perjantai 16. joulukuuta 2016

Robotit muuttavat Lohjaakin


Tässä robottiaiheinen kolumnini Länsi-Uusimaasta 13.12.2016:

Robotit muuttavat Lohjaakin

Vuosia sitten robottiherätyksen saaneena ja aiheesta jatkuvasti paasanneena olen nyt pannut ilolla merkille, että asia on otettu todesta myös Lohjan kaupungin johdossa. Etenkin liikenteen osalta voi jo nyt kuvitella, minkälaisia muutoksia automatisoitu liikenne tuo.

Robottiliikenne nostaa moottoritien kapasiteettia hurjasti. Voi jopa olla, että Lohjalle tärkeä Helsinki-Turku ”Tunnin juna” ei olekaan enää tarpeen, kun koko Suomen maantieliikenne automatisoituu ja tehostuu.

Automatisoitu liikenne on kunnan palvelujen näkökulmasta erinomainen asia. Nykyisin niin kovin hankalat koulukyydit on helppo toteuttaa, samoin muiden ajokortittomien palvelukyydit. Tämä mahdollistaa runsaamman haja-asutusalueille rakentamisen ja Lohja pääsee hyödyntämään täysillä parasta valttikorttiaan: maaseutua Helsingin lähistöllä.

Automaattiliikenne vaikuttaa kaavoitukseen muutoinkin. Kaupunkien keskustakaavojen kipupiste on parkkipaikkamitoitus ja sen laatuvaatimukset. Tulevaisuudessa keskustoissa ei tarvitse varata pihoja autoille tai tehdä halleja. Osaa nykyisistä parkkihalleista tarvittaneen edelleen robottiautojen latauspisteinä, joista autot kutsun saatuaan huristelevat keikalle.

Robottiliikenne muuttaa myös autojen omistamisen: tulevaisuudessa ei kannata omistaa autoa, vaan halvempaa on ostaa vain kyytejä. Autot tulevat paljon tehokkaampaan käyttöön, kun samalla autolla ajetaan paljon matkoja. Nykyisinhän monet autot seisovat pääosan ajasta parkissa.

Kyytejä on lisäksi helppo yhdistellä, kun vaikkapa Pusulasta Helsinkiin lähtevä robottiauto poimii kyytinsä useamman matkalaisen. Älykkäät matkajärjestelmät osaavat niputtaa useamman henkilön säännöllisiä matkoja järkeviksi kokonaisuuksiksi.

Robottien ohjastama liikenne ei ole enää tieteisfantasiaa, vaan maailman autotehtaat kilvan kehittelevät tekniikkaa. Jokainen niistä haluaa olla luotettavin ja suurin robottiautojen valmistaja. Myös lainsäädäntöä viritellään robottiliikenteeseen sopivaksi. Esimerkiksi Suomen uusi liikennevakuutuslaki ei estä robottiliikenteen kehitystä.

PIRITTA POIKONEN
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (ps)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti