lauantai 22. huhtikuuta 2017

Verovarat tärkeisiin asioihin


Lohjan veroprosentti on korkea 20,5 %. Meillä on 47 000 asukasta ja mm. kaupunginorkesteri, jossa on 51 jäsentä. Mielestäni taloudenpitomme on lähtenyt lapasesta jo aikoja sitten. Sain tästä yllättävän paljon yhteydenottoja äänestäjiltä ennen äskettäin pidettyjä kuntavaaleja. Moni turhautunut veronmaksaja totesi, että Lohjalla ei kukaan muu poliitikko aja veronmaksajan asiaa. Muut vain jakavat rahaa. Kiva oli kuulla, että linjani on noteerattu ja se myös ääninä palkittiin: 300 ääntä on yli tuplaten edellisten vaalien äänimääräni ja tuo 300 tuli olemattomalla vaalityöllä. Tinkimätön linjani siis jatkukoon. Kiitos tuesta.


En tietenkään vaadi kaikkien vapaaehtoisten kunnan menojen karsimista, mutta niistä pitäisi kuitenkin aloittaa ja valita niistäkin sitten kevyimpiä viihde- ja harrastuspalveluja ensin pois. Sivistys (kuten kirjastot) ja koulutus (kuten lukiot) ovat järkeviä rahoittaa yhteisin varoin. Mutta miten Lohjalla toimitaan: lakkautetaan lukioita ja kouluja. Esimerkiksi olosuhteisiinsa nähden erittäin tehokas Nummi-Pusulan lukio lakkautettiin lähes yksimielisesti. Minä ja pari muuta vain puolustimme lukiota. Se äänestys onneksi näkyi myös vaaleissa. Äänestäjät palkitsivat ja rankaisivat niin että osa taisi ihan yllättyä...


Tämä on siis lohjalaisen sivistyksen suunta: lukioita lopetetaan, kunhan vaan pienen piirin älyttömän kallis orkesteri saa porskuttaa. Erittäin lyhytnäköistä ja itsekästä politiikkaa Lohjalla.


Kirjoitin aiheesta kolumnin ja se näytti kiihottaneen raivokasta sanailua Facebookin Lohjalaiset-palstalla. Kaverini houkutteli katsomaan "keskustelua". Vilkaisin kerran ja mitä heti näinkään...tällaista älyn ilotulitusta:


Eipä haittaisi pieni annos sivistystä tuota Jan Henrikssoniakaan... åijåi. FB Lohjalaiset 22.4.2017.
Tässä alla se kolumnini verovarojen kohdentamisesta Länsi-Uusimaasta 21.4.2017. Odotan lisää raivokasta huutelua. Se on niin ennalta-arvattavaa.  
LU 21.4.2017
Verovarat tärkeisiin asioihin

Kunnilla on yli 500 pakollista tehtävää. Näiden lisäksi kunnat käyttävät virkamiesten työaikaa ja veronmaksajien rahaa ylimääräisiin asioihin. On orkesteria, teatteria, urheilulajeja ja matkailukohteita rahoitettavana. Kunnat tekevät liikaa ja osin vääriä asioita.

Tällä hetkellä Lohjan virkamiesten työaikaa kuluu jopa sen miettimiseen, mitä ensi kesän kävelykadun pätkälle pitäisi väkisin vääntää. Oikeastihan kävelykadun palvelujen pitäisi syntyä yrityksistä käsin. Ei markkinaehtoisten palvelujen kehittäminen ole poliitikkojen eikä virkamiesten tehtävä muualla kuin suunnitelmatalouksissa. 

Poliitikkoja ja virkamiehiä vaivaa harhaluulo itsestään joinain kehittämisguruina. Mielenkiintoa ei riitä tärkeisiin perusasioihin, mutta muodikas puhe kasvusta ja kunnan tulojen lisäämisestä pulppuaa vailla oikeaa sisältöä. Uusia verovarojen käyttökohteita kyllä keksitään kilpaa asioissa, joihin julkishallinnon ei pitäisi sekaantua.

Terveessä kunnassa perusasiat hoidetaan huolella ja minimitasoa paremmin. Koulutus-, terveys- ja vanhuspalvelut sekä infra on pidettävä kunnossa. Kunnan tulee tehdä vain tarpeellisia asioita, jotka jäisivät muutoin tekemättä tai jotka on järkevämpää rahoittaa verovaroin, kuten koulutus.

Ylimääräisiin, vain joidenkin makumieltymyksiä tyydyttäviin harrastus- ja viihdepalveluihin ei tule käyttää yhteistä rahaa. Ne saavat aivan vapaasti kukoistaa, mutta niitä ei tule rahoittaa työntämällä kättä yhä syvemmälle veronmaksajan taskuun.

Lohjalla tulee ottaa tavoitteeksi talouden saneeraus ja selkeä veroprosentin laskeminen. Suurta eroa pk-seudun verotasoon ei saisi olla. Kun veroprosenttia saadaan laskettua, jokainen voi käyttää rahojansa enemmän niihin asioihin, mitkä itseä miellyttää. 

On väärin, että kaikki joutuvat verojen kautta avustamaan mm. jokaista kaupunginorkesterin kuulijaa. Se taas olisi oikein, että sairauden sattuessa hoitoon pääsy on nopeaa ja että koulut toimivat asiallisissa tiloissa, välineet ovat tarkoituksenmukaisia ja koulumatka on ajallisesti kohtuullinen. 

PIRITTA POIKONEN
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)

2 kommenttia:

  1. Jumalavit, täysjärkinen tolkun akka! Eetua tekee lukea tuommoista kaikkien maailmanhalaajien ynnämuiden pastoritoiviaisten mökellysten seassa. Kaikkea menestystä valtuustotyöskentelyyn.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ja kiva kuulla tämä arvio :) Meitä täysjärkisiäkin on. Sellainen kohtuullisen kokoinen, mutta melko hiljainen ja maltillinen heimo. Hammasta purren eteenpäin!

    VastaaPoista