tiistai 9. huhtikuuta 2013

Nahkurintoria ei rakenneta verovaroin


Heräsin sunnuntaiaamuna valmis mielipidekirjoitus päässäni. Erittäin kätevää ;) Kirjoitus julkaistiin tänään Länsi-Uusimaassa. Tässä teksti kokonaisuudessaan, tämä liittyy Lohjan keskustaan suunnitteilla olevaan Nahkurintorin kauppakeskukseen.


Nahkurintoria ei rakenneta verovaroin


Harmillisin Nahkurintorin kauppakeskukseen liittyvä väärinkäsitys koskee keskuksen rahoitusta. Kauppakeskusta ei suinkaan rakenneta kaupungin eikä muutenkaan julkisin varoin, vaan se tehdään yksityisellä rahalla. Hankkeelle etsitään parhaillaan yksityistä rahoittajaa, ja vasta sen jälkeen rakennuttaja voi tehdä omalta osaltaan päätöksen hankkeen toteutuksesta. Kaupungin roolina on siis vain myydä maata keskukselle sekä päättää kaavasta ja rakennusluvasta. Mikään näistä edellä mainituista päätöksistä ei ole vielä varma, mutta toivottavasti ainakin me lohjalaiset suomme hankkeelle myötätuulta. Esimerkiksi Ison Omenan kauppakeskuksen rakentaminen Espoossa eteni ilman yhtään varsinaista valitusta. Sama sopuisa tilanne on tavoitteena myös Lohjalla. 

Asemakaavan muutosehdotus on nyt julkisesti nähtävillä ja tässä vaiheessa olisikin paras hetki lausua mielipiteensä asiasta kaupungille. Hankkeen suunnittelijat ovat olleet valmiita kuuntelemaan asukkaiden näkemyksiä varsin herkällä korvalla. Tähän on hyvin luonteva selityskin: keskuksen ulkonäön ja palvelutarjonnan suunnittelua ohjaa taloudellisen kannattavuuden vaatimus. Taloudellinen kannattavuus taas riippuu asiakkaista. Jotta kauppa kannattaisi, keskuksen tulee miellyttää silmää ja houkutella meitä lohjalaisia runsain määrin. Kukaan ei halua uudesta keskuksesta tyhjän panttina seisovaa kaupunkimme rumistusta.

Taloudellinen kannattavuus asettaa tiukat vaatimukset myös asiakaspotentiaalia koskeville arvioille. Arviot asiakasmääristä eivät siis ole mitään virkamiesten tai meidän poliitikkojen kuvitelmia, vaan miljoonahankkeeseen rahojaan sijoittavat tahot selvittävät kyllä realistiset luvut. Lisäksi parhaimmillaan uusi keskus tuo uutta vipinää Lohjan keskustaan siinä määrin, että kauppa käy entistä paremmin myös nykyisissä liiketiloissa. Espoon sijaan me lohjalaiset suuntaammekin jatkossa entistä useammin asioille omaan kaupunkiimme.

Nykyiset omistusoikeudet Nahkurintorin alueella ovat useammissa käsissä. Onkin aivan erinomaista, että keskuksen rakennuttajat alkoivat aikoinaan kutsua eri tahoja neuvottelupöydän ääreen. Ilman tätä ponnistusta Nahkurintorin alue pysyisi entisellään, pääasiassa siis pysäköintialueena. 

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (PS), kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja


********************************************

Ja nyt parahin lukijani, kun olet jaksanut jo tänne asti, käythän toki äänestämässä "KYLLÄ" Länsi-Uusimaan sivuilla päivän kysymykseen siitä, tarvitaanko Lohjalle uusi kauppakeskus. Kyllä tarvitaan. Jos haluamme olla oikea kaupunki, meillä pitää olla oikea keskusta. Nykyisellään keskustamme kuihtuu. Kyllä tämä uusi kauppakeskus aivan kaupunkimme ytimessä olisi paljon parempi kuin se mitä siinä kohdalla nykyään on: parkkikenttää.


Kuva: Google Maps / https://maps.google.fi
Kuva: Google Maps / https://maps.google.fi


Itse olen todella tyytyväinen siihen, että kumpikin kauppakeskuksen viereen jäävä vanha nätti rakennus on suojeltu ja ne saavat arvoisensa kohtelun suunnittelussa. Ne rakennukset eivät näy noissa yllä olevissa kuvissa, turha koittaa bongata :) Ylemmässä kuvassa näkyy taustalla kaupungintalomme Monkola.

Taas haluan todeta: Persutko muka vastustaa kaikkea? No ei todellakaan. Koko ajan koitetaan kehittää keskustaamme - ja kuntaamme muutenkin.

Flunssaisin terveisin, Pirre

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti