tiistai 14. maaliskuuta 2017

Vuoden matkailuyritys toimii verovaroin


Aina kun Lohjan kaupungin rahankäyttöä pöyhii, paljastuu jotain leväperäistä. Milloin se on 60 000 euron konserttiflyygeleitä tai milloin miljoonan orkestereita. Nyt viimeisimpänä tämä "vuoden matkailuyritys" Lumo Oy, joka onkin pääasiassa verovaroin toimiva putiikki eikä mikään oikea yritys.


Olen yli neljä vuotta ollut valtuustossa, ja vasta nyt minulle paljastui tällainenkin verotuki. Mielestäni en ole ihan tyhmä enkä laiska, mutta silti tämä oli minulta jäänyt huomaamatta. Tätähän ei nimittäin talousarviosta eikä tilipäätöksestä näe, vaan touhu on piilotettuna matkailun kokonaisbudjettiin. Eikä näitä ylimääräisiä verorahojen tuhlauskohteita koskaan tuoda reilusti ja rehellisesti valtuutetuille päätettäväksi, kun säästökohteita etsitään. Tämänkin rahoitus on myönnetty sitä paitsi kaupunginhallituksessa.


Tässä mielipidekirjoitukseni aiheesta:
  
Länsi-Uusimaa 14.3.2017
Vuoden matkailuyritys toimii verovaroin

Viime viikolla uutisoitiin (LU 6.3.2017) Lohjan Matkailukeskuksen valinneen vuoden matkailuyritykseksi Lumo Matkailu Oy:n. Asiasta innostuneena aloin tutkia Lumon tietoja. Paljastui, ettei kyseessä olekaan mikään oikea voittoa tavoitteleva yritys, vaan pitkälti veronmaksajien rahoittama yrityksen kaltainen toimija.

Paljastui myös, että vuoden matkailuyrityksen valinneessa palkintoraadissa istui Lohjan matkailupäällikkö, joka istuu myös voittajapalkinnon saaneen Lumon hallituksessa. Palkittiin siis itse itseään. Tämä palkinto ei toki ole maailman vakavin asia eikä tässä mitään vakavasti otettavia sääntöjä ole rikottu, mutta tyylipisteitä ei asiasta voi jakaa.

Verovaroin rahoitettu Lohjan Matkailukeskus valitsi voittajaksi siis verovaroin rahoitetun Lumo Matkailu Oy:n. Voitto onkin Lumolle kipeän ajankohtainen, koska Lumolle myönnetty kolmen vuoden verorahoitus on ollut katkolla. 

Verovarojen jakaminen matkailulle on yksi Lohjan johdon erityissuojeluksessa oleva asia. Matkailun pitäisi kuitenkin oikeasti olla markkinaehtoista liiketoimintaa eikä tukiaistoimintaa - etenkin kun kyseessä on voimakas kasvuala. 

Kyllähän alueemme matkailuyritysten ja ravitsemusliikkeiden pitäisi tulla toimeen ilman, että me muiden alojen työntekijät tuemme meiltä palkasta perittävällä kuntaverolla juuri matkailualan yrityksiä. Yhtä hyvin voisimme kai tukea myös lohjalaisia partureita tai miksei vaikka autokorjaamoita. Työllistäväthän nekin. Niiden on pärjättävä omillaan.

On myös muistettava, että samaan aikaan, kun Lohjan kaupunki syytää verorahaa esim. matkailuun ja uusiin konserttiflyygeleihin, on syrjäisemmillä seuduilla edelleen ongelmia koulukyytien kanssa, eikä niihin riitä rahaa. Mutta näitä asioita ei kuulemma saa verrata toisiinsa tai on pölhöpopulisti.

PIRITTA POIKONEN
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja

1 kommentti: