puheluina ja tänään vielä tekstaripalstallakin.

Halusin tuoda seminaarikokemukseni julki, jotta kuntalaisetkin kuulevat, miten tahmeaa tämä touhu on. Tarkoitus oli myös antaa topakka tönäisy kaupungintalon suuntaan, jotta jokasyksyinen talousarvion valmistelun floppi ei taas toistu.

Tönäisy tehosi. Jotain on nyt ehkä muuttumassa. Korostan vielä sanaa ehkä. Onhan näitä juttuja ennenkin kuultu ja jopa valtuustossa asti on julistettu mm. lomautuksista ilman aikomustakaan tehdä oikeasti jotain...

Viime perjantain seminaaripäivä meni siis vielä vanhoja kaavoja noudattaen ja valtuuston puheenjohtajakin aloitti päivän ohjeistamalla/määräämällä, että irtisanomisista ei täällä puhuta. Aika outoa. Loppupäivä olikin sitten sitä vihjailua "vaikeista päätöksistä" vailla mitään sisältöä. Ja hienovaraista syyllistämistä siitä, että valtuusto on muka jättänyt jotain tekemättä. Ei vaan kukaan tiedä, että mitä on jäänyt tekemättä. Tuolle sisällöttömyydelle on nyt tehtävä loppu.
LU 24.5.2016

Pointsit nyt tänään kuitenkin kaupunginjohtajallemme, joka myös jo perjantain seminaarissa ylipäänsä reagoi niihin huomioihini ja vaatimuksini, jotka olivat samoja kuin eilisessa kirjoituksessani. Nyt hän ilmeisesti (ainakin päivän lehtihaastattelun perusteella) oikeasti aikoo käydä eri toimintojen tehot ja vakanssien määrät läpi. Hienoa. Onhan tästä ennenkin puhuttu, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Mutta ei nyt unohdeta sitä, että samaisen kaupunginjohtajan johdolla organisaatiota parhaillaan sementoidaan uuteen muotoon, jossa on näitä uusia "prosessinomistajan" tehtäviä ym. organisaatio-Hubbabubbaa. Matriisihan on yleisesti suosittu tapa sijoitella ylimääräiset johtajat organisaatioon "silleen sopivasti".

Olen edelleen samaa mieltä kuin mitä valtuuston käsittelyssä jo ehdotin: organisaatiouudistus on täysin väärin ajoitettu. Sitä olisi pitänyt hieman lykätä ja ajoittaa sen voimaantulo siihen, että irtisanomisten suoja-ajan päättyminen voidan hyödyntää. Kylmää ja ikävää puhetta, mutta sehän se kuntaliitosten pihvi on: hoidetaan asiat vähemmällä hallintovirkamiesten määrällä jatkossa.

Aion nyt tarkasti vahtia sitä, että nämä vakanssiluettelot ja tehokkuusvertailut myös johtavat johonkin. Ei riitä, että luetteloita ja vertailuja tehdään. Niiden pohjalta tarvitsemme niitä päätösesityksiä niistä "vaikeista päätöksistä".

Ei voi olla niin, että poliitikkojen pitää löytää säästökohteet ja valmistella talouspäätökset. Sitä varten meillä on kovapalkkaisten virkamiesten armeija kaupungintalolla.

Nyt esityksiä tiskiin. Ja jotain muuta kuin viimeisten kyläkoulujen lakkauttaminen. Se ei nyt riitä. Ei pelastanut Koisjärven ja  Hyrsylän koulujen tai Nummi-Pusulan lukion lakkauttaminenkaan taloutta. Tuskin toi edes säästöjä, koska opetuksen tarve ei vähentynyt ja koulukyytejä tarvitaan aiempaa enemmän.

Nyt jotain muuta, kiitos. Olen valmiina päättämään.

2 kommenttia:

 1. Tuntuu jotenkin käsittämättömältä,että kuntaliitosten seurauksena syntynyt ylisuuri henkilöstö on lehtitietojen mukaan edellen vain kasvanut. Viime vuonna nettolisäys 31 henkilöä. Eli eläköitymisistä ei ole otettu mitään hyötyä irti.Kaiken todennäköisyyden mukaan viiden vuoden suoja-ajan päätyttyä ei myöskään pystytä henkilöstövähennyksiin , koska kaikille on jo keksitty jotain tekemistä.
  Toinen ihmetyksen aihe on talous. Kuntaliitosten jälkeen veroja on korotettu jo kaksi kertaa, mutta edelleen talous on alijäämäinen.
  Peräät aloitteita säästötoimiksi virkamiehiltä. Kuten itsekin totesit , henkilöstökulut on suurin yksittäinen menoerä. Ei kai virkamies ala esittämään säästöjä henkilöstömenoihin ? Kuinka paljon valtuustossa on nykyisiä ja entisiä kunnan työntekijöitä päättämässä em. asioita?
  Yksityisen sektorin työntekijät ovat joutuneet osallistumaan " talkoisiin " lomautusten , irtisanomisten ja joissain tapauksissa palkanalennusten kautta. Pitäisin kovin kohtuullisena, jos kuntatyöntekijätkin joutuisivat osallistumaan.
  Ottakaa te kuntalaisten valitsemat poliitikot aloite käsiinne ja pankaa vihdoinkin toimeksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Jouko kommenteistasi! Olen aivan samaa mieltä.

  Ja minä sekä ryhmäni olemme jo ottaneet aloitteen käsiimme joka ikinen vuosi tällä valtuustokaudella.

  Olemme esittäneet joka vuosi talousarvion valmisteluvaiheessa lomautuksia, kun irtisanomisiin ei voida vielä mennä. Samoin olemme esittäneet rekrytointikieltoa. Aloitteemme eivät ole saaneet riittävästi kannatusta. Valtuustossa tosiaan istuu aivan liikaa kunnan omia työntekijöitä tai heidän puolisoitaan. Se näkyy tässä.

  Toissavuonna esitin talousarvion valtuustokäsittelyssä asti, että lomautuksia on tultava. Hävisimme sen äänestyksen.

  Viime vuonna esitin, että organisaatio on uudistettava siihen asentoon, mikä sillä tulee olemaan, kunhan 5 vuoden suoja-aika päättyy. Hävisimme senkin äänestyksen. Nyt sitten kaupungintalolla tehdään uuttaa turvonnutta organisaatiota ja sillä betonoidaan uusia asemia koko virkakunnalle kiireen vilkkaa...

  Tämän päivän lehdessä kaupunginjohtajammekin näytti päättäneen jo etukäteen valtuuston puolesta, että lomatuksiahan ei tule. No sepä nähdään. Hänhän ei sitä päätä, vaan valtuusto. Tuppaa välillä näemmä unohtumaan.

  Mutta koko ajan nakerramme tätä linnaketta ja vaikka touhu turhauttaa, jatkan samalla linjalla. Teidän kuntalaisten tällainen suora palaute on tärkeää. Eihän tässä päätään muuten jaksaisi hakata seinään.

  VastaaPoista