maanantai 19. joulukuuta 2016

Lohjan kallis uusi organisaatio


Kun jokunen on ihmetellyt, miksi en ole pyrkimässä uudelleen valtuustoon, niin tässä on yksi vastaus: tämä on aivan toivoton sekopäätivoli koko valtuusto.

Valtuusto ensin päättää, että organisaatiouudistuksen myötä ei koroteta johtajien palkkoja, mutta niin vaan on muutaman kuukauden päästä hallitus päättämässä johtajien palkkojen korotuksesta...! Pthyi. Tässä kirjoitukseni aiheesta Länsi-Uusimaassa 19.12.2016:
LU 19.12.2016


Lohjan kallis uusi organisaatio


Lohjan valtuusto päätti tammikuussa 2016 organisaatiouudistuksesta kehnosti valmistautuneena. Päätöksen perusteluissa kuitenkin todetaan järkevästi se, että ”organisaatiomuutoksella ei ainakaan alkuvaiheessa muuteta johtajien palkkoja”. 

Toisin on kuitenkin käymässä: kaupunginhallitus käsittelee parhaillaan johtajien palkkojen korotuksia! Eli korotuksia, joita ei pitänyt tulla ainakaan alkuvaiheessa - jos siis koskaan – työstetäänkin täyttä päätä jo nyt ennen kuin koko uusi organisaatio on ollut päivääkään vielä edes olemassa.


Korkeampia palkkoja perustellaan lisääntyneillä töillä ja vastuilla. Ketään ei kuitenkaan irtisanota Lohjan organisaatiosta eikä kenenkään palkkaa lasketa. On vain luotu uusi johtoportaan taso, jolle on ilmestynyt uutta hallinnoitavaa. Uusi organisaatio luo siis itse itsessään uutta hallinnollista työtä ja kasvattaa näin veronmaksajien taakkaa. Uudistus siis paisuttaa hallintoa.

Kaupunginhallituksen päätösesityksistä tämä kokonaiskuvio ei tosin käy helposti ilmi. Siellä puhutaan virkojen lakkauttamisen tuomasta miljoonan ”säästöstä”, vaikka samaan aikaan perustetaan samoille virkamiehille uusia virkoja tai muutetaan vanhoja virkoja siten, että muutoksen myötä Lohjan johtoportaan palkkasumma on 1.1.2017 lukien kalliimpi kuin mitä se on ollut vuonna 2016. Eipä juhli kovinkaan monen muun työpaikan työntekijät moisilla korotuksilla näinä kiky-sopimuksen aikoina.

Tämä kaikki on seurausta siitä, että uudistukselle ei asetettu mitään kunnollisia taloudellisia tavoitteita. Mitään palkkasumman euromääräisiä vähennystavoitteita tai hallintohenkilöstön määrän karsimisia ei asetettu, vaikka poliittisissa puheissa voivoteltiinkin kuntaliitoksen myötä ylisuureksi paisunutta organisaatiota. Alettiin vain kiireellä tanssia organisaatiohumppaa nimeltä ”siiloista matriisiin”. 

Lohjan organisaatiouudistus oli alun perinkin liian aikaisin ajoitettu. Uudistus johtaa nykyisten virka-asemien betonointiin. Kun kuntaliitoksesta johtuva irtisanomisten suoja-aika päättyy vuoden 2017 lopussa, ei väkeä tulla enää vähentämään, vaan uusi hallintorakenne on silloin jo jämähtänyt asemiinsa. Lohja hukkaa näin todellisen hallinnollisen uudistamisen tilaisuutensa.

Lisäksi uusi organisaatiomalli sopii kehnosti sote-uudistukseen muutoinkin kuin aikataulunsa puolesta. Organisaatiouudistuksen paremman aikataulun puolesta äänesti tammikuussa vain neljä meistä valtuutetuista (Inkeri Kangas, Markku Lehtonen, Hannele Maittila, Piritta Poikonen).

Kaupungin henkilöstönkin suunnalta on tullut vielä myöhään joulukuussa viestiä siitä, että monikaan ei tiedä uutta esimiestään, jolle pitäisi kuitenkin vastata tekemisistään jo 1.1.2017 lukien.

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu, Lohja (ps)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti