torstai 27. elokuuta 2015

Eipäs hämärretä asioita - Orkesterikeskustelun jatkoa

Länsi-Uusimaassa jatkuu edelleen orkesterikeskustelu. Erinomaista, että asiasta keskustellaan ja saamani palautteen mukaan keskustelu on ollut tarpeen. Toki on ikävää, että asialliseen avaukseen vastataan ensiksi ahdasmielisyyssyytöksillä ym. asiattomuuksilla, mutta nyt keskustelu näyttäisi asettuvan järkevälle tasolle.

Rouva Woude kirjoitti eilen tyyliltään asiallisen, mutta sisällöltään niin vedättävän tekstin (LU 26.8.2015), että vielä piti minunkin tarttua kynään (LU 27.8.2015). Esimerkiksi valtiolta saatu veroraha olisi muka aitoa tuloa! Kyllä se tuki on veronmaksajan pussista revittyä sekin. Orkesterin aitoa tuloa ovat pääsylipputulot eivätkä mitkään avustukset.

Tässä vastineeni:


Eipäs hämärretä asioita


LU 27.8.2015
Toisin kuin Henriette van der Woude-Rantalaiho (LU 26.8.2015) virheellisesti väittää, orkesterimme nettomeno ei suinkaan ole 400 000, vaan toiminta on lähemmäs 900 000 euron edestä puhtaasti veronmaksajien harteilla. 

Lohjalaiset maksavat siitä reilun 400 000 yksin ja lisäksi lähes 500 000 veroeuroa kerätään myös muilta suomalaisilta, jotka valtion veroa maksavat.

Toiminta on siis rankasti tappiollista.

Woude-Rantalaihoa mukaillen kysyisin: Miten autoa omistamaton pusulalainen tai karjalohjalainen nykyään matkustaa orkesterimme konsertteihin Laurentius-saliin? Taksillako?

Jos järjestäisimme orkesterin sijaan veroavustettuja tilausbussimatkoja pääkaupunkiseudun konsertteihin, näiden bussien reitit voisivat helposti ja edullisesti kulkea välillä myös muualta kuin keskustasta.

On kummallista ajatella, että orkesterin lakkauttaminen johtaisi muusikoiden pysyvään työttömyyteen. Kyllähän rautainen ammattilainen, jonka musisoinnille tuntuu olevan kysyntää, uuden työn löytää. Käsittääkseni kaupunginorkesterimme ei sentään ole mikään suojatyöpaikka.

Kunnan rahankäytöstä tulee keskustella kokonaisuutena ja asioita on vertailtava. Kunnan lakisääteiset tehtävät tulee aina asettaa vapaaehtoisten viihdepainotteisten tehtävien edelle.

Mielestäni on irvokasta kehuskella maailmanluokan kaupunginorkesterilla samaan aikaan kun arkiset asiat tökkivät pahasti ja veroäyrimme on jo huiman korkea. Onko lohjalainen kunnallinen vanhustenhoito myös jo maailman huipputasolla? Ikävät arkiset esimerkit tuppaavat yleensä todistamaan toista, vaikka hyviäkin tilanteita on onneksi.

Asiat täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen etenkin silloin, kun rahasta on tiukkaa.


Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu
Lohja

Woude pysyy "nyt" asiassa. Viimeksi meniki överiksi.
(LU 26.8.2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti