tiistai 4. huhtikuuta 2017

Kävelykatu on haihattelua


Näiden vaalien hittiteemaksi on noussut se sinänsä kyllä ikuisuusaihe, että pitäisikö Lohjalle tehdä kävelykatu. Ei kiitos. Ei toimi. Ohessa kirjoitukseni aiheesta Länsi-Uusimaasta 4.4.2017:

Kävelykatu on haihattelua

Nykymalliseen Lohjan väljään keskustaan on aivan turha kuvitella saatavan lisää eloa laittamalla muutama betoniporsas estämään Laurinkadun autoliikenne. Mitä sille suljetulle kadunpätkälle oikein kuvitellaan syntyvän? Yhden ravintolan ja kahvilan terassitko siihen on tarkoitus levittää? Mahtaa olla tyypillisenä suomalaisena epävakaan sään kesäpäivänä hiljaista. Sitä tunnelmaa eivät pelasta edes siihen suunnitellut kukkaruukut.

Lohja on maaseutualuetta, jonka keskustassa kävijöistä suuri osa joutuu tulemaan paikalle muilla keinoin kuin kävelemällä. Ja koska Lohja on maaseutualuetta, on ilmeisesti niin, että täällä ihmisillä on riittävästi luonnonläheisiä paikkoja, missä käydä kävelemässä. Sekä monilla omat pihat, joilla viettää kesäpäivää. Ei siinä välttämättä tee mieli lähteä asfalttikentälle istuskelemaan.  

Olen ihmetellyt Lohjan johdon kroonista ikävää kävelykadun ja vilkkaan torin perään. Ikävän taustalla on ilmeisesti lomamatkoilla mieleen saatu kuvitelma keskieurooppalaisten vanhankaupungin aukioiden tunnelman siirtämisestä Lohjalle. Ajatus on herttainen, mutta muutama realiteetti unohtuu: ilmastomme ankaruus ja keskustan asukasmäärän vähyys.

Torikaupan taas ovat näivettäneet kuluttajien uudenlaiset tottumukset. Torimansikoista kyllä puhutaan, mutta oikeasti se 5 kg laatikko ostetaan marketin marjakojusta. Vaatteita ei enää torilta osteta, hyvä jos kaupoistakaan, vaan netistä jne. On kiva kokoontua torille katsomaan lavan ohjelmaa, mutta ei sitäkään iloa kukaan pysty loputtoman paljon rahoittamaan.   

Lohjalla on hienoja kahviloita, joissa on mukava olla sään suojassa. Nautitaan niistä. Hetkittäin torillamme on vilkasta. Iloitaan siitä. Uusiin suunnitteilla oleviin kauppakeskuksiin saadaan toivottavasti kauppakeskus Sellon tyyppistä katettua ja jopa tunnelmallista ”katutilaa”, johon syntyy uusia ympärivuotisia kohtaamispaikkoja. Käytetään niitä. Maailma muuttuu, meidän kuluttajien kysynnän ohjaamana. 

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti