keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Porlan hetki on nyt

Tässäpä tuorein kolumnini Länsi-Uusimaasta. Olivat toimituksessa tuhrineet taiton kanssa muutamassa kohdassa, mutta tässä teksti siinä muodossa kuin minä sen kirjoitin:


Porlan hetki on nyt

Porlan kaavoittamisen virallinen vaihe on alkanut. Aloitusvaiheen suunnitelmat ovat kommentoitavissa 6.10.2015 saakka. Valmistelumateriaalia on kertynyt paljon ja se on tutkittavissa myös netissä.

Vaikka Porlaan on alustavasti hahmoteltu asuinrakentamista ja hotellia, lopullinen kaava voi olla aivan erilainen. Tosin viitasammakoille ja muille harvinaisuuksille, joita luontoselvityksellä todennettiin, pitää turvata riittävä elintila. Suojeltavia kohtia ei saa enää tonkia edes puiston rakentamisen verran, koska eliöt häiriintyisivät siitäkin myllerryksestä. Rauha siis viitasammakoille kavereineen.

Muilta osin kaupunkimme keskustan rannassa voisi kuitenkin olla iloa, ihmisiä ja mukavia tapahtumia. Rikkumattoman luonnonrauhan rannat ovat muualla kuin keskustassa.  Kannatan siksi Porlan rakentamista. Kaupunki voisi lisäksi saada tonttimaan myymisestä sievoisen summan. Suojeluvaatimukset kuitenkin pienentävät sallittua rakennusaluetta merkittävästi.

On hyvä, että rantaraitin on tarkoitus säilyä kaikkien kulkea ja että asuinrakentaminen on kerrostaloja eikä vain pari superkallista omakotitaloa. Yhden kerrostalotonteista voisi mielestäni varata Lohjan kaupungin vuokra-asuntotuotantoa varten. Vuokra-asuminen kuuluu myös paraatipaikoille.

Rantaraitin ja kauniin asuinrakentamisen lisäksi tulevaisuuden Porla-Aurlahti -alueella olisi hyvä olla rantaravintola, estradi kesätapahtumille, uimaranta ja palvelut veneilijöille. Kaikkia näitä on tuloillaan, mutta ei yhdellä kertaa. Siksi on uskallettava edetä vaiheittain.

Porlan suunnitelmien omituisuus on hotelli, jota nimenomaan kaupunki jostain syystä vaatii rakennettavaksi. Yksikään yritys ei ole kuitenkaan vielä aidosti pitänyt hotellin paikkaa riittävän kiinnostavana.

On taloudellisesti uhkarohkeaa, kun me poliitikot alamme virkamiesten kanssa visioida liiketoimintaa. Näin etenkin matkailun saralla. Hotellin tapaan hallintovetoisesti ideoitu toinen epävarma matkailuhanke muhii Elämyskaivoksen uumenissa. Jonkun pitäisi uskoa näihin matkailuhankkeisiin myös omalla rahalla ja omalla riskillä.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti