sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Ennen ei ollut paremmin

Usein kuulee väitettävän, että Perussuomalaiset haluavat pakittaa takaisin menneisyyteen. Tämä ei pidä paikkaansa. Itse en ainakaan halua, enkä ole törmännyt keneenkään toiseenkaan persuun, joka niin haluaisi. Menneisyyspuheet ovat tietenkin vain osa poliittisten kilpakumppaneidemme tahallista vääristävää leimaamiskampanjaa. Sitä se teettää, kun gallupit osoittavat PS:n kannatuksen nousua. Nyt jo Suomen toiseksi suurin, 18,4 %.

Eihän se, että on tulevaisuuden suunnasta eri mieltä kuin vallan kahvassa nyt olevat, tarkoita sitä, että se toinen suunta on menneisyys! Tulevaisuuden suuntia on moniaeteenpäin vieviä. Yhden Ainoan Totuuden valtakuntien kokeiluista lienee jo riittävästi ikäviä kokemuksia...

Itse en esimerkiksi pidä väkisin meille syötettyä EU:n pakonomaista liittovaltiokehitystä hyvänä. Se on nimenomaan liian pakonomaista, väkinäistä. Itse olisin luonnollisemmalla ja vapaaehtoisemmalla tavalla tapahtuvan yhdentymiskehityksen kannalla. Ja €uro, tarvitseeko siitä "menestystarinasta" erikseen sanoa oikein mitään... Hyvältähän €uron aika näytti aluksi, mutta sen perustukset ovat nyt pettäneet. Kaikki perustuikin keinotekoiseen ja huikentelevan velkavetoiseen kyhäelmään.


"Aina vain paranee"


Helsingin Sanomien Kuukausiliite julkaisi eilen Ilkka Malmbergin mielenkiintoisen artikkelin "Aina vain paranee". Siinä kuvaillaan arkista menoa Suomessa vuosina 1983, 1953 ja 1923. Melko karua, puutteen ja väkivallan leimaamaa kertomaa. Suosittelen kaikkia lukemaan ko. artikkelin. Se on melko pitkä, mutta todella mukaansatempaava. Jos ei muuta, se auttaa arvostamaan monia nykyajan tapakulttuurin ja elintason itsestäänselvyyksiä.

Tässä muutama mielestäni mielenkiintoinen kohta:

"Mandariineja pitää ostaa myös. Sitrushedelmiähän saa tuoda, koska niitä ei viljellä Suomessa. Kaupoissa on lähes pelkästään kotimaista ruokaa, sillä elintarvikkeitten tuonti ulkomailta on joko kiellettyä tai ankarasti tullattua. Jos Suomessa tuotetaan jotain elintarviketta, sitä ei sovi tuoda ulkomailta. Ilmankos maataloustulo ja maidon kaksihintajärjestelmä ovat koko kansakuntaa ravistelevia kysymyksiä."

"Jos sinulla on vakituinen työpaikka, ottaisin sinuna nyt asuntolainan. Mutta se ei ole niin yksinkertaista. Jollei sinulla ole sopivaa sukulaista takaajaksi, sinun on ensin avattava asuntosäästötili, jolle pitäisi tallettaa kolmen vuoden ajan. Sitten voi osoittaa pankinjohtajalle, että on kelvollinen säästäjä – ja takaisinmaksaja. Maksuaika on kaksi kertaa säästöaika, eli vain kuutisen vuotta."

"Työpaikalle tulet mielelläsi. Siellä on kavereita, sillä väkeä on paljon: on kaikenlaista portinvartijaa, juoksupoikaa, assistenttia, harjoittelijaa. On ihan selviä suojatyöpaikkojakin sellaisille, jotka eivät oikein enää jaksa muiden tahdissa. Kyllä he siinä sivussa menevät."

"Jos sairastuit vakavasti, pääsit 1983 ehkä nopeasti upouuteen terveyskeskukseen, mutta 2013 jäät paljon varmemmin henkiin."


"Kaikki on ihmeellistä ja silti kukaan ei ole onnellinen"


Tuohon Hesarin juttuun törmätessäni tuli mieleen tämä video (kohdasta 2:15), jossa Louis C.K. kertoo Conan O'Brien Show:ssa siitä miten "Everything is amazing and nobody is happy" eli että  kaikki on nykyään aivan ihmeellistä ja silti kukaan ei ole onnellinen. Suosittelen katsomaan tämän videon, sekin auttaa arvostamaan arkisia asioita paremmin ja lisäksi Louis C.K.:n tyyli kertoa asiasta on hauska!

Paras yksittäinen juttu tuolla videolla on mielestäni se, miten esimerkiksi joissain lentokoneissa nykyään tarjolla oleva nettiyhteys on muuttunut välittömästi sellaiseksi itsestäänselvyydeksi, että yhteyden tökkiminen saa meidät heti tuskastumaan pahasti. Siis hei haloo!

Tottakai, eteenpäin pitää pyrkiä eikä kökköä tekniikkaa pidä hyväksyä, muuten kehitys hyytyy, mutta ennen kuin ihan hermonsa menettää, voi myös ajatella, että kannattaako todella. Mokomat "first world problems" eli tällaiset kehittyneen länsimaan pikku harmit, ei niiden päältä kannata kovasti raivota.

*****


Tätä päivää eläen, historiaa kunnioittaen ja siitä oppien, sekä tulevaisuutta innolla ja maltilla rakentaen.
Melko seesteistä sunnuntaita vietellen, Pirre.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti