lauantai 15. kesäkuuta 2013

HUS myönsi lastensairaalalle 40 miljoonaa


Olen HUS:n valtuuston toinen lohjalainen jäsen. Tällä viikolla pidetyssä HUS:n valtuuston kokouksessa päätimme, että HUS lahjoittaa 40 miljoonaa euroa Uuden Lastensairaalan Tukisäätiölle.


Keskustelu aiheesta oli vilkasta ja aiheellista. Kukaan ei ollut millään lailla sairaalan rakentamista vastaan, ei pienimmässäkän määrin, mutta säätiömalli herätti kummastusta. Onhan se outoa, että valtio lähtee hankkeeseen mukaan vain, jos sairaalan omistaa säätiö. Jos HUS omistaisi rakennuksesta lahjoittamansa 40 miljoonan arvoisen nurkan, valtio ei lahjoittaisi lupaamaansa omaa 40 miljoonan osuutta. Todella outoa. Mutta näin meille tehtiin kokouksessa selväksi.

Samoin tehtiin varsin selväksi se, että jos emme hyväksy hallintomallia sellaisenaan kuin se meille esiteltiin (kaikessa epämääräisyydessään ja sekavuudessaan...), asiasta nousee mediassa iso kohu, kansalaiskeräys romuttuu ja koko hanke voidaan unohtaa...

Kun tutkin esityslistan liitteenä ollutta hankkeen aiesopimusta, en löytänyt siitä mitään, mikä olisi jotenkin epäilyttävää lastensairaalan kannalta. Mutta en myöskään löytänyt mitään syytä sille, miksi moinen kikkailu pitää tehdä.

Jos syynä säätiömalliin on tosiaan se, että valtio ei lähtisi pelkän HUS:n Lastensairaalaan mukaan, vaan pitää rakentaa tämä säätiöhäkkyrä, syy ei mielestäni ole pätevä. Oikeustieteellisen ajoilta on jäänyt yhtenä nyrkkisääntönä mieleen se, että minkään toimen muoto ei saa koskaan hämätä sen todellista sisältöä. Eli millään lumesysteemeillä ei voida peitellä sitä, mistä oikeasti on kyse. Tämä nyt vähän haiskahtaa lumetouhulta, vaikkei tässä mistään hämärähommista olekaan kyse. Nyt siis rakennetaan ihan sama sairaala ja toimintaa pyörittää ihan sama organisaatio, kuin miten olisi tapahtunut ilman säätiöhäkkyrääkin. Silti säätiön perustaminen on valtion näkökulmasta jokin aivan erinomainen etu tässä asiassa.

Valmista pitäisi olla 2017. Rahoitus mennee niin, että HUS maksaa 40 miljoonaa, valtio myös 40 miljoonaa, keräyksellä pitäisi saada kasaan 30 miljoonaa (nyt on vasta 3 miljoonaa kasassa ja eka keräyslupa meni jo umpeen) ja ulkopuolisilta rahoittajilta pitäisi saada 50 miljoonaa.

Asiasta äänestettiin: 45 valtuutettua oli esitetyn mallin puolella (minä myös) ja 3 oli tehdyn vastaesityksen puolella, 7 valtuutettua oli poissa. Äänimäärissä tämä tarkoitti sitä, että säätiömalli voitti äänin 1064 - 21. (Jokaisella kunnalla on eri määrät ääniä. Meillä Lohjalla on 41 ääntä joita käyttelee 2 valtuutettua.) Itsekin pidin hävinnyttä vastaesitystä järkevänä (HUS olisi omistanut rakennuksesta 40 miljoonaansa vastaavan palasen), mutta asia peikkoiltiin niin perusteellisesti, että enpä sitten tohtinut olla sen puolesta, vaan ihan lampaana äänestin esityslistan mukaisesti ja enemmistön mukana. Ihan en ole itseeni tyytyväinen, mutta sen takana on seistävä, mitä tuli äänestettyä. Sisuni vaatii vielä harjaantumista.

Pääasia, että uusi lastensairaala saadaan!

Ja jos johonkin asiaan keräyssysteemiä kannattaa edes yrittää, niin tietenkin lastensairaalatyyppisiin hankkeisiin. Alkoholistien parantoloille ym. epäsöpömmille asioille ei keräykset tuota mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti