keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Korona ei hiljenny jouluksi

 

Länsi-Uusimaa 8.12.2020
Hyvät rokoteuutiset kohottavat mielialaa. Euroopassa ja USA:ssa on jo kaksi rokotetta lupavaiheessa ja seuraavat kaksi hyvin lähellä sitä.

Länsimaisia rokotteita pelkäävillekin on vaihtoehtoja, kun sekä Kiina että Venäjä ovat saamassa omat rokotteensa valmiiksi. On muutoinkin hyvä, että rokotetuotantoa on monessa maassa, jotta koko maailman kattava rokotesuoja saavutetaan ripeästi.

Sitä ennen pitää kuitenkin vielä sinnitellä ja jaksaa jatkaa varotoimien noudattamista.

Seuraava harkinnan paikka on joulu. Poikkeusvuoden päätteeksi kannattaisi viettää poikkeusjoulua. Ei anneta periksi juuri ennen kuin loppusuora on aukeamassa!

Korona pääsee leviämään, jos ihmiset ajelevat sukuloimaan ristiin rastiin lähelle ja kauas. Sitten ollaan muutama päivä sisätiloissa yhdessä lasten, sisarusten ja isovanhempien kanssa – ja kauhotaan porkkanalaatikkoa samoilla ottimilla.

Eikä siinä auta käsidesikään, jos saman ruokapöydän ääressä jutustelee henkilö, joka levittää koronaa.

Korona on liian monelle vakava sairaus. Sairausprosentit voivat joistakin tuntua pieniltä, mutta lukumäärät ovat suuria. Sairaalat täyttyvät ihmisistä, eivät prosenteista. Tälläkin hetkellä Suomen teho-osastoilla hoidetaan aivan tavallisia työikäisiä.

Hengitysilmassa leviävä tauti on pirullinen, koska sen välttely on niin vaikeaa. Etenkin kun tautia saattaa levittää jo ennen kuin on oireita.

Eikä ole olemassa mitään ”kevytkoronaa”. Vaikka joku olisi kärsinyt taudin lievänä, kyseessä on silti ihan oikea koronavirus, joka seuraavaan uhriin päätyessään voi vaikuttaa rajusti. Jokainen tapaus on siksi otettava vakavasti.

Onneksi tiedämme, miten taudin leviämistä voidaan suitsia. Tiedon lisäksi tarvitaan kuitenkin myös toimintaa. Tee sinä oma osuutesi, minä teen omani.

Kun tästä on selvitty, huomaamme, että tänäkin aikana opittiin jotakin. Digitaitoja, sinnikkyyttä ja yhteisen tavoitteen puolesta toimimista.

Jokainen kortensa koronakekoon asiallisesti kantanut saa silloin olla itseensä tyytyväinen: sinä et huonontanut tilannetta välinpitämättömyydellä.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti