tiistai 18. elokuuta 2015

Liioiteltu torituska

Olen nyt muutaman vuoden seurannut jopa hiukan huvittuneena lohjalaisten poliitikkojen kipuilua Lohjan torin takia. Se kun on muka liian vaisu. Ovat istuneet jos jonkinlaisissa torityöryhmissä miettimässä tätä valtavaa ongelmaa. Milloin sitä toria on sitten oltu siirtämässä pois keskustasta rantaan, milloin taas ratkaisuksi on esitetetty muutamaa kukkaruukkua. Kirjoittelinpa siten aiheesta minäkin, kun Länskärin kolumnivuoro osui kohdalle:


Liioiteltu torituska


Länsi-Uusimaa 15.8.2015
Torielämä kitkuttelee niinkin perinteikkäässä torikaupungissa kuin Mikkelissä. Syynä on kuluttajien tapojen muutos: torilta ei enää haeta esimerkiksi halpoja kalsareita, vaan nyt ostetaan marketista tekniset housut. Myös ruoka-ainekset sesongin tuoreherkkuja myöten löytyvät marketista tai niiden ovensuissa olevista kojuista.

Tori on kauppapaikkana sopeutunut kuluttajien muuttuneeseen käytökseen. Kauppaa tehdään siellä missä kauppa käy, ja torilla se ei enää käy entiseen malliin. Itse en pode torituskaa, vaan hyväksyn tosiasiat. Minä pidän marketeista - vaikka ei minulla olisi mitään vilkasta torielämääkään vastaan.

Toriperinnettä ei voi väkisin vääntää kaupungin hallinnosta käsin. Monilla paikkakunnilla tietty toripäivä elää sitkeästi. Esimerkiksi Karkkilan perjantaitori kokoaa yhteen kaupunkilaisia ja myyjiä. Samoin Keuruun torstaitori, vaikka tämän kesän sateet ovat koetelleet sitäkin. Lohjalla sen sijaan on toripäiviä monta viikossa, mutta ei juuri koskaan mitään vilskettä.

Torimme houkuttelevuus ei ole parista kukkaruukusta tai niiden puutteesta kiinni. Teknisesti torimme on kunnossa ja sijaintikin on keskeinen. Sen mitä kaupunki voi vielä tehdä, on miettiä torin sääntöjen järkevyyttä. On esimerkiksi ihan turhaa niuhottamista rajoittaa ilta- ja päivätoreilla kirpputorimyyjien lukumäärää. Etenkin kun asiakkaat tuntuvat kirppiksiä kaipaavan.

Ohjelmakin houkuttelisi väkeä torille. Pelkkä esiintymisen ilo toriestradilla voi riittää korvaukseksi
Kivaa palautetta tekstaripalstalla.
LU 17.8.2015
harrastelijoille. Mutta mistä palkka sille, jolle esiintyminen on oikea työ? Seurasimme taannoin Lontoossa torilla akrobaatin näytöstä, mutta ei hänkään saanut loistavasta esityksestään kummoistakaan summaa yleisöltä kerättyä, vaikka katsojia kertyi kolmisen sataa! 

Kunnan päätehtävä ei ole järjestää sirkushuveja, mutta miljoonaluokan kaupunginorkesterimme sijasta verovaroja voisi käyttää edes hitusen toriviihteeseen. Tämä palvelisi nykyistä laajempia kansanjoukkoja ja elävöittäisi keskustaa. Loput säästyvistä orkesterirahoista pitäisi ohjata terveyspalveluihin.

PIRITTA POIKONEN
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti