keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Nahkurintorin kauppakeskuksen yleisötilaisuus

Kuva: www.ncc.fi


Nahkurintorille kaavaillun kauppakeskuksen suunnitelmia esiteltiin tänään yleisötilaisuudessa Lohjan pääkirjastolla. Yleisöä oli tupa täynnä. Tilaisuus ei ollut mitenkään myrskyisän vastustava tunnelmaltaan, vaikka yleensähän tällaiset kaupungin keskustaan vaikuttavat rakennushankkeet saavat hankkeiden tiukat vastustajat liikkeelle tyytyväisten ja neutraalisti suhtautuvien pysyessä sivussa. Tunnelma oli tänään sanoisinko asiallisen epäileväinen ja asiallisia kyselevä, mutta myös positiivisia kommentteja kuultiin. Itse en käyttänyt puheenvuoroja, sillä olin mukana vain seuraamassa kuntalaisten ja hankkeen puuhaajien välistä dialogia. Kuuntelemassa.

Itse suhtaudun hankkeeseen positiivisesti ja luotan suunnitteluvastuun ammattilaisten käsiin niin keskuksen ulkonäön, kaupallisten toimintojen kuin liikennejärjestelyjen suhteen. Mielestäni rakennuttaja NCC:n edustajat ovat suhtautuneet kaupungin hallinnon ja asukkaiden suunnalta tulleisiin toiveisiin ja ideoihin positiivisesti. Esimerkiksi kun tänään kysyttiin, mitä palveluita keskukseen tulee ikäihmisille, vastaus piti sisällään ajatuksen siitä, että kauppakeskuksen puolesta sinne voi tulla ihan mitä vaan ikäihmisten suosimia palveluita, mille vaan yrittäjä löytyy. Mitähän ne palvelut vaan voisivat olla? Helppoja veikkauksia tällaisista kaupallisista palveluista ovat kahvilat ja ruokakaupat, mutta kyllä vaatetus ja käyttötavarat kiinnostavat ikäihmisiäkin. Uskon kauppiaiden laittavan tarjolle sitä, mille kysyntää Lohjalla on, olivatpa tuotteiden kysyjät minkä ikäisiä tahansa! Eihän kauppa muuten kannata. Tilojen esteettömyys on tietenkin itsestään selvä asia.

Piristää koko keskustaa


Uskon siihen, että keskuksen tulo kehittää koko Lohjan keskustaa. Monet liiketilat ovat tällä hetkellä keskustassa tyhjillään, koska ne eivät sijaintinsa, kuntonsa, kokonsa tai hintansa puolesta vastaa Lohjalle haluavien yrittäjien tarpeita. Saamme siis uuteen kauppakeskukseen ihan uusia yrittäjiä. Ja siltä osin kuin uuden keskuksen tulo tyhjentää vanhoja liiketiloja (esim. Keskon suuri ruokamarketti siirtyy uuteen keskukseen), ne vanhat tilat täytyy muokata taas muita uusia yrittäjiä houkutteleviksi, ja näin koko keskusta pikku hiljaa uusiutuu - myös vanhojen seinien sisältä. Jos keskusta ei muutu vetovoimaisemmaksi, loputkin yrittäjät häipyvät kaupungin ulkopuolella oleviin keskuksiin ja pahimmillaan Lohjan rajojen ulkopuolelle.

Itseäni viehättää se, että vanha apteekkarin talo jää kauppakeskuksen yhteyteen ja saa hieman ilmatilaa myös toiselle puolelleen. Nykyäänhän viereinen uudempi ja ei-niin-nätti rakennus on siinä aivan kiinni. Apteekkarin taloon tulee ehkä joitain erikoisliikkeitä, ehkä ravintolatoimintaa - tai ehkä peräti kauppahalli, mikä siihen vanhaan rakennukseen sopisikin oikein hyvin ajatuksellisesti. Samoin on hyvä, että Nahkurintallin rakennus säilyy. Kauppakeskuksen pääsisäänkäynti avautuu Laurinkadun kulmaan siten, että se näkyy torille. Tämäkin on hyvä juttu ja sitoo keskustaa tiiviimmäksi.

Jos hyvin rankasti sanon, niin eihän Lohjan keskusta ole kovin kaunis. Lohjan muu ympäristö on aivan upeaa, mutta keskusta on monin paikoin aika nuhjaantunut. Tuskin tämä kauppakeskus sitä yhtään rumentaa. Päinvastoin, jos hyvä kehitys nytkähtää liikkeelle, saattavat muutkin kohdat keskustasta alkaa kukoistaa.

Ei jättiläinen, mutta kuitenkin iso


Kauppakeskus ei ole kokoluokaltaan suurensuuri, mutta kuitenkin 15 000 m2 ja 50 liikettä vetävä. 50 % tiloista on jo nyt "henkisesti varattu", mutta sopimuksia ei ole vielä viety ihan loppuun asti, koska edelleen on epävarmaa, toteutuuko hanke, vaikka kaikki menisikin kaavan osalta putkeen. NCC haluaa löytää keskukselle omistajan ennen kuin keskusta aletaan rakentaa. Ollaan toiveikkaita omistajan löytymisen suhteen näin taloudellisesti ankeina aikoina. Ja vaikka Lohja ei tällä hetkellä ole kasvava kaupunki, niin eipä ole juuri muutkaan Uudenmaan kunnat. Ja tuskin keskuksen rakentamatta jättäminen olisi mikään piristysruiske Lohjan kehitykselle...!

Autopaikkoja on tulossa 350 eli puolet Prisman paikkamäärästä. Tällä hetkellä kaavailuissa olisi 3 tunnin ilmainen paikoitus. Mutta saapas nähdä. Kadut keskuksen ympärillä säilyvät kaksisuuntaisina.

Pidän peukkuja!


Toivon, ettei kaavasta ja luvista valiteta, vaan kaikki mahdolliset erimielisyydet voidaan selvittää neuvotellen ja etukäteen. Esimerkiksi Ison Omenan hankkeesta ei tehty yhtään valitusta. Kuten sanoin, NCC on vaikuttanut hyvin vastaanottavaiselta ideoiden suhteen. Esimerkiksi Paikkarinkadun puoleiselle julkisivulle, joka on julkisivuista se hankalin, ehdotettiin tänään vaikkapa taideteoksia. Idea otettiin hyvin vastaan, asiallisesti ja innostuneesti.- - - - -
Lisäys (6.4.2013):
Juuri hoksasin, että tämä kauppakeskushanke hyödytti jo nyt keskustan muita kauppoja... ;) Itsehän asioin yleensä aina Nummelassa sen sijainnin sopivuuden takia. Mutta kun kävimme tässä Nahkurintorin yleisötilaisuudessa Lohjan kirjastolla, hankimme samalla reissulla tulevan viikonlopun kaikki ruokaostokset Lohjan Prismasta. Että näin :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti