maanantai 28. huhtikuuta 2014

Tarvitaanko työstressiinkin EU:n kampanjaa?

Osuipa silmiini uutinen siitä, miten kovin tyytyväinen komissio on EU:n laajuiseen työstressin hallinnan tiedotuskampanjaan. Työstressin hallinnan kampanjan suomenkielisiltä sivustoilta löytyy monenmoista materiaalia. Kampanja kestää 2014 - 2015 ja sen tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta työstressistä ja työn psykologisista riskeistä.

Työstressi on hitonmoinen piina sille, joka sen kourissa kärsii. Sitä ei varmasti kiistä kukaan. Eikä vähättele tilanteen tuskallisuutta. Tosin enemmän EU:ssa tuntuu tällä hetkellä olevan stressiä ja tuskaa massatyöttömyyden takia.

Tuota kampanjaa silmäillessäni tuli kuitenkin jälleen väkisin mieleen, että pitääkö EU:n tätäkin asiaa touhottaa EU:n laajuisesti? Suomen osalta tarvetta ei ainakaan olisi ollut: hyvin kevyellä etsimisellä löysin Työterveyslaitoksen pätevät nettisivut, joilla työstressiä on käsitelty laajasti.

Mutta tätä se EU on: suunnitellaan, strategioidaan, visioidaan, hallinnoidaan ja projektoidaan milloin minkäkin sinänsä hyvän tavoitteen puolesta ison kaavan mukaan. Julkaisuja, ohjelmia, kampanjoita ja nettisivustoja syntyy.  Teemavuosia pidetään milloin köyhyyden poistamisen, milloin ikääntymisen nimissä. Tulokset? Paljon puhetta ja julkaisuja, jotka pääosin sisältävät jo ennestään tuttuja juttuja.

Itse seurasin hieman enemmän noita köyhyyden vähentämisen ja ikääntymisen teemavuosia. Aiheet ovat tärkeitä ja kyllähän niistäkin ääntä täytyy pitää. Ja pidetäänhän niistä! Toimeentulo-ongelmat ja vanhusten asiat ovat esillä mielestäni aika paljonkin, ihan ilman EU:n teemavuosiakin. Tai sitten niitä vain osuu silmiini uutisvirrasta aiheisiin kohdistamani kiinnostuksen takia.

Näiden EU:n teemavuosien vaikutus maailmanmenoon on käsittääkseni ollut olematon. Mutta kyllä siinä jokunen suunnittelija ja kehittäjä itsensä on työllistänyt. Itsekin siis käytin jonkin verran aikaani näiden teemavuosien seuraamiseen :) Mutta paljoa en hyötynyt. Joku harva hyvä luento tulee mieleen, etenkin tuosta köyhyysteemasta, mutta ei teemavuosi vuoria siirtänyt. Eikä varmaan edes yrittänyt siirtää.

Suhtautumiseni tämän tyylilajin EU-humppaan on hieman kahtiajakoinen. Aiheet (köyhyys, ikääntyminen, työstressi) ovat tärkeitä ja on hyvä, että niistä pidetään ääntä. Mutta toisaalta tuntuu, että aiheet on jo puitu kansallisella tasolla hyvin ja kuhunkin maahan sovitetulla tavalla sen maan lähtökohdat huomioiden. Nyt on luotu EU-tasolle yksi kerros, joka koordinoi, strategioi ja hallinnoi teemoja vielä EU-tasolla. Kevyempi kansallisten toimijoiden yhteistyöverkosto ei riitä, vaan pitää olla oikein EU-tason kunnon koneisto näitä jauhamassa. Ja komissio kiittää ja kuittaa.

Materiaaleista löytyy mm. tällaisia tuttuja hokemia:
"Johdon tulisi edistää kannustavaa työilmapiiriä ja kannustaa työntekijöitä ottamaan huolenaiheita esille ja tekemään ehdotuksia."

"Hyvä johtamistapa ja henkilöstöjohtamistaidot auttavat luomaan hyvän psykososiaalisen työympäristön. Näitä taitoja voi oppia ja kehittää."

Hohhoijaa... On kuultu nämä ohjeet jo aika monta kertaa ennenkin. Mutta nyt nämä jutut on keksitty myös EU:ssa! 
  

4 kommenttia:

 1. Euroopassa on työturvallisuuden (työsuojelun) teemaksi aina otettu joku ajankohtainen aihe. Viimeiset vuodet on kartoitettu fyysiä riskejä, nyt on henkisen työsuojelun vuoro. Mikä tässä on huonoa?

  VastaaPoista
 2. Ei aiheessa ole mitään huonoa, sen kannanhan voi tuolta tekstistäni ihan suoraan lukeakin. Mutta mielestäni tähän ei tarvita EU-tason kampanjaa ja teemavuotta ympäripyöreine "ratkaisuineen". Kotimainen Työterveyslaitos oli tämänkin kiven kääntänyt jo perusteellisesti, mutta nyt asia on pitänyt oikein EU-tasolla tehdä uudelleen. En siis kritisoi tavoitetta enkä vähättele aihetta lainkaan, sen ei pitäisi olla tekstini lukeneelle yhtään epäselvää.

  VastaaPoista
 3. Sekoitat työturvallisuusasiat sosiaaliasioihin, tahallasiko? Köyhyyden ja ikääntymisen teemat eivät olleet työturvallisuuden ja työelämän teemoja. http://europa.eu/about-eu/basic-information/european-years/index_fi.htm
  Yhteistä työsuojelutyötä tarvitaan Euroopassa, ei Työterveyslaitos yksin pyasty sekään toimimaan https://osha.europa.eu/fi/campaigns

  VastaaPoista
 4. En sekoita mitään, en tahallani - enkä edes vahingossa ;) Kirjoitukseni pääpointti ei edes ole työturvallisuus, vaan se, mihin kaikkeen EU tunkeutuu. Tämä työstressin hallinnan kampanjointi on vain tuorein esimerkki EU:n rönsyilystä. Mielestäni kaikki tämä touhottaminen ei aina tuo lisäarvoa eikä edistä asioita. Köyhyyskään ei ole köyhyysteemavuoden myötä vähentynyt Euroopassa yhtään. Taitaa olla tilanne kehittynyt päinvastoin...
  Työterveysasiat ovat tärkeitä. Työterveyslaitos on työstressin osalta tehnyt erittäin perusteellista työtä. Mutta ymmärrän, että ne, joita asian asian vellominen EU-tasolla työllistää, näkevät tämän EU-byrokratian hyvin tarpeellisena. Työllistäähän se puuhastelu ainakin heidät. Varmaan heidän oma liksakin paranee. Meidän tavallisten työntekijöiden kärsimään stressiin missään päin Eurooppaa tällä kampanjoinnilla on tuskin mitään todellista vaikutusta. Suomen osalta tämä ei ainakaan tuonut mitään uutta.

  VastaaPoista