perjantai 2. maaliskuuta 2018

Lohjan asuntomessujen asiakas unohtui jo

Lohjalla(kin) on päättävillä tahoilla taipumusta ylimieliseen besserwisseröintiin. Siellä kun pääasiassa opettajien asenteella ja ns. asiakastuntemuksella aletaan suunnitella asuntomessujen käytännön toteutusta, jälki on sen mukaista. Nyt halutaan pilata asuntomessut miettimällä vain ahnaasti sitä, mitä meidän poliitikot haluavat messuvieraista sen sijaan että yritettäisiin tehdä hyvät asuntomessut.


Tässä mielipidekirjoitukseni Länsi-Uusimaasta 2.3.2018:


Asuntomessujen asiakas unohtui jo

Lohjan asuntomessusuunnitelma oli asiakkaan näkökulmasta käytännöllinen. Messualueen viereen tulisi iso parkkialue, josta pääsisi kävellen messuille. Lohjalla järjestettäisiin kävijän kannalta kätevät messut. Lohjan messuilla ei tarvitsisi etsiskellä parkkialueita kaukaa eikä odotella siellä 20 minuuttia bussikuljetusta. 

Asuntomessut Uudellamaalla ovat vääjäämättä yleisömenestys eikä niitä voi oikein pilata. Paitsi riittävällä poliittisella ja virkamiesmäisellä innovoinnilla. Ihan ensimmäiseksi tarvitsee vain unohtaa asiakas. 

Nyt on nimittäin saatu idea, että messujen autopaikoitus pitääkin ripotella 4-5 eri alueelle kauas messuista, jotta vieraat joutuvat väkisin kulkemaan keskustan kautta. Vieraat kuskataan messualueelle busseilla, jotta heille syntyisi päätös muuttaa Lohjalle siinä Suurlohjankadun ja Kauppakadun risteyksessä näkymiä ihaillessa.

Messujen ”kaikista tärkein tavoite” onkin nyt kuulemma se, että vieraat pakotetaan tutustumaan Lohjan keskustaan. Messuja haettaessa tavoite oli vielä kuitenkin se, että Lohjalla järjestetään suositut asuntomessut. Silloin ajateltiin vielä sitä, mikä houkuttelisi rakentajia uudelle alueelle ja miten messuvieraille saataisiin hyvä messukokemus. 

Nyt kuitenkin siis mietitään vain sitä, miten Lohja saisi hyödynnettyä vieraita eniten. Lohja tekee nyt messuja vain itsekkäästi omia mielihalujaan varten, kun aiemmin tavoitteena oli tehdä fiksu suosittu messualue ja asiakkaiden näkökulmasta toimivat messut. 

Messujen kuvitellaan vaikuttavan muuttopäätöksiin. Näinhän messut eivät toimi. Harva kävi viime kesänä Mikkelinkään asuntomessuilla siinä mielessä, että aikoi muuttaa Mikkeliin. Mikkelissäkin käytiin katsomassa ennen kaikkea sisustuksia. Harvalla messuvieraalla on mitään muuttoaikeita. Messuilta haetaan ideoita omaan kotiin. Lohjalla ei ymmärretä tätä, vaan epätoivoisesti kuvitellaan messuista liikoja. 

Kaupunki joko osaa tai ei osaa järjestää. Maine kasvaa tai tahriutuu sen myötä osaako.

Lohjan messujen yksi vahvuus on se, että ne ovat melko lähellä pk-seutua. Jos vieraiden messukokemuksesta kuitenkin tehdään hankala, huono maine leviää somessa tehokkaasti heti messujen auettua.

Messuvieraita pitää tietenkin houkutella keskustaankin asioimaan! Myös Lohjan tonttitarjonta pitää tehdä messuilla näkyväksi. Tontteihin tutustuminen pitää tehdä helpoksi. Maaseudunkin tonttivalikoima tulee esitellä näyttävästi. 

Vieraiden tutustuminen Lohjaan pitäisi tapahtua houkuttelun ja vapaan valinnan kautta. Lohjalla nyt suunniteltu asiakkaiden pakottaminen turhiin bussikuljetuksiin kuuluu suunnitelmatalouteen.

Puheissa asiakaslähtöisyyttä hoetaan paljon. Käytännössä asiakas kuitenkin unohtuu heti. Nytkin Lohjalla mietitään vain, miten asiakkaat voitaisiin pakottaa messujärjestäjän tahtoon. Asiakkaan tarpeita ei mietitä. Lohjan kaupunki kyllä tietää asiakkaan puolesta muka paremmin.

Lohjan johtoportaan businessvainuun ei vaan kannattaisi liikaa luottaa. Esimerkiksi vasta vuosi sittenhän sama sakki palkitsi vuoden matkailuyrityksenä Lumon, joka on nyt lopettamassa toimintansa.

PIRITTA POIKONEN
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti