lauantai 2. maaliskuuta 2013

Kehityksen kuudes aalto

Surfing the Sixth Wave


Olin tällä viikolla tilaisuudessa, jossa esiteltiin Kondratieffin aalto -teoriaa. Teorian mukaan talouden kehitys koostuu n. 40-60 vuotta kestävistä aalloista. Elämme nyt viidennen ja kuudennen aallon välistä murroskautta.


Näitä aaltoja määrittävät niille tyypillisten teknologioiden ja yhteiskunnallisten rakenteiden muodostama kokonaisuus, joka on olennaisilta osiltaan erilainen jokaisessa aallossa. Aallot voidaan asemoida ajallisesti seuraavasti erilaisten teknisten edistysaskeleiden rytmittäminä:

1780 - 1830 höyrykone
1830 - 1880 rautatiet, teräs
1880 - 1930 sähköistyminen, kemikaalit
1930 - 1970 autot, petrokemikaalit
1970 - 2010 ICT
2010 - 2050 älykkäät, resurssitehokkaat ratkaisut (?)





Öljy

Öljyn merkitys on ollut aivan keskeinen viimeisessä kehityksen aallossa. Tällä hetkellä öljy on jopa tietynlainen hidaste meidän talouksille. Sitä vaivaavat saatavuusongelmat, kun sen helpot lähteet vähenevät (vaikkei öljy varsinaisesti loppuisikaan) sekä sen aiheuttamat sietämättömät ympäristöongelmat. Mikähän olisi tulevaisuuden öljy, joka olisi yhtä monipuolisesti käytettävissä eri yhteyksissä (polttoaine, raaka-aine)? Öljy kehittyi maapallolle noin sata miljoonaa vuotta sitten ja nyt se meinataan käyttää kerralla loppuun noin sadassa vuodessa. Melko "tehokasta"...

Demografia

Demografinen muutos tulee määrittämään seuraavaa kehityksen aaltoa merkittävästi. Tällaista demografista siirtymää ei ole ennen koettu ja siirtymä koskee ennen kaikkea Eurooppaa. Koskee se toki muutakin maailmaa, mutta myöhemmin. Tosin Japani on sen jo kohdannut.

Kompleksisuus


Kun kompleksisuus kasvaa liian suureksi, yhteiskunnat hajoavat. Näin tavallaan kävi pienemmässä mittakaavassa finanssikriisissä.

Luovuus

Luovuus toimii, kun luovuuden esteet on poistettu.  Luovat tyypit hoitaa sitten sen lopun.

Puhdas vesi

Suomen puhtaiden vesien arvo tulee olemaan 30 vuoden päästä jotain aivan muuta kuin nyt.


3D-tulostus

Olen nyt useammassakin paikassa törmännyt 3D-tulostuksen mahdollisiin mullistaviin vaikutuksiin tuotantotoiminnalle. Entä jos emme tarvitsekaan tulevaisuudessa tehtaita ja niihin keskitettyä tuotantotoimintaa, vaan kuka tahansa voi tulostaa 3D-tulostimellaan kulloinkin tarvitsemansa härpäkkeen
oikean tulostuskoodin saatuaan? Voi tuntua vielä utopistiselta, mutta kyllähän tätä on jo pitkälle kehitelty. Itse näkisin tämän esiasteena esim. sanomalehtien digiversiot. Nehän ovat sanomalehden "valmistamista" kotioloissa tuhansissa "kotitehtaissa". Aikana ennen internettiä (eikä siitä nyt NIIN kauan ole) tätä ei osattu varmaan edes kuvitella. Lehtien (newsprint) kulutushan on vähentynyt USA:ssa 1990-luvulta lähtien puoleen entisestä. Toivottavasti se kertoo vain digitalisoitumisesta ja uusista uutislähteistä, eikä yleisestä uutisten seuraamisen vähentymisestä ;) Ja se mikä tapahtuu USA:ssa, tulee aikanaan myös Eurooppaan, mutta viiveellä.


Stig Baumgartner: Uusi järjestys


Kävimme myös tutustumassa Kulttuuritehdas Korjaamolla Stig Baumgartnerin  "Uusi järjestys" / "New order" -näyttelyyn. Mielenkiintoinen ja hauska näyttely, jonka esittelijäkin totesi, että taiteilija ei ota tätä liian vakavasti ja tämä on nyt sitä taidetta, mistä moni toteaa, että "olisin itse osannut tehdä samanlaisen". Lähempää katsoen voin sanoa, että enpä ainakaan minä osaisi. Näitä teoksia yhdistää teemana "painovoima" ja kuvissa on liikettä: kuviin joko ollaan tulossa tai niistä ollaan poistumassa. Menkää tutustumaan, koko Korjaamo oli aika mageee paikka.

"Lärvit"

"Pappa"

Kuvat: http://www.korjaamo.fi/fi/event/stig-baumgartner-new-order-%E2%80%93-uusi-jarjestys


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti