torstai 29. lokakuuta 2020

Rokote on mahdollista kehittää nopeastikin

Länsi-Uusimaa 29.10.2020

Rokote on mahdollista kehittää nopeastikin

Rokotevastaisuus aiheuttaa sekä terveydellisiä että taloudellisia hyvinvointitappioita.

Monia rokotteisiin myönteisesti suhtautuviakin epäilyttää tällä hetkellä se, että koronarokotteen kehittämisessä on edistytty niin nopeasti.

Voiko nopeasti saada hyvää aikaiseksi? Kyllä voi. Koronarokotteen nopealle kehittämiselle on useampia järkeviä selittäviä tekijöitä.

Koronarokotetutkimukseen on satsattu heti paljon resursseja. Lukuisat tutkijat ovat asian kimpussa, ja heille on kerrankin annettu mahdollisuudet tehdä työnsä nopeasti hyvin.

Kun koronaviruksen genomi saatiin selvitettyä loppuvuonna 2019, tämä tieto jaettiin heti koko tiedeyhteisölle. Myös muuta tutkijoiden välistä yhteistyötä on tehty poikkeuksellisen paljon.

Yhteyksiä on pidetty puhelimella ja sähköposteilla eikä ole jääty odottamaan kohtaamista kansainvälisessä konferenssissa. Avoimuus ja yhteistyö ovat nopeuttaneet prosessia verrattuna siihen, että tutkijaryhmät kehittelisivät omia ratkaisujaan visusti muilta salassa.

Miksi näin? Koska toimiva rokote, keksipä sen lopulta kuka tahansa, hyödyttää meitä kaikkia.

Koronarokotetta ei lisäksi tarvinnut alkaa kehittää aivan nollasta, koska nykykorona on riittävästi vuonna 2003 Aasiassa levinneen SARS-viruksen kaltainen. Sitä vastaan oli jo aloitettu kehittää rokotetta, kunnes tauti saatiinkin tukahdutettua.

Myös koronarokotteen lupaprosessi on normaalia parempi. Lupaviranomaiset käyvät läpi tutkimustuloksia sitä mukaa kun niitä valmistuu, sen sijaan, että lupaprosessi aloitettaisiin vasta sitten, kun aivan viimeinenkin vaihe on valmis, kuten siis normaalisti tehdään.

Rokotteen tieteellisen kehitystyön lisäksi tarvitaan vielä sekä kykyä tuottaa miljardeja rokoteannoksia että kuljettaa ne eri maihin. Tämä kaikki vaatii valtavasti rahaa.

Eikä riitä, että rikkaat maat huolehtivat vain omien kansalaistensa rokottamisesta. Myös köyhempien maiden väestö on rokotettava, jotta korona saadaan kuriin.

Se, että rokotetutkimukseen ovat antaneet rahaa myös sellaiset henkilöt kuten Bill Gates, ei tee asiasta vaarallista.

Monen mieltä kaihertaa myös ajatus siitä, että Bill Gates tekisi rahaa rokotteilla. Kun katsoo, kuinka paljon hän on panostanut rokotekehitykseen, on vielä pitkä matka siihen, että hän pääsisi edes ns. omilleen.

Ja kyllähän niille, jotka kykenevät rokotteen kehittämään, tuottamaan ja jakelemaan, kuuluukin siitä asiallinen arvostus ja palkkio.

Koronarokotteen kehitysprosessista saattaa jäädä pysyviä uusia toimintatapoja soveltavaan tutkimustyöhön, vaikka syväluotaavaa perustutkimusta onkin vaikea nopeuttaa samalla tavalla.

Mutta kun jotain konkreettista tarvitaan oikeasti nopeasti, sen eteen on tehtävä kerralla paljon työtä ja on oltava riittävät resurssit. 

Piritta Poikonen

Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti