keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Matkailua ilman verotukea


Lohjan matkailussa tapahtuu vihdoinkin, mutta ei mitenkään kiitos kaupungin omien matkailuvirkamiesten ponnistusten.


Veikkaanpa, että tämä hanke halutaan vielä ampua alas juurikin siksi, kun tätä ei tehdä verorahalla... Kyllä, se voisi olla Lohjalla ihan pätevä peruste vastustaa jotain. Enkä nyt edes pahasti liioittele.  


Tästä hankkeesta pointsit siis kiinalaisille sijoittajille ja heidät tänne houkutelleelle Ahti Nauskalle.


Tässä mielipidekirjoitukseni aiheesta Länsi-Uusimaassa 18.4.2017:


LU 18.4.2017


Matkailua ilman verotukea

Lohjalle suunniteltu kiinalaisten lomakylä (LU 13.4.2017) on erinomainen uutinen Lohjan talousalueelle. Hanke on myös esimerkki siitä, kuinka vähän kunnan omilla matkailumarkkinointitoimenpiteillä on merkitystä silloin, kun aletaan puhua oikeasta liiketoiminnasta.

Tässäkin hankkeessa on tarvittu aitoa kysyntää (kiinalaisturistit), kykeneviä sijoittajia (Wahlberg & co) ja sijoittajat Lohjalle alun perin houkutellut yhteyshenkilö (Ahti Nauska). Lisäksi on tarvittu kaupungin maankäyttöpuolelta valmiutta tarttua asiaan. Mutta hankkeessa ei ole ollut mitään roolia esim. verorahoitteisella vuoden ”matkailuyritys” Lumo Oy:llä, jonka verorahoituksen aiheellisuuden kyseenalaistin taannoin (LU 14.3.2017 ja 16.3.2017).

Hanketta pitää nyt viedä eteenpäin rivakasti ja samalla huolellisesti selvitellen. On kohtuutonta vähätellä asiaa ”vitsiksi” (LU tekstaripalsta 14.4.2017). Nämä samat ”vitsailijat” ruikuttaisivat arvatenkin kovaan ääneen Lohjan huonommuutta, jos hanketta viriteltäisiinkin Lohjan sijaan Vihdin puolelle.

Jos Lohjalle todella rakennetaan yhteen paikkaan 80 korkeatasoista loma-asuntoa samanaikaisesti, kyseessä voisi olla myös erinomainen loma-asuntomessukohde. Sijoittajilta voisi selvittää myös sen, minkälainen Elämyskaivoksen elämys saattaisi kiinalaisturisteja viehättää - ja olisiko siihen peräti sijoittamishalukkuutta. Hiidenopiston olisi syytä ottaa aikanaan valikoimiinsa kiinan kielen alkeiskurssi, josta olisi hyötyä etenkin heille, jotka aikovat tarjota kiinalaisturisteille palveluita Lohjan alueella.

Hanke tuntuu vielä liian hyvältä ollakseen totta, mutta ei tätä nyt etukäteen periksi antaen saa päästää livahtamaan muille paikkakunnille.


Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti