keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kaupunkisuunnittelulautakunnan kokous 29.4.2013

Taas oli pitkä kokousilta kaupunkisuunnittelulautakunnalla. Aloitimme jo ennen kokousta parin tunnin tietokonetreeneillä, kun opettelimme sähköisen kokousjärjestelmän käyttämistä. Olemme ensimmäinen lautakunta, joka systeemiä kokeilee. Sopii hyvin tämän lautakunnan toimenkuvaan, kun meidänhän pitää muutenkin olla koko ajan katse tulevaisuudessa ja suunnitella uutta.

Mitään poliittista vääntöä aiheuttavia aiheita listalla ei ollut, mutta kokous venyi, kun lista oli vaan niin pitkä. Paljon oli yksittäisiä lupa-asioita, joita on kuitenkin turha alkaa täällä blogissa ruotia.

Säästökuurille?


Kaupungin taloustilanteesta ja lautakuntamme osallistumisesta säästötalkoisiin keskusteltiin jonkin verran, mutta kamalan vaikea on nähdä, miten ja mistä säästäisimme. Henkilöstö tekee jo nyt täydellä teholla kaavoitusta ja kartoitusta ja lupa-asioita ym. Lautakuntamme budjetti on lisäksi koko kaupungin budjettiin nähden niin pieni, että vaikka se nollattaisiin kokonaan, tilanne ei juuri muuttuisi. Toisaalta, vaikkei meidän budjetti siis kaupungin budjettia pelasta, niin ei se sitä sitten kaadakaan.

Tekemisemme on lisäksi sellaista, että kun saamme valmista ja tontteja saadaan myytyä, se tuo tuloja kaupungille. Näen lautakuntamme toiminnan tavallaan "tuotantona", olemme kuin "tonttitehdas", jonka tuotokset voidaan myydä. Kun taas esim. perusturvan puolella, missä tehdään mielestäni kuntalaisten arjen kannalta tärkeintä työtä, menot ovat enemmän aitoa menoja, vaikka toki nekin menot kiertävät kunnan tulopuolelle esim. parempana terveytenä, työkykynä ja edes hiukan kohentuneena ostovoimana.

Täytyy nyt vielä koittaa vaivata päätään ja miettiä, miten meidän lautakunta voisi säästöjä tehdä. Tonttikauppakin on nyt niin hiljaista, että tuotoksemme eivät oikein käy kaupaksi. Siis juuri nyt. Mutta jos Hki - Tku - Tre kolmioon muuttaa satojatuhansia suomalaisia tulevaisuudessa, kyllä heistä osa Lohjallekin muuttaa.

"Sokoksen hiekkaparkin" myynti


Kokouksen tärkein asia oli Anttilan kaupunginosan korttelin 42 tarjouskilpailun voittajasta päättäminen. Vihdoinkin on siis edetty tähän tilanteeseen. Prosessi tämän korttelin osalta on ollut pitkä. Ensin oli vuonna 2007 arkkitehtikilpailu, jonka voitti ehdotus nimeltään "Viilto". Sen pohjalta tehtiin kaava. Sitten on pyydetty suunnitelmia ja ostotarjouksia jo kaksi kertaa aiemmin. Kummallakin aiemmalla kerralla saadut tarjoukset jouduttiin hylkäämään. Mutta kolmas kerta toden sanoi, ja nyt näyttää siltä, että rakentaminen pääsee alkamaan.

Ei vain hinta


Tätä kolmatta tarjouskierrosta varten kilpailutukseen rakennettiin pisteytys, jossa laadun painoarvo oli 50 % ja hinnan samoin 50 %. Ensin arvioitiin saatujen tarjousten laatu. Kaupungin virkamiehistä koottu raati arvioi saadut kolme tarjousta laatuvaatimusten mukaan.Tässä vaiheessa hintatarjoukset pidettiin vielä suljetuissa kuorissa. Suunnitelmia tarkisteltiin siis vain niitä kriteerejä vasten, mitä kaupunki halusi toteutuksen täyttävän. Kriteerit olivat: asemakaavan toteutuminen, arkkitehtikilpailun tuloksen toteutuminen, autopaikoituksen järjestäminen ja yleisvaikutelma.

Tarjouskuorien avaamistilaisuus


Seuraavaksi oli sitten vuorossa hintakuorien avaamistilaisuus 5.4.2013. Tämä oli minulle aivan uutta ja jännittävää, enhän minä tällaisissa ole ollut ennen mukana. Tässä tilaisuudessa meille lautakunnan puheenjohtajistolle esiteltiin ensin laatupisteytys ja saapuneet ehdotukset niiden pisteiden valossa.

Kaikki ehdotukset olivat omalla tavallaan hyviä ja mielenkiintoisia suunnitelmia, mutta voittajaehdotus oli kyllä näin maallikon ja poliitikonkin näkökulmasta jollain lailla herkullisin. Vaikka olen omakotitaloasuja ja vieläpä haja-asutusasuja, niin kuvia katsellessa alkoi tehdä mieli muuttaa kaupunkiin. Niin viehättävältä suunnitelmat näyttivät. Noh, sitten joskus. Lautakunnan kokouksessahan todettiin, että keskustan (uudet ja vanhat) kerrostalot voivat houkutella myös senioireitamme maaseudun puolelta kaupunkiin, mikä osaltaan voisi vapauttaa valmiita ja ei-niin-kamalan-kalliita omakotitaloja kokonaan uusille Lohjalle muuttajille. Hyvä dominoefekti.Työn touhua tarjouskuorien avaamistilaisuudessa.

Lopulta siihen asti suljettuina ja piilossa pidetyt tarjouskuoret avattiin. Tämä oli se jännittävä vaihe, koska aikaisemmilla kerroilla saadut ostotarjoukset jäivät hinnaltaan liian mataliksi. Mutta nyt kuorista putkahti kelpo tarjouksia.

Kun hinnat asetettiin kilpailutuksen laskukaavaan, laatukilpailun voittanut Hartelan ehdotus oli myös koko kokonaiskilpailun voittaja. 50 % - 50 % painotuksilla laatutekijöillä oli myös oikeaa vaikutusta. Ja hyvä niin. Hyvin rakennettu kilpailutus, vilpittömät kehuni kaupungin virkamiesten suuntaan!

Hartela tarjosi tontista 2 241 350 euroa. "Kynnyshinta" oli 1,9 m€ eli tuon alle jääneiden hintojen pisteet tuli tarjouskilpailun ehtojen mukaan puolittaa. Tuo summa paikkaa kaupungn taloutta jo kohtuullisesti. Menoja tästä hankkeesta kaupungille ei juurikaan tule: kunnallistekniikka on jo "liittämistä vaille valmiina" tontin rajalla ja katualueisiinkaan ei tarvitse koskea (ellei sitten rakennusaikaisia järjestelyjä tarvita). Se, mitä tontin rajojen sisällä tehdään, on Hartelan rahoitusvastuulla. Valmista pitäisi olla viiden vuoden päästä tontin luovutuksesta.

No onhan tämä hieno!


Itse pidin voittajasuunnitelmassa todella paljon rakennusten ulkonäöstä: etenkin Lohjantähden puoleinen  terävä kulma on kivan ilmava ja kattohuoneistot ovat mielenkiintoisia. Kilpailussa vaadittiinkin rakennuksilta "veistoksellisuutta" (eli ei esim. ulkonevia parvekkeita) ja kattohuoneistoja. Autopaikoituksen sijoittuminen maan alle on iso plussa. Myös koko jalusta-ajatus, eli kivijalassa olevien liiketilojen sijoittelu on kiva. Se oli alkuperäisen arkkitehtikilpailun (v. 2007) yksi ajatus.

Näkymä Lohjantähden nurkalta.

Nykynäkymä Lohjantähden nurkalta.
Kuva: https://maps.google.fi

Asuntoja tulee yhteensä 118 kpl. Liiketilaa tulee n. 800 m2. Autopaikkoja on kannen alla piilossa 116 kpl ja nämä ovat siis talojen asukkaiden tarpeisiin tarkoitettuja. Tämä toki aiheuttaa muun paikoituspaineen lisääntymistä keskustassa. Pihalle tulee 8 paikkaa liiketilojen asiakkaita varten. Rakennukset ovat 6-, 5- ja 4-kerroksisia: rakennukset madaltuvat harjua kohden.

Aiheesta oli iso juttu tänään Länsi-Uusimaassa. Siellä se Pirrekin kuvassa pönöttää: vappuisen silkkihuivini päät vei navakka tuuli, mutta ilmeisesti kuvaajan mielestä tämä oli sitten se rennoin kuva meidän poppoosta ;)


Vapputerveisin,
Pirre

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti