lauantai 7. toukokuuta 2016

Johtajien asuinkunnan merkitys

Länsi-Uusimaa 7.5.2016
Viimeisimmässä Länskärin kolumnissa käsittelen virkamiesjohdon asuinkunnan merkitystä. Tästähän on ollut paljon porua lehden palstoilla. Minua ei huoleta muutaman yksilön palkasta muualle menevän kuntaveron määrä, vaan se, jos johtajat virassaan touhuavat älyttömyyksiä ja sössivät tavalliset asiat. SE on oikeasti haitallista ja sitä vaaraa pitää valtuuston "kytätä".

Johtajien asuinkunnan merkitys

Lohjalle valittiin uusia virkamiesjohtajia, joista harva kuitenkaan asuu Lohjalla. Mielestäni on ihan hyvä, että kaikki johtajat eivät asu täällä. Silloin ei ehkä ole liian kiinni ennakkoasetelmissa, vaan ulkopaikkakuntalaiset saattavat pystyä suhtautumaan asioihin objektiivisemmin. Tämä etu koskee tosin vain tuoreita kasvoja: ajan oloon omat leirit löytynevät myös ulkopuolelta tulleille.

Muutama vaara ulkopaikkakuntalaisiin johtajiin kuitenkin liittyy. Ensinnäkään käsitys kovasta kuntaveroprosentista ei ole omakohtainen, jos itse maksaa kotikuntaansa veroa 18 % ja samaan aikaan lohjalaisille mätkäistään kuitenkin 20,5 % veroa.

Jokaisella johtajalla on muutoinkin korkea kynnys etsiä omalta hallinnonalaltaan säästöjä. Omista budjeteista on tapana käyttää kaikki, mitä on myönnetty. Kun vielä kuntaveron korotus ei osukaan omaan lompakkoon, ei säästäminen ehkä houkuttele niin paljoa. On helpompi vyöryttää kustannuksia lohjalaisille veronmaksajille kuin arvioida kriittisesti omien alaistensa työpäivien sisältöä.

Toinen vaara on se, jos Lohjaa pidetään ponnahduslautana suurempien kaupunkien virkoihin. Tällöin fokus voi kohdistua liiaksi suuriin hankkeisiin, jotka olisivat komea lisä ansioluettelossa. Näyttäviä sulkia hattuun voi saada puskemalla läpi kalliita projekteja.

On Lohjan kannalta haitallista, jos johtajien into kohdistuu liiaksi vain uusiin ja kalliisiin asioihin. Miljoonien elämyskaivokset tai kalliit asuntomessut tuntuvat sytyttävän, mutta vastaavaa sielun paloa on vaikeampi havaita arkisiin koulukyyteihin tai raskaisiin eläinsuojeluasioihin liittyen. Arki on kuitenkin se, mitä kuntalaiset pääasiassa elävät.

On lisäksi aivan turha kuvitella, että Lohjan hallinnon uusi organisaatio korjaisi ongelmia mitenkään. Jos jo nykyään saman johtajan alla asiat tökkivät, ei asetelma edelleen saman johtajan alaisuudessa muuksi muutu pelkällä hallintomallin laatikkoleikillä. Samat henkiset ”siilot” jatkavat elämäänsä uudessa organisaatiossa kuten aina ennenkin.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (ps)

1 kommentti: