perjantai 23. helmikuuta 2018

Yhtiöittämällä Elämys?

Länsi-Uusimaa 23.2.2018
Kirjoittelin Länskäriin Elämyskaivoksen yhtiöittämisestä. Jännä juttu taas kerran, että kun olin lähettänyt tekstini toimitukseen, ilmestyi aiheesta selittelevä pikku-uutinen seuraavan päivän lehteen - ja sitten sitä seuraavana päivänä julkaisivat minun tekstini.


Ei ole eka kerta.... Mistähän keksivät moisen uutisaiheen juuri nyt? Mikä tarve paikallislehdellä on selitellä Lohjan virkakoneiston ja poliittisen johtomme rahantuhlailua? Niinpä... :) Piiri pieni pyörii.


Eikä tämä yhtiöittäminen "vapauta resursseja muuhun", kuten Länskärin eilisessä uutisessa väitettiin, vaan resurssejahan palkataan verovaroin lisää! Siinä sitä "vapauttamista": väkisin veronmaksajan taskusta vievät sen resurssin siihen mihin he tahtovat. Aika kaukana vapautumisesta...


Yhtiöittämällä Elämys?

Elämyskaivoksen yhtiöittäminen on vireillä. Elämysyhtiölle on silloin pakko palkata toimitusjohtaja. Palkaksi on kaavailtu n. 6000 €/kk.


Veronmaksajien maksettavaksi ollaan siis tosiasiassa perustamassa uutta johtajan pestiä, mutta kuntakonsernin uumenista tätä on vaikeampi havaita suoraan.

Elämyskaivoksen lipputulot eivät meinaa riittää nykyistenkään kulujen kattamiseen. Hissin vuokra on noussut alun perin kerrotusta 5000 €/kk jo 5800 euroon eli 69 600 euroon vuodessa. Lisäksi on tila- ja maanvuokra ym. kulut. Nyt jos tähän lisätään vielä johtajan palkka sivukuluineen n. 95 000 €/vuosi, saa lippuluukulla käydä melkoinen lisävilske, että sekin summa katettaisiin.

Matkailualan yrityksen täytyy toimia normaalin konkurssiriskin mukaan, vaikka se olisi kunnan omistama. Elämyskaivos Oy olisi pääosin Lohjan kaupungin omistama. Matkailussa tyypillisesti tavoitellaan paikkakunnan ulkopuolisia vierailijoita, joten ei voida lähteä siitä, että vuodesta toiseen lohjalaiset veronmaksajat kustantaisivat ulkopaikkakuntalaisten vapaa-ajan viettoa. Ei edes sillä verukkeella, että ”matkailu hyödyttää joitain muita Lohjan yrityksiä”.


Ei ole oikein, että Lohjan marketteihin houkutellaan asiakkaita verovaroin muiden toimialojen maksaessa nämä verotuet. Tällaisessa ajattelussa on liiketoiminnan perusperiaatteet pahasti pielessä.

Elämyskaivoksen ns. kehittämistä on pitkään vaivannut epäolennaisuuksiin keskittyminen. Ensin maanalainen menestys piti luoda kuuden miljoonan euron maanpäällisellä kahvilalla, nyt reseptinä on yhtiöittäminen. Aina siis jotain muuta kuin itse elämyksen sisältö.

Elämyskaivoksen osalta pitäisi kaikki henkinen ja rahallinen resurssi kohdistaa vihdoinkin varsinaisen elämyksen ideointiin. On luotava uskottavia houkuttelevia konsepteja.

Mahdollisen yhtiön on toimittava alusta saakka normaalilla konkurssiriskillä eikä yhtiön toiminta saa perustua verotukeen. Näillä edellytyksillä yhtiöittämisessä olisi järkeä. Julkisen sektorin on kuitenkin tunnetusti vaikea toimia omistajana taitavasti.

PIRITTA POIKONEN
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)


*********
Päivitys 26.2.2018.
Hyvää palautetta, kiitos!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti