torstai 16. toukokuuta 2013

Tilinpäätökset valtuuston hyväksyttävinä

Eilen illalla hyväksyttiin valtuuston kokouksessa uuden Lohjan liitoskuntien vuoden 2012 tilinpäätöksiä. Pidin ryhmämme puheenvuoron Lohjan tilinpäätöksestä. En ole mikään kirjanpidon ja tilinpäätösanalyysien ekspertti (eikä tarvitse ollakaan) eli kommentoin sen mitä minä poliitikkona ja kuntalaisten edustajana olin 1,6 kg:n paperinipusta irti saanut.


Aikamoinen paketti. Ei ollut mahtunut kaikkien postiluukuista.


Surkea tilanne koko Suomessa

Surkeatahan tilinpäätöksiä oli lukea. Mutta: Lohja ei poikkea muista kunnista, vaan samaa synkkää on meno kaikkialla. Siksi mielestäni puheet "vahvasta peruskunnasta" ovat outoja, koska Suomihan on täynnä heikkoja ja heikkeneviä peruskuntia - ja nythän Lohjallakin tehtiin todella huono tulos, peräti ennätyshuono.

Itsehän olen julkisesti kuntakriitikoksi tunnustautunut. Mielestäni on hyvä, että kunta- ja sote-rakenteelle tehdään jotain, mutta totuus, jota harva uskaltaa ääneen sanoa on, että mikään rakenneratkaisu ei kuntataloutta - tai itse asiassa julkista taloutta - pelasta. Hyvä, että Lohjalla kuitenkin tehtiin kuntaliitos. Kyllähän se jotain etuja tuo. Olemme nyt kookkaampia, mutta emme välttämättä vahvempia.

Sen verran hyvää tilinpäätöksestä saattoi sanoa, että sentään emme vielä syöneet velaksi (tämä oli siis vanhan Lohjan tilanne). Mutta jollainhan ne poistotkin pitäisi saada katettua.

Moni asia on Lohjan vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella

Synkästä sävystäni huolimatta tarkoitukseni ei ole syytellä, vaan vain todeta tilanne, koska kyllähän moni asia on Lohjan omien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella. Tällaisia asioita ovat mm. yleinen suhdannetilanne ja väestön ikääntyminen. Ikääntymiseen yhdistettynä sinkkuuntumistrendi (Lohjalla 37 % asuntokunnista on yhden hengen asuntokuntia) tuo omat haasteensa, kun esim. omaishoitajia ei tulevaisuudessa olekaan niin vain saatavilla.

Myös lakisääteiset tehtävät ja valtionosuuksien muutokset tulevat meille annettuina. Itselleni rakas ratahankekin etenee hitaasti ja Lohja tekee sen minkä voi, mutta silti asia tuntuu siirtyvän hamaan tulevaisuuteen. Toki fiksulla kaavoituksella voimme tätä ratahanketta edesauttaa, minkä itsekin kaupunkisuunnittelussa istuvana pidän mielessä.

Tiedetään, mitä tarvitaan. Keinoista pulaa.

Kyllähän me kaikki valtuuston jäsenet tiedämme, mitä Lohjalle tarvitaan: uusia asukkaita, lisää työpaikkoja ja tehokkuutta toimintaan. Mutta keinoista kuulee harvemmin puhuttavan. Eikä minullakaan niitä keinoja takataskussa juurikaan ole. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa pilkahti tosi pari hyvinkin konkreettista (rakennuslupakäytännöt sekä toiminnan tuottavuuden mittarit) keinoa.

Kunnallisen itsehallinnon rooli?

Itse uutena valtuutettuna (ja kuntakriitikkona) odotan mielenkiinnolla sitä, mitkä ne kunnallisen itsehallinnon työkalut ja liikkumatila ovat tässä talouden tasapainottamisessa.

Taloudelllisen tuhon työkalut meillä toki olisi: lisää velkaa vaan ja tehtäisiin kaikkea sitä kivaa ja hyödyllistä, mihin nyt ei tunnu olevan varaa.


Mitä osataan, tahdotaan ja uskalletaan tehdä?

Kysymys kuuluukin, mitä me valtuustona - ja itse kukin meistä yksilöinä -  osaamme, tahdomme ja uskallamme tehdä talouden tasapainottamiseksi. (Omalta osaltani totean tässä blogikirjoituksessa, että uskaltamisesta ei jää kiinni! Osaaminen ja tahto ovat ne, minkä kanssa minä painin.)

Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä tarkastuslautakunnan huomiot tilinpäätöksestä ovat hyviä. Esimerkiksi - ja etenkin - konsulttien käyttöä on syytä jatkossa vähentää. Strategiatyötäkin voidaan varmaan jämäköittää. Vaikka strategiatyö on tärkeää, on se usein aika yllätyksetöntä. Ja jälleen: sama tilanne koskee monia Suomen kuntia.

Ikääntyminen on fakta, ei "vääristymä"

Yhdestä tilinpäätöstekstin yksityiskohdasta halusin huomauttaa. Väestön ikääntymisestä ei seuraa huoltosuhteen "vääristymä", vaan se on vain tilastollinen fakta, mikä on ollut ennakoitavissa jo vuosikymmeniä. Sinänsä se on taloudellisesti vaikea muutos, mutta ei mikään vääristymä. Suomi siirtyy huoltosuhteen osalta nyt myötätuulesta vastatuuleen  - ja se myötätuulikin oli Suomessa poikkeuksellinen (siis "vääristynyt") viime vuosikymmeninä.

Ikäviä keinoja tarvitaan

Tulevaisuutta maalailin vielä sen verran, että kävin läpi niitä ikäviä keinoja, joita tarvittaneen.

1. Veroprosenttia jouduttaneen peukaloimaan. Mitkä ovat lopulta sen vaikutukset, ne kuuluisat dynaamiset tai ei-dynaamiset, se jää nähtäväksi.

Mielenkiintoinen vertailuhavainto Vihtiin nähden on se, että Lohjan verokertymä on nyt Vihtiä heikompaa, vaikka meillä sama veroprosentti. Ero on 100 €/asukas, mikä tekee aika paljon, kun se kerrotaan Lohjan asukasmäärällä. Mistä heikompi kertymä sitten johtuu? Onko syynä heikompi huoltosuhde vai matalampi tulotaso?

2. Velkaa joudutaan ottamaan tulevaisuudessakin.

3. Menoleikkauksia joudutaan tekemään.

Tässä edellyttäisin kyllä tarkkuutta priorisointiin. Mielestäni niin kauan kun meillä on varaa pitää esim. huipputasokas ja kunnianhimoisen kokoinen kaupunginorkesteri veronmaksajien rahoilla pystyssä, tuntuisi todella vaikealta alkaa tähyillä säästöjä lasten ja vanhusten palveluista. Tiedän, ettei näitä asioita "saisi" tällä tavalla asettaa samalle viivalle, mutta niin minulla oli tapana tehdä ihan tavallisena veronmaksajanakin. Samaa linjaa ajattelin jatkaa päättäjänäkin.

4. Rakenteellisten uudistusten osaltahan kädet on sidottu seuraavat 3-5 vuotta. Kuntaliitos sitoi ne kädet sekä henkilöstön että muiden suurten uudistusten (eli palveluverkon) osalta. Tältä osin uudella valtuustolla ei oikein ole keinoja käytettävissä. Tämäkään ei ole mikään syytös, vaan faktan toteaminen.

Synkistely on kansanhuvimme

Suomessa tykätään synkistellä. Mistään lamasta ei ole koskaan nähty olevan mitään ulospääsykeinoa. Itse pidän tätä synkistelyä ihan viehättävänä piirteenä, mutta siihen ei saa jäädä jumiin.

Lohjallahan on kuitenkin mahdollisuuksia. Osa Helsinki - Turku - Tampere -alueelle suuntautuvasta muutosta tulee varmasti Lohjalle.

Sijaintimme tosin uhkaa koko ajan vain loitontua ajallisesti pääkaupunkiseudusta. Tämä kevät on ollut Turun moottoritiellä aivan mahdoton tietöiden takia. Ruuhkat ovat massiivisia ja sinne sekaan pitäisi sitten mahduttaa ne uudetkin tulijat. Espoosta Lohjalle talvella muuttaneet tuttuni ovat olleet aivan järkyttyneitä 1,5 - 2 tunnin työmatkoistaan, että "tämmöstäkö tämä olikin"... Noh, kyllä ne tietyöt siitä valmistuu!

Perussuomalaisten valtuustoryhmä oli valmis hyväksymään tilinpäätöksen. Teknisesti tilinpäätös oli erinomainen ja siitä löytyi tiedot helposti ja selkeästi, mistä kiitos kuuluu nyt eläkkeelle jäämässä olevalle keskushallinnon toimialajohtaja Kari Torikalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti