torstai 22. helmikuuta 2018

Lohjalla kaavoitetaan entisen paperitehtaan ranta-aluetta

Länsi-Uusimaa 20.2.2018
Lohjalla on aivan keskustan tuntumassa Pitkäniemen ranta-alue, jolla sijaitsi ennen paperitehdas. Viereisillä tonteilla (ei rannassa) sijaitsee edelleen Mahoganyn viilu- ja vaneritehdas sekä Metsäwoodin kertopuutehdas. Lakkautetun tehtaan alueille eli ns. "Mondin alueelle" haluttaisiin nyt kaavoittaa asutusta.


Pelkona vastustajilla on, että lähistölle tuleva asutus "pusertaa" nykyisin teollisuuden alueelta pois. Epäillään myös mm. sitä, etteivät rakennuttajat osaisi puhdistaa pilaantuneita maa-alueita. Itse kyllä vakuutuin asian esittelyssä alueen omistajatahon insinöörien ammattitaidosta enemmän kuin poliitikkojen amatöörimäisestä maa-ainesten käsittelyn tuntemuksesta.
 
Asia oli meillä Vetovoimalautakunnassa 15.2.2018 ja itse kannatin kaavan etenemistä alkuperäisessä muodossaan asuinrakentamisen tavoitteella. Lautakunta teki kuitenkin äänin 9-4 esitykseen lisäyksen, jonka mukaan alueen käyttöä pitää edelleen selvittää ensisijaisesti teollisuusalueena. Eli lautakunnan enemmistö ei päättänyt oikein mitään tai oikeastaan ajeli kaksilla rattailla: asiahan tulee oikeasti etenemään asuinrakentamisen kärjellä ja lautakunnan hurskaat epärealistiset toiveet ovat lähinnä kilven kiillotusta. Itse en tuollaiseen lähde, vaan pyrin aina olemaan jotain mieltä. Siksi olin alkuperäisen päätösesityksen takana ilman tuota nössöilyä.
 
Eihän missään kaupungissa enää keskustan ranta-alueita (ja tuskin muitakaan rantoja) varata uudelle teollisuudelle. Lautakunnan enemmistön ajatukset ovat lähinnä epärealistisia ja epätoivoisia. Alue on logistisestikin kyseenalainen.
 
Itse kannatan asuinrakentamisen selvittämistä. Olin alkuperäisen päätösesityksen takana, koska:
  • Uudella kaavalla ei kielletä eikä estetä nykyisen olemassa olevan teollisuuden toimintaa.
  • Teollisuus saa siis jatkaa ja sehän on ollut siellä ensin. Ei kukaan, joka ostaa asunnon tehdasalueen vierestä keskustan tuntumasta voi kuvitella ostaneensa sitä muualta kuin tehtaan lähistöltä.  
  • Kaavasuunnitelmissa asuminen oli sijoitettu erittäin järkevästi huomioiden meluhaitat.
  • Keskustan ranta-alueita vuosikymmenien tähtäimellä kehitettäessä asuntorakentaminen on parempi vaihtoehto kuin uuden teollisuuden sijoittaminen kaupungin keskustan lähes parhaille ranta-alueille.
  • Kaavoituksessa selvitetään joka tapauksessa alueen käyttötarkoituksen jatkaminen edelleen myös teollisuusalueena. Kuuluu normiprosessiin!
Itse olen sitä mieltä, että jos asuminen ei alueelle sovellukaan eikä perinteistä teollisuutta tai toimistorakentamista alueelle todennäköisesti saada, niin aluetta voisi harkita matkailun käyttöön. Loma-asumisen melurajat ovat tosin normiasumista tiukempia. Hotellin ja muiden vuokramajoitusmuotojen melurajoja en tiedä. Lohjallahan on nyt hyviä kiinalaismatkailijoiden hankkeita vireillä ja tässähän voisi olla seuraava ranta-alue sitä ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti