torstai 16. maaliskuuta 2017

Kaikki rakastavat matkailua

Kirjoitukseni vuoden matkailuyritys Lumo Oy:n rahoituspohjasta sai Lumon toimitusjohtajan vuodattamaan pitkän puolustuspuheen täynnä samaa vanhaa jankkausta matkailun verotuen puolesta. Hänen mukaansa jopa osa Lohjan partureiden asiakkaista on turisteja eli verotuki menee lopulta myös mainitsemieni partureiden hyväksi... Tuota noin, mietitäänpäs tätä nyt matkailun kannalta: jos Lohjalle saapuvan matkailijan päivän ohjelmanumero on todellakin parturissa istuminen, niin aika vähissä ovat ne varsinaiset matkailulliset elementit Lohjalla... Ja ihan oikeastiko meidän verotuella pitäisi kasvattaa jonkun ABC-ketjun myymiä polttoainemääriä?! Kyllä ABC pärjää omillaankin.


Samoin kaupunginhallituksemme puheenjohtaja Äyräväinen syytti eilisessä 15.3.2017 lehdessä vihamielisestä asenteesta, kun lehdessä on kirjoiteltu nyt matkailusta ja joku muu on puuttunut taas Elämyskaivoksenkin rahoitukseen. Mutta kun eihän kyse ole vihamielisyydestä, jos kyselee verorahojen käytön perään. Viha on tässäkin tapauksessa sen korvien välissä, joka tietää törsäävänsä vähiä verorahojamme muuhun kuin tarpeelliseen.


Tässä vastaukseni kumpaisenkin avautumiseen. Enemmänkin olisi voinut ruotia, mutta en viitsi.


LU 16.3.2017

Kaikki rakastavat matkailua

Kaupunginhallituksen pj Äyräväinen tulkitsee (LU 15.3.2017) verovarojen käytön perään tiedustelun vihamieliseksi suhtautumiseksi matkailua kohtaan.


Kukaan ei kuitenkaan ole vastustanut – saati vihannut – esimerkiksi Elämyskaivosta sinänsä, mutta mielestäni oli edesvastuutonta edes ehdottaa valtuustolle, että kaivokseen käytettäisiin 6 miljoonaa euroa verorahaa. Aidosti houkuttelevalle ja laskennallisesti kannattavalle matkailukohteelle luulisi löytyvän yksityiset rahoittajat. Etenkin näinä aikoina, kun raha epätoivoisesti etsii hyviä sijoituskohteita.

Tämän lehden palstoilla ei myöskään ole vastustettu eikä vihattu ylipäänsä matkailua mitenkään, mutta on aiheellista kysyä, miksi tämä kasvuala tarvitsee jatkuvaa verotukea. Yleensä aito kasvubusiness kun kasvaa aidon kysynnän varassa ilman, että muiden alojen työntekijät maksavat sille tukea omasta pussistaan veron muodossa. Matkailulle on kuitenkin ilmeisesti koittanut ikuisen verotuen päivät. Itse olen opiskellut myös matkailua Helsingin yliopistossa ja siellä kyllä opetetaan sen olevan liiketoimintaa eikä verotuen perään vinkumista.

Lumo Oy:n toimitusjohtaja Punamäen purkauksen (LU 15.3.2017) matkailun verotuen puolesta ymmärtää kyllä, koska ilman veronmaksajien merkittävää tukea ei hänkään olisi enää Lumon toimitusjohtaja.

Punamäen puolustuspuheenvuoro jää pituudestaan huolimatta erittäin ontoksi. Kirjoituksestaan päätellen hän kokee verotuen oikeaksi esimerkiksi siksi, että Lohjan huoltamot, kuten jättimäinen ABC-ketju, voisivat sen ansiosta aikaisempaakin lihavammin. Veronmaksajana en koe tuota ajatustapaa perustelluksi.

PIRITTA POIKONEN
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti