keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokous 19.3.2013

Olipas jotenkin raskas ja pitkähkö kokous, vaikka ei meillä nyt niin ihmeitä ollut esityslistalla. Tietenkin kaavoitusohjelma vuosille 2013 - 2015 oli iso ja tärkeä juttu. Itse miellän tuon ohjelman tässä vaiheessa lähinnä vain koosteeksi siitä, mitä uuden Lohjan alueella on nyt oikein ollut meneillään. Varsinainen valintatyö sen suhteen, että mitä ja minne Lohjan alueella jatkossa kaavoitetaan, tehdään uuden maankäytön kehityskuvan ja rakennemallin tekemisen yhteydessä, tietenkin myös yhdistymissopimuksen kirjauksia kunnioittaen. Käsitykseni kuitenkin on, että yhdistymishallitus halusi jättää tältä osin aika paljon päätäntävaltaa uudelle valtuustolle. Mielestäni tuo uusi rakennemalli on syytä tehdä nyt perusteellisesti ja kaikki kissat pöydälle nostellen. Näin tuskin oikeasti tapahtuu, mutta niin minä sen tekisin.

Olen itse suuri haja-asustusrakentamisen ja maaseudun ystävä. Mutta ymmärrän samalla esim. kunnan huolet koulukyytien suhteen, HINKU-kunnan statuksen asettamat reunaehdot ja ELY-keskuksen tiukahkon linjan haitallisen yhdyskuntarakenteen muodostumisen estämiseksi. Saimme ennen kokouksen alkua lyhyen esityksen siitä, mistä näissä maankäyttö- ja rakennuslain tulkinnoissa oikein väännetään. Taistelulinjahan menee kuntien ja ELY-keskusten välillä. Juristina toki tajuan lain tulkinnan normijuonen, mutta on silti aina kiinnostaa koittaa kaivella esiin sitä, mitkä ajatusmallit ja kenen sanelemana (vai jotenkin sisäsyntyisinäkö?) ohjaavat eri tahojen tulkintatoimintaa. Motiivit ja intohimot julki, kiitos... No ei tuokaan oikeasti tule tapahtumaan, kunhan vaan naivina toivon niin.

Moni juttu kaavoitushjelmassa joutuu nyt jonkin aikaa odottamaan maankäytön kehityskuvan ja rakennemallin valmistumista. Sen sisällön päättää lopullisesti valtuusto, todennäköisesti 2014. Mallia työstetään yhdessä virkamiesten ja lautakunnan kanssa - toivottavasti myös alueiden toimikuntia kuullen muutenkin kuin kirjallisesti. Mallin rakentaminen kietoutuu tiiviisti myös kaupungin strategiatyöhön.

Strategia-asiaakin käsittelimme eilen, mutta kuten strategiatyö aina, tämäkin oli melko yllätyksetöntä jumppaamista. Strategiat ovat tärkeitä, suunnat pitää olla kirkkaina mielessä, mutta mielestäni näihin käytetään kovin paljon aikaa lopputuloksen ennalta-arvattavuuteen nähden. Ehkäpä näissä strategia-asioissa prosessi onkin päämäärää tärkeämpi. Mankeloidaan kaikki mukaan tähän. Että kovin olen hämmästynyt, jos uuden Lohjan strategiassa on jotain todella yllättävää ja erikoista. Strategiat tuppaavat olemaan nippu tavoitteita, johin pääsemisen keinoissa voisi olla yllätysmomentille sijaa, mutta keinoja ei monestikaan käsitellä kunnolla - ja pahimmillaan tavoitteita naamioidaan keinoiksi ja taputellaan homma sillä "valmiiksi". Itse miellän strategian tietoisesti valituksi tavaksi edetä kohti tavoitteita.

Seuraava valtuustoaloite...?


Kevennyksenä tuli mieleeni tämän aamun Hesaria lukiessa, että perustetaan Lohjalle pop up -kissamuseo ensi kesäksi johonkin keskustan tyhjistä liiketiloista. Materiaalia on jo, ainakin tämän lehtijutun mukaan. Lähtisiköhän valtuustoryhmämme tätä kannattamaan...? :DD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti