sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Eläkeasioita Brysselissä

Lähtö aamun ekalla.
Käväisin taas päivän työmatkalla Brysselissä. Tapetilla olivat eläkeasiat tällä kertaa. Eläkeasiathan kuuluvat visusti kansallisen toimivallan piiriin (etenkin siis pakolliset eläkejärjestelmät), samoin kuin koko muu sosiaaliturva.

Työntekijöiden vapaan liikkuvuuden nimissä komissiolla on kuitenkin intohimoja eläkkeidenkin suuntaan. Intohimoja perustellaan myös kuluttajansuojanäkökulmilla. Komission katseet ovat kohdistuneet ns. kolmospilarin eläkkeisiin eli vapaaehtoisiin yksilöllisiin ratkaisuihin. Näihin tuotteisiin yleiseurooppalaisempi ote sopiikin teoriassa (toisin kuin etenkään ykköspilariin), mutta ei kolmospilarinkaan "EU-eläketuote" ole ongelmaton rakentaa. Tässäkin asiassa "devil is in the details" eli paholainen piileskelee yksityiskohdissa. Eläketuotteet liittyvät monesti myös verotukseen ja ta-daa: olemmekin jo heti ongelmien suossa.
NATOn uusi päämaja rakentuu.

Minua huolestuttaa komission jyräävä asenne sen suhteen, että tällainen EU-tason yhdenmukainen yksilöllinen eläketuotehan tehdään. Kaukaa katsottuna idea tuntuu toteuttamiskelpoiselta ja komission korvissa selitykset siitä, että eläkesysteemit ovat kovin maakohtaisia ja monimutkaisia, kuulostavat varmastikin tekosyiltä, vaikka oikeasti ne ovat ihan todellisia ongelmia. Yhtä standardisoitua lisäeläkepalaa ei niin vain saada loksahtamaan erilaisiin kansallisiin eläkekuvioihin.Eläkkeet ovat lisäksi korostetun pitkäaikaisia sopimuksia, joten ei riitä, että niitä halutaan saada "enemmän ja parempia" eurooppalaisille kuluttajille. Eläketuotteissa fokus pitää olla ennen kaikkea siinä, minkälaiset tahot saavat alkaa tarjota tällaisia pitkäaikaisia sitoumuksia. Tarvitaan äärimmäisen vakavaraisia eli luotettavia yhtiöitä, joiden voidaan olettaa olevan olemassa vastaamassa huutoonsa vielä vaikkapa 50 vuodenkin päästä. Sääntöjen pitää olla siis tiukat ja samanlaista riskiä varten pitää olla erilaisilla tarjoajilla samanlaiset säännöt. Se tuottaa parhaiten reilua kilpailua ja turvaa kuluttajien etuja, vaikkei sääntely ole täysin varma keino sekään tietenkään.

Komissio.
Eläkeastialle on tulijoita. Eurooppalainen vakuutusalan ja ammatillisten eläkkeiden valvojakin haluaa osallistua näiden yksilöllisten eläketuotteiden kehittämiseen, vaikkei sillä olekaan toimivaltaa sillä alueella. Toimivallan lisäystä perustellaan nyt sillä, että kun valvoja jo on aloittanut touhuamisen tällä alueella, toimivaltaakin pitäisi antaa sille niihin asioihin... jepjep. Tässä näkyy sitä EU:n hivuttautumista alueelle kuin alueelle, keinolla jos toisella.

Lisäksi riski tällä hetkellä on, että kun eläkeasioihin on intoa erityisesti niillä, jotka eivät ymmärrä asian ytimiä, elintilaa voivat alkaa saada ehdotukset, joita joku saa ensimmäisenä kasaan, riippumatta siitä, mikä niiden ehdotusten sisältö on. Kauniissa kompaktissa paketissa voidaan saada läpi heppoisiakin virityksiä. Tartutaan siihen, mitä nyt sattuu olemaan tarjolla ensimmäisenä ja mikä näyttää helpoimmalta. Vaikka oikeasti asia on vaikea.

Ilo silmälle: kotimatkan merkki.

Parasta Brysselistä: Godivaa ja Neuhausia. Jouluksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti