tiistai 31. joulukuuta 2013

Suomesta löytyy kilpailukykyä ja joustoja

Osuipa silmääni tuore uutinen siitä, että irtisanominen on Suomessa halpaa ja helppoa. Samalla muistui mieleeni syksyltä uutinen siitä, miten Suomi oli jälleen kerran yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Ollaan siis kilpailukykyisiä ja työehdot ovat joustavia.

Mutta minkä perään meillä talousviisaat ja poliitikot silti itkevät koko ajan? Kilpailukyvyn ja työehtojen joustojen! Eli halutaan matalampia palkkoja ja kätevämpiä tapoja antaa potkut.

Tässä yhtälössä on jotain, mitä minä en taida kokonaan tajuta. Tai jos tajuan, vastaus on todella outo. Itketään, kun muuta ei osata eikä haluta. Koko ajan on itkettävä, manattava, surkuteltava, peloteltava, piiskattava, leikattava ja ankeutettava. Muuten susi tulee. Eli menee se kolmas A.

Jännä juttu nuo luottoluokittajien A-kirjaimet. Niitä kovin himoitaan edelleen, vaikkei niillä ollut mitään todellisuuspohjaa ennen kriisiäkään. Eivät ne pitäneet paikkaansa. Silti ne ovat se kaikkein tärkein.

Talousjärjestelmämme perustuu luottamukseen. Hassua, mutta totta. "Talousviisautemme" taas ei perustu oikeaan tietoon tai kunnon näkemykseen, eikä todellakaan reaalitalouteen, eikä kunnon tieteeseen (sorry taloustieteilijät, mutta humpuukinne ei ihan aina vakuuta, joskus kyllä hiukan...). Luottamus on kaiken avain taloudessa. Se syntyy jotenkin jossain. Sitten joku jonkun luottamusfiiliksen perusteella jossain luottoluokittajalla antaa tai ottaa pois noita A-kirjaimia. Luottoluokittajien luottamusta taas ruokitaan ministereiden synkillä leikkauspuheilla. Kun ei vaan samaan aikaan nitistettäisi kansalaisten luottamusta huomiseen...

Silti toivotan nyt kaikille hyvää uutta vuotta! Jatkan mm. tämän asiakokonaisuuden opiskelua, se olkoon uudenvuoden lupaukseni sinulle parahin lukijani ja tukijani - tai vastustajani! ;) Toinen lupaus on niiden pitsisukkien kutomisen opettelu. Taisin tosin luvata sen saman jo pari vuotta sitten. Tavissukkia on silti edelleen vaan syntynyt. Mutta hyvä, että edes niitä! Pitsisukkia pukkaan ehkä joskus EU-vaalien jälkeen.


Tämä uudenvuoden tuuletusvideo on aivan huippu. Tässä on ILOA ja RIEMUA!
(Ei vaadi englannin kielen taitoa.)*****************************************************************
LISÄYS:

HAH HAH, jo 2.1.2014 eli pari päivää tämän yllä olevan kirjoitukseni jälkeen oli Uuden Suomen sivuilla uutinen, jonka mukaan Suomi tarvitsee leikkauslistoja, jotta saamme pitää kolmen A:n luokituksemme, tai muuten hukka perii... Eli mukana oli jälleen kerran ne kaikki elementit, mistä yllä kirjoitin. Susihukkaa myöten ;)

1 kommentti: